Reklama

Reklama

Na palubě luxusního parníku se z Evropy do Spojených států vrací ve společnosti proslulý svobodný playboy Nicky Ferrante (Cary Grant). Seznámí se s přitažlivou a zdravě sebevědomou Terry (Deborah Kerrová) a oba se do sebe zamilují, i když jsou vázáni každý jinde a Nicky má dokonce před svatbou. Je to jen letmé šálení smyslů v příjemném prostředí zaoceánské lodi, kde jeden druhému nemůže nadlouho uniknout, i kdyby chtěl, anebo opravdový a hluboký cit? Oba se rozhodnou, že to zjistí. Ještě před přistáním v newyorském přístavu si slíbí, že se za půl roku sejdou na vyhlídkové terase Empire State Building. Pokud samozřejmě budou v té době bez závazků a pokud Nicky, který si velmi zakládá na tom, že nikdy nepracoval, dokáže svoji budoucí ženu uživit.

Další děj se nesluší prozrazovat, i když vnímavý divák či amatérský filmový historik už bystří pozornost, neboť mu to něco připomíná. Aby ne. Film Nezapomenutelný příběh (1957) je totiž remakem klasického romantického snímku Krajkový šátek (1939), ve kterém ústřední dvojici ztělesnili Charles Boyer a Irene Dunneová. A režisér je dokonce tentýž - Leo McCarey. Navíc v roce 1994 vznikl další remake Milostná aféra s manželskou dvojicí Warren Beatty-Annette Beningová. Současným divákům však tento příběh připomíná ještě jiný film, novodobou klasiku Samotář v Seattlu (1993) s Tomem Hanksem a Meg Ryanovou, jejíž děj je poměrně přesnou parafrází Nezapomenutelného příběhu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Han22 

všechny recenze uživatele

Film zmiňovaný v krásném Samotáři v Seattlu jako nesmrtelná romantická klasika. A já u toho třikrát usnul, jak to pak mám hodnotit? Nezapomenutelná láska je prostě 50s romantika se vším všudy. Žádný civilní vztah, (skoro) žádný odlehčující humor, jen naprudko vypálený patos a sentiment. Zestárlý seladon (Grant) potká na lodi pomalu stárnoucí ženu (Kerrová) a přestože mají oba partnery, vášnivě se zamilují, k čemuž pomůže i návštěva v nádherné zahradě u babičky. Slíbí si, že jestli to vydrží, za 6 měsíců se sejdou na vrcholu Empire State Building. A pak přijde zvrat SPOILER - ji při cestě na k mrakodrapu srazí auto, on o tom neví... no jako z toho nejhoršího z českých prvorepublikových kýčů. Samozřejmě to bylo hezky natočené, dobře zahrané, pěkná byla i hudba, ale prostě mě takové červené knihovny bez odlehčujícího humoru neberou. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keď mám pravdu povedať, z romantickej stránky sa mi najviac páčil samotný záver, keď konečne Nicky zistil čo je vo veci. Ale to predtým na mňa pôsobilo dosť obyčajne, hlavne dejová linka, ktorá sa odohrávala na pevnine. Tentoraz preto u mňa vyhrala novšia verzia snímku - Bezsenné noci v Seattli s Tomom Hanksom a Meg Ryan (aj keď túto herečku moc nemusím). Na druhú stranu sa však vôbec nečudujem babám tej doby, že boli z Nickyho Ferranteho tak paf, Cary Grant bol aj vo vyššom veku celkom štramák. Normálne ma napadla myšlienka, že či on náhodou nechodil aj do solárka, keď bol tak pekne opálený :). Už len jeho pohľad musel sám od seba nadvihovať sukne. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je s velkou pravděpodobností ten nejvíce šarmantní, okouzlující a elegantní hrdina, jakého si člověk umí představit. Asi málokterá žena by mu nepodlehla a mě jen napadá, že jestli má podobné charisma i ve svých ostatních filmech, nejspíše se stanu brzy závislá na jeho kinematografii. Ale abych tady nechválila jen Caryho, nutno přiznat, že Affair to Remember je jeden z těch mála romantických filmů, které nad vodou nedrží jen představitelé, ale i scénář. Málokdy se mi stane, že by mě u tohoto žánru bavil stejně tak začátek, jakožto i prostředek a konec a zrovna tento film je onou světlou výjimkou. Ano, je to jeden z nejkýčovitějších, také ale nejkrásnějších romantických filmů všech dob. A jednou se chci taky s někým setkat na střeše Empire State Building, ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Ještě v půlce filmu jsem chtěla dát čtyři nebo pět hvězdiček. Ale pak se to někde zvrtlo. Nechápala jsem chování hlavní hrdinky, ani smysl těch tří (!) hudebních čísel. Jako by se duch romantického filmu vytratil. Deborah Kerr a Cary Grant jsou pěkný pár, a jsou výborní ve svých rolích. Trochu přeslazený závěr, kdy jsem strávila pět minut hlasitým "tak mu to konečně řekni", aby na to nakonec dost krkolomně přišel sám, to zkazil úplně. Je to škoda, i proto, že spousta postav byla jen velmi mlhavě načrtnuta v pozadí, a motivace a chování některých z nich mi unikaly. Ale i tak bych to dala za tři a půl, už kvůli tomu kouzlu Granta a Kerr, kteří film vyzdvihávají hodně vysoko. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina odohrávajúca na lodi je fantastická. Po rozdelení postáv sa ale bohužiaľ veľké čaro filmu stratí a prekážky, ktoré kladie scenárista hlavným hrdinom pod nohy sú až príliš vykonštruované aby dámy pri pozeraní minuli čo najviac vreckoviek. Aj napriek tomu pekné. Cary Grant opäť dokonalý, Deborah Kerr sympatická a scény stretnutia na Empire state Building a samotné finále samozrejme žďímačky ako hrom. 8/10 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (12)

  • Nickie a Terry se domluví, že se na střeše Empire State Building potkají za 6 měsíců. Shodou okolností má k setkání dojít přesně v polovině filmu; tedy za 59 a půl minuty z celkových 119. (StarsFan)
  • Niektoré scény sa nakrúcali na palube zaoceánskeho parníka SS Constitution, na ktorom sa už predtým nakrúcali niektoré z epizód seriálu I Love Lucy (1951) a neskôr sa objavil aj v jednej epizóde seriálu Magnum (1980). (Michal74)
  • Druhý ze tří filmů, ve kterých si společně zahráli Cary Grant a Deborah Kerr. (StarsFan)

Reklama

Reklama