Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdobrodružnějších krásných barevných filmů své doby. A kromě toho v podání velkých budoucích hvězd, totiž Anthonyho Hopkinse (no, ten už slavný byl), Mela Gibsona a Liama Neesona. Tihle tři patří dnes k největší špičce herecké elity a nikde se již nesešli, už v tom je jaksi velká síla tohoto bijáku. Pro fajnšmekry určitě. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ešte o chĺpok lepší ako Dobytie Raja a už s tradične vynikajúcim Anthony Hopkinsom sa tento ,,rímejk,, môže zrovnávať s originálom. Miestami trochu nudné, avšak tie desiatky minút po vzbure, ktorá vypukla a následné plávanie s loďkou po oceáne bolo vynikajúce tak isto ako atmosféra a beznádej , ktorá z hercom vyžarovala tak, že som ím to na 100% veril. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalým obsazením plným současných filmových hvězd. Tehdy to byli ale spíš talenti, krom Oliviera a Hopkinse. Hopkins taky táhne celý film a nedá si ho nikým vzít. On je tím pilířem loajality ke králi Jiřímu, smyslu pro povinnost a řád světa. Proti němu stojí Gibson, toužící po svobodě, vehnaný do vzpoury v podstatě nechtěně. Posádka se rozdělí na dvě poloviny. Herecky vyčnívá D.D.Lewis, Hill a Neeson. Nejlepší je samozřejmě Hopkins a nejhorší je zoufale prkenný a hraní na hony vzdálený Gibson. Zato má ale pořád rozhalenou košili! To asi pro fanynky. Musím říct, že se jedná o docela dobrý film, i když tempo je pomalé a zápletka prostá. Poselství je však jasné... God save England! 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Snímek je adaptací knihy Richarda Hougha „Kapitán Bligh a pan Christian“. (Olík)
  • Keď sú Bligh, Fryer a Christian v Blighovom dome a plánujú plavbu, kapitán Bligh sa vydá na cestu okolo pobrežia „Austrálie“. V čase plavby Bounty v roku 1789 sa to, čo teraz poznáme ako Austrália, bežne označovalo ako Nové Holandsko. Názov „Austrália“ sa začal bežne používať až začiatkom 19. storočia a oficiálne tak bola pomenovaná až v roku 1824. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno