Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

LihO 

všechny recenze uživatele

Neberte ten film ako romantickú komédiu, kde základ väčšinou tvoria sexi herečky a lacný humor. Invention of Lying má v sebe dokonalú myšlienku a núti zamyslieť sa. Fajn podanie, Jennifer Garner, výborná hudba a podobné veci sú len detaily, ktoré tomu filmu pridávajú na kráse. Samozrejme, že to má pár nedostatkov a určite sa to dalo spraviť lepšie, ale napriek tomu je môj celkový dojem z filmu niekde medzi 4 - 5 *. Určite sa oplatí pozrieť si to :) ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Bohůžel film kompletně popírá pravidla, který sám jakože vytvořil. Nelže jenom hlavní hrdina, ale několikrát i ostatní lidí ve filmu, což je tak do očí bijící, že pak divák nemůže přemejšlet nad ničim jinym, než, že tenhle "nelhací" motiv nedává smysl. A ve chvíli kdy nefunguje hlavní myšlenka, nemůže samozřejmě fungovat celej film. Nehledě na to, že je to celý hodně koncepčně nevyrovnaný. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Uvidíte příběh ze světa, kde lidé neumějí lhát. Mají auta, domy …, ale všichni mluví naprostou pravdu..... Vtipné reklamy, úsměvné situace, když lidi mluví pravdu, ale hlavně, když říkají co si myslí. No a taky Mark. Nepřitažlivý, trošku tlustý, nevydělávající moc peněz, užívající si svého promarněného života. Ale hlavně je to chlápek, který vysloví první lež!... Mám rád výlety do absurdních světů. A nemám nic proti tomu, když jsou vtipné. Tady mě optimismus přechází po 30ti minutách. Připadá mi to spíš stupidní – což je možná silné slovo, řekněme tedy – nevtipné! A závěrečná romantická čtvrthodinka trvá snad věčnost. Tohle mohlo bejt tak zajímavý (vtipný)! Místo toho sleduju historku o chlapovi, který (hodně často) nevtipně využívá lži. A ještě chtějí, abych R.Gervaise považoval za romantický symbol. To by kurva museli lhát jinak! Ale možná jsem jen příliš kritickej. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci se konečně dozvědět, proč existuje Pepsi Cola. 2.) Zajímalo by mě, jaký to je jít na rande s protějškem, který se nepřetvařuje. 3.) Potřebuji se utvrdit v tom, že lež změnila lidstvo. 4.) Toužím po malých tlustých dětech. PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Chci toho snad moc? Momentálně mi snad každej film příjde nedotaženej a úplně vyždímanej, ale špatným způsobem. Svět bez lhaní je výborně nastavenej, ale zápletka? Boring! Sklouzne to do obyčejné romanťárny a pořád se opakují dilaogy o tom, jak je hlavní hrdina obtloustej. __ Nazvat humor Rickyho Gervaise jako satirický a rozhodně nikoho nešetřící? To je pěkná blbost. Jeho humor je přespříliš rádoby inteligentní a totálně suchý. Na druhou stranu si umí udělat legraci sám ze sebe. Hraje typického retrosexuála, kterému je jedno, jestli má díru v ponožce a na svačinu bůček s okurkou. __ A camea nepotěší. Od nikoho nikoho. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý nápad, britský suchý humor (i když je to americký film, ale Ricky zůstal Britem, a to i tou výslovností!), škoda jen té naprosto zbytečné a nakonec vlastně nedořečené náboženské linie. Kdyby t zůstalo jen u linky práce-holka-co znamená lůzr, je to sevřenější a dá to mnohem víc. Ale pořád na současné poměry nadprůměr, i co se dialogů týče. Jen Jenifer Garner kvapem odkvétá a začíná připomínat spíš opičku s botulotoxinem ve rtech. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama