Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je celkom jednoduchý a antihrdina je celkom obyčajný. Čo by mohlo spôsobiť, že bude menej príťažlivý pre veľké publikum. Steven Soderbergh to celé naplnil veselou hudbou a ľahkým komickým rozprávaním. Matt Damon je divoko maniakálny typ úradníka. Je to ľahko komický pohľad na vážny a pravdepodobne nudný firemný príbeh. Všetko je to v podaní Matta Damona zábavné. 6/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby Matt Damon nehrál takovýho šílenýho kreténa, kterýho jsem snad v ani jedný scéně nedokázal vystát, tak bych tomu možná dal víc. Jenže kdyby ho nehrál, tak by to nebylo o člověkovi, který skutečně existoval. No a já jsem koneckonců rád, že jsem o něm nikdy neslyšel, protože bych mu asi musel vlepit facku, aby se probral a začal žít v realitě. ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

Dávám slabší tři hvězdičky. Příběh by to byl jistě dobrý, kdyby byl především přehlednější. Nevím jestli jsem takový blb, ale místy jsem zmateně tápal co je pravda a co je lež. Nedalo se vytušit, kdy si Matt Damon vymýšlí a kdy mluví pravdu. A když už lže, tak co tím vlastně zamýšlí. To mi přišlo dost matoucí a nesrozumitelné. Kdybych se na to podíval znovu, asi bych se na to díval už jinýma očima. Ale obávám se, že jednou mi to stačilo. Za opakované sledování mi to nějak nestojí. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná (skoro)biografie, která lehce plyne v tempu vynikající Hamlischovy hudby a která se na problematiku podvodů, podrazů a vydírání z prostředí velkých amerických firem dívá odlehčeným pohledem. Občas jsem měl na tváři stejný výraz jako na první pohled naivní a vykulený, přitom ale ďábelsky vychytralý Matt Damon. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $33,316,821Tržby Celosvetovo $41,771,168▐ ║Tržby za predaj DVD v USA $6,678,652 //počet predaných kusov 417,311║ Chýba tomu jednoznačne lepšia svižnosť, toto by bola téma skôr pre Jasona Reitmana, Matt Damon je fajn ale to je asi tak všetko, tých pár sucho humorných scén to nezachráni. /40%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Stejný případ se objevil i v americké sérii The American Life, díl č. 168. (CliffLee)
  • Jako přípravu na roli obézního Marka Whitacra jedl Matt Damon úmyslně před začátkem natáčení filmu hodně hamburgerů, pizzy a pil černé pivo. To později v rozhovoru popsal jako ''opravdu, opravu, opravdu zábavné''. (CliffLee)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama