Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci casting, fajn výprava, šikovný strih, pekná prehliadka ostrova, piesku, paliem, mora, oceánu, vln, nahých domorodkyň, ale nie len mne, ale aj vám a aj samotnému filmu by pomohlo trochu skratiť, túto dobrodružnú plavbu, pretože tento film je pomalý ako loď hlavných hladných morských vlkov na mori. Buď bol slabý prúd, vietor, alebo ... alebo boli zakotvený v prístave. Čo aj dosť dlho boli. 65% - 3* ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Nevidel jsem zatim verzi s Brandem (a na tu starsi s Gablem se nechystam), ale tahle se mi teda libila dost. Jak Hopkinse nemusim, tady mi byl fakt sympatickej - oproti tomu stejne tak sympatickej mi byl i Gibson (pricemz oba dva recenze mrdaj jako nevyrazny). Nejprve musim rict, ze pribeh o vzpoure na lodi Bounty je zkratka zajimavej a cini film sam o sobe zabavnym. Za druhy je tu spousta krasnejch ostrovanek, ktery rozhodne nevypadaj jako ty hnusny tlusty mareny, co tu na Zelandu (a puvodem z Polynesie) vidam dnes. Za treti me bavila vetsina postav, vcetne tech vedlejsich. Krome hlavni dvojky me bavil Lewis (zpocatku svine, pak ale loajalni Fryer), Theoden Hill (od zacatku sympatickej Cole), megasexy hlavni ostrovanka nebo mlady pivecko Heywood. Dojemny byl i placici kral, coz bylo sentimentalni, ale pochopitelny. Za me velmi prijemnych 85-90% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku neprávem podhodnocená rekonstrukce událostí, které vedly ke vzpouře na lodi Bounty. Pokud si někdo myslí, že Hopkins před doktorem Lecterem maximálně chodil stavět kulisy do divadla, honem rychle by zjistil, že Anthony uměl hrát prostě vždycky! Jeho kapitán Bligh je skvělá postava. Mel tentokráte spíše jen zakřiknutě kouká. Potěší Vangelis, stejně jako krásné záběry panenského světa. Poctivé námořní dobrodružství jsou můj velmi oblíbený žánr. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem zatím možnost vidět jen dvě verze povstání na lodi Bounty a obě se mi líbily moc. Tahle s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem možná i o něco víc, než ta s Marlonem Brandem. Myslím, že oproti předchozím verzím se tady divák nedozví vpodstatě nic nového, ale zpracování tématu je důkladné a podrobné. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice povedený historický film. Jedinou jeho vadou je jeho délka. První půlka filmu je trochu rozvláčná a nudná a ustřihnout snímku 20 minut by nebylo na škodu. Ta druhá je však plná psychologicky vypjatých scén, akce, vynikajících hereckých výkonů Gibsona a Hopkinse, úžasné loves story a hlavně exotických exteriérů. Zkrátka Mel mě jako vždy vůbec nezklamal... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Keď sú Bligh, Fryer a Christian v Blighovom dome a plánujú plavbu, kapitán Bligh sa vydá na cestu okolo pobrežia „Austrálie“. V čase plavby Bounty v roku 1789 sa to, čo teraz poznáme ako Austrália, bežne označovalo ako Nové Holandsko. Názov „Austrália“ sa začal bežne používať až začiatkom 19. storočia a oficiálne tak bola pomenovaná až v roku 1824. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, Tahiti a pochopitelně také na ostrově Pitcairn, kde dodnes žijí potomci vzbouřenců z Bounty. Budova, v níž se odehrával soud s Blighem (Anthony Hopkins), je ve skutečnosti Královská námořní škola v Londýně, interiérové scény byly ale pořízeny v reprezentativních prostorách zámku Wilton House v jižní Anglii. (argenson)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama