Reklama

Reklama

Valčík s Bašírem

  • Izrael Vals Im Bashir (více)
Trailer 2
Izrael / Francie / Německo / USA / Finsko / Švýcarsko / Belgie / Austrálie, 2008, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (462)

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Po animovanom snímku Persepolis ďaľší z radov vojnových filmov s dokumentárnym pohľadom na nedávne udalosti na Blízkom východe. Nejde tak emociálne do hĺbky, ale svoje posolstvo nesie vzpriamene a u diváka sa stretáva s porozumením. Originálne spracovanie danej predlohy, ktorá nás opät utvrdzuje vo fakte, aký dokáže byť človek krutý. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

VELICE DOBRE NATOCENE AZ NA JEDEN MOMENT DOKUMENT V PODOBE ANIMACE VE ME NIC NEVYVOLAL AZ JEN POSLEDMNI MINUTA FILMU KDY JSOU HRANE SEKVENCE SE MNOU POHLI COZ NENI ASI DOBRE ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Film, který se úžasně zarývá pod kůži, s příběhem, který se pod kůži zarývá velice nepříjemně. Asi tolik se dá o tomto skvělém filmu s nevšední animací říct již po jednom shlédnutí. Nevím jestli se na něj podívám ještě jednou, nicméně vím, že jsem rád že žiju tady v České republice... ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Pokud odečtu, že se jedná o sionistickou jakoby-pravdu, nebyl to zas až tak špatný film. Je vhodné však film vidět v jazyce, kterému rozumíte, protože některé úseky jsou tak natripované, že není možné vstřebávat, co se děje na pozadí, a ještě přečíst titulky. :) ✔ ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Až do strhujícího závěru pouze průměrný příběh o hledání pravdy a střípků do mozaiky vzpomínek, který svou výbornou a nezaměnitelnou animovanou formou přímo vybízí k nezapomenutelnosti. Bohužel ale jako celek mě Valčík s Bašírem překvapivě až tolik neoslovil. Myslím si, že jako hraný film by to u mě mělo větší úspěch. Každopádně ale oceňuji pokus o zajímavé spojení anime a válečně-dramatického žánru. 70% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

!!! ---- SPOILER ---- !!! Mám problém - je to príliš ufňukané, skoro až alibistické. Rozprávač uhýba, nedíva sa priamo, nespovedá sa a už vôbec nie zodpovedá. Ukrytý za presvedčenie o vlastnej bezmocnosti a zdanie o vlastnej nevine nepomenuváva. Ako vtedy, tak aj dnes - videli a počuli, tušili ba dokonca sa dozvedeli, no neurobili nič. Posratí vystreľovali svetlice a kvôli sebe, nie Palestínčanom, dúfali, že k žiadnym zverstvám nedochádza. Keď potom na vlastné oči uvideli, čo sa celú noc dialo, rozhodli sa na to zabudnúť. To peklo je ich, takáto pripomienka potrebná a nepatrí sa súdiť... ale mám s tým sakra problém, čo je toto kurva za svet?! ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Originálněji asi už dokumentární film pojmout nejde.Valčík s Bašírem je naprosto unikátním sebereflexivním počinem,který zkoumá lidskou paměť a oživuje vzpomínky jako sled neurčitých obrazů,které s postupem času nabírají na konkrétnosti,až přejdou ve skutečné dokumentární záběry (geniální!).Ari Folman pojal film jako mimořádně osobní výpověď,kterou se vyrovnává s prožitými hrůzami a kombinuje dokumentární postupy s úžasnými snovými sekvencemi,které naplno využívají možností animace.Problém je,že ta dokumentární část přeci jen občas působí přesně tak nezáživně,jako v mnoha tradičních dokumentech a právě u těchto vsuvek nejčastěji polevovala moje pozornost.Navíc,kýžený emocionální dopad se jaksi nedostavil,tedy ne v takové míře,jakou jsem očekával a odpovídající citovou odezvu způsobily jen občasné písně.Což bude ale nejspíš problém individuální,ve všech dalších ohledech můžu Valčík s Bašírem s čistým svědomím označit za brilantní.Jeho jednotlivé fragmenty mi ale nejspíš v hlavě uzívnou více než celek. 80 % ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Kruté, hrozné, strašné, všetky tieto prídavné mená sa spájajú s udalosťami, ktoré zobrazuje Vals Im Bashir. Ja to akceptujem, ale nemôžem si pomôcť, film ma nezasiahol. Pri pozeraní som pravidelne zívala, bohužiaľ. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Animovaná Apocalypse Now snad schválně odtažitá a navíc ve formě vzpomínacího dokumentu, aby Vám pak skutečnost vmetla do tváře (jakoby jste sami zůstali bez toho foťáku, a zbláznili se)...Nevím trošku mi už uniká smysl - takových věcí se po světě děje hafo a nikoho to nezajímá, všichni vědí že válka je jen vynález k ničení lidí (jak poražených, tak vítězů) - a stejně se bojuje vesele dál. Folman se tady vypořádával spíše se svým vlastním strašákem, ale i tak... Film je silný, nic navíc ale nenese... 8/10 ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku skutečně boží! Animace, postupně skládaný příběh i výpovědní hodnota, bohužel se to v poslední třetině zvrtlo z kvalitního útržkovitého vyprávění na dokument, kdy aktéři seděli na stoličce před holou zdí, a to taky vedlo ke konci, který s celým stylem vyprávění neměl nic společného. Zničeho nic utnuto a ukončeno, aniž bychom se od vypravěče dozvěděli ještě alespoň "slovo závěrem" nebo něco podobného. A navíc jsem nepostřehl rozluštění vzpomínky vycházení z moře.. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Skvělý komentář Kamila Fily, lépe bych to nevyjádřil, koneckonců on je profík:"Hodnoceno jako film o historických událostech a politickém tématu jde o výraz poraženeckém syndromu, ne nepodobný tomu, jenž má Amerika z Vietnamu. Ale chápu to spíše jako umělecké zamyšlení nad tím, jak pracuje paměť. Ari Folman přišel na geniální řešení, které zřejmě nemá v dějinách kinematografie obdoby. To, co si člověk nepamatuje, si může nakreslit. Jde o rekonstrukce minulosti skrze animaci - opětovné oživování, obrazy, které nejsou úplně realistické. Působí to vlastně i dost cool - právě v onom původním významu distancovanosti od tématu. Postupně se ale odstup zmenšuje a na konci přijdou dokumentární záběry z BBC a řízne se do živého. Za posledních několik let jsem neviděl film, který by automatičtěji spouštěl silné emoce, aniž by přitom šlo o citové vydírání." ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Strašně silný a působivý film, který je reakcí na válku, masakr, ale i zkoumáním funkce lidské paměti. Kromě výborného příběhu má film hlavně skvělou animaci a chytlavou hudbu. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vynikající film o masakrech v Sabře a Shatille. Sebereflexivní (ve smyslu národů), ale přesto nesoudící a neodsuzující. Brilantně vystavěný se skvělou a neotřelou animací, precizně vyvedenými detaily a nadobyčej dobrým scénářem, který nešustí papírem. Jediné, co mi vadilo a trochu mi to bránilo vniknout do příběhu a nechat se citově pohnout, byla pomalost animace. Zdá se to jako detail, ale tím, že všechna gesta i v těch nejdramatičtějších a nejhrůznějších chvílích byla zpomalená oproti reálu, působil obraz dojmem rozpohybované pohlednice, bránící citovému ztotožnění... ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Sklamanie! :( Nadpriemer zabezpečuje skvostná hudobná zložka (už prehrávam :´)) a potom animácia. Obsah je za týmito atribútmi občas trošku viac pozadu. Záverom si to u mňa rejža nemohol pohnojiť viac (volím 3*). Ten epilóg, to je ako prilievať do čaju mliečko. Možno to robíte i vy, ale ja, ja ak mám chuť na čaj (mám), dám si čaj, ak na mlieko, šupnem ho do kávy, ale v čaji je mlieko proste navyše!!! Mierne vzaté... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí podobného filmu se vždy dostávají na povrch otázky života zde v Evropě nebo chcete-li zde v Čechách. Ráno vstanu dám si snídani, jdu do práce, oběd, káva, večeře..hospoda pivo, elektřina a světlo a lednice a větrák a..., plyn (Pokud Rusko dá). Večer televize, dvd, Pc, atd...v horším případě dojdou baterie tak se to musí zapnout pradávnou technikou, to znamená ručně...žijeme si parádně a neříkejte, že ne. Film hned od začátku pulsoval energií a povedenou hudbou, kreslená stránka byla slabší, ale asi záměrná. Co následuje při hledání pravdy a na co všechno chce mozek zapomenout je spíš otázka pro psychologa. Snaha o černý humor mně trochu vyvedla z děje, ale asi to k válce patří (vše při songu Bombardoval jsem Bejrůt). Tanec se samopalem na ulici a následné imaginární zastřelení plakátu z Bašírem - povedené. Závěrečná hraná pasáž, udělala s lidmi to co jsem už dlouho nezažil, ještě po titulkách bylo kino plné sedících lidí. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a především působivý je tento animovaný film o bývalým vojákovi, který se snaží vzpomenout si na hrůzyplné události. Nejenže mě tento snímek vtáhl do děje hned od začátku, ale zaujatě jsem ho sledoval až do samotného konce. Velkým plusem je také hudba, která je velmi vydařená. ()

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama