Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 10

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 10

Recenze (843)

Matty 

všechny recenze uživatele

Alita posunuje počítačové herectví na novou úroveň. S pomocí příběhu, jehož přímočarost a naivita (nejbolestivěji vyvstávající do popředí při rozvíjení extrémně jalové romantické podzápletky) mají své kouzlo, které ale na dvě hodiny nevystačí. Předlohu bych spíš než na japonský cyberpunkový manga komiks tipoval na young adult román amerického autora, který má hodně rád japonskou kulturu a filmy Jamese Camerona (minimálně to druhé na Jamese Camerona, který napsal scénář, vlastně nejspíš sedí). Christoph Waltz s krumpáčem na raketový pohon, popisování bojového umění jménem Panzerkunst, filozofování o tom, zda může člověk milovat kyborga a Mahershala Ali jako Blade moc nepomáhají. Rodriguez nicméně už dlouho nevyprávěl tak soustředěně. Ještě lépe než na trpělivém budování (resp. odkrývání) světa od nejnižšího patra je to vidět na přehledných akčních sekvencích s hodně komplexní choreografií (nebál bych se srovnání s Ready Player One). Nepřekvapí mě, pokud to bude takový propadák, že už se dalšího dílu nedočkáme, ale zároveň bych byl rád, kdyby pokračování vzniklo. 65% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vypravěčsky starosvětská sci-fi, která pohladí po duši špičkovou vizuální prezentací bohatého prostředí, chytlavými akčními choreografiemi a sympatickými, popřípadě silnými postavami. A přestože jí schází velké zvraty nebo síla dobrodružné mytologie, jakou mají Star Wars nebo Avatar, umí občas překvapit. Alita je k zulíbání a člověk jí musí fandit, protože její osobnost i odhalování vlastních možností a minulosti mají potenciál filmové série a pro tentokrát zastiňují i celkem nevýrazné záporné postavy, jejichž motivace zůstávají poměrně roztříštěné (a potenciálně nejzajímavější vedlejší postava, nehorázně přitažlivá stepmom Jennifer Connely, neměla čas se důsledněji vyvíjet). Rozhodně chci dvojku, a klidně znovu od Rodrigueze, který po dlouhé době nalezl vypravěčskou stabilitu a srdce.. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Ideální film, kam může 15 letý kluk vzít na první rande svoji holku. Jako diváka zjevně nezapadajícího do této cílovky mě mrzí, že i v takto zajímavé vizi postapokalyptické budoucnosti, jako předkládá Alita, chybí smysluplný příběh, uvěřitelné charaktery a hlavně mi zde chybí jakékoli okolnosti vysvětlující chod světa. Co, kdo, jak proč apod. Jako nejbližší srovnání se dle mě nabízí Speed Racer - taky zaměřen na mladší diváky, taky vizuálně zajímavý, taky se sportovní hrou ve svém jádru, avšak svým vyprávěním mnohem zajímavější a sofistikovanější. Alita je vizuálně podmanivá tuctovka, na jejíž pokračování se po pár měsících bude těšit asi jen málokdo. 5/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

James Cameron a jeho vysnívaná Alita konečne objavila svetlo sveta, alebo teda tmu kinosál. Škoda, že sa železný JIm ponoril do sveta Pandory natoľko, že nemal čas zrežírovať aj toto, pretože po skončení filmu som mal pocit, že mi tam niečo chýbalo. Ten svet a aj hlavná postava Alita je natoľko zaujímavá, že by to chcelo minimálne ďalšiu pol hodinku nech sa všetko dovysvetluje, ale chápem, že v dnešnej sequelovej dobe sa bude pokračovať v dvojke (dúfam, že na ňu dôjde). Strašne mi tu chýbal prolog ako v Terminatorovi 2, síce sú tu zaujímavé flashbacky, ale chcel by som viac. Čo sa týka samotnej hrdinky na to, že je zaujímavá (chceme poznať minulosť a baví nás jej zvedavosť), je aj kompletne CGI a výborne pasuje medzi živých hercov. Obzvlášť Christoph Waltz tu nadmieru sedí. Príbeh síce nie je ohromujúci, ale dokáže zaujať tak, aby nenudil, navyše je tu kopec nových vymakaných super technológii a robotov, ktoré robia film skutočne premakaný a jeho vizuálna stránka je taktiež nádherná pastva pre oči a to iste sa dá povedať aj o akčnej stránke, ktorá ponúkne par napínavých a nečakaných súbojov. Je to v podstate taká kombinácia Terminatora a Avatara. Vymakaný vizuál plus roboti. Trošku mínus mi tu príde hudba, samotná hudba v akcii je fajn, ale výraznejšie motívy tu chýbajú. V tejto podobe sa rozhodne jedna o dobrý film, Rodriguez to natočil dobre, kto vie ako by to dopadlo keby že to natočí Cameron. Obľúbený soundtrack: In The Clouds, Raising The Sword. 85% - 4* ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ide o ocakavania. Prvykrat sa totiz podla Cameronovho scenaru neurodila superpecka, iba velmi slusny blockbuster. Na druhej strane ide o najlepsi Rodriguezov film. Pekne to vyzera, hlavna hrdinka je na zozratie a aj to dobre slape. Takze ziadny pruser ako sa na zaklade rezisera dalo ocavat. Ale ani ziadna udalost, na ktoru sme sa takmer dve dekady tesili. 7/10 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (61)

  • Grewishka (Jackie Earle Haley) ve filmu je spojením Grewishky a Makakua z původní manga série. V ní Makaku řekne, že nikdy nezapomíná ty, které si vtiskne do paměti. Toto v podobě „Grewishka nikdy nezapomíná, přijdu si pro tebe,“ řekne filmový Grewishka při prvním setkání s Alitou (Rosa Salazar). Taktéž Makaku žil v podzemí většinu svého života, což je Grewishkou podáno jako „Vítej v podzemí, mém světě. Odsud nahoru se tyčí jeden svět za druhým, dál, než si umíš představit. A odpad z každého z nich padá na ten, co je níž a nakonec skončí tu. Tady jsem dřív žil.“ (GejmronCZ)
  • Autor manga předlohy Jukito Kiširo osobně navštívil natáčení v Texasu, což byla jeho vůbec první cesta mimo rodné Japonsko. Na závěr svého pobytu věnoval Jamesi Cameronovi sbírku knih o Alitě. Na oplátku dostal knihy konceptů pro film Avatar (2009) s věnováním. Během této návštěvy ho také představitelka Ality Rosa Salazar při uvítání nečekaně objala a políbila na tvář, což podle jejích slov plachého japonského umělce v první chvíli naprosto vykolejilo. (Tarmenel)
  • Při Motorballu se kyborg Red Wingman (Neal Kodinsky), neboli Červené křídlo, záhadně teleportuje před Alitu (Rosa Salazar) – přičemž celou dobu byl za ní. (GejmronCZ)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama