Reklama

Reklama

Daleko od hlučícího davu

  • USA Far from the Madding Crowd (více)
Trailer 2

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je krásná a také hodně svéhlavá. A jako mnoho svobodomyslných žen, to ani ona nemá lehké. Tím spíše, že žije ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století. Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. A to z ní dělá lákavou partii pro to, čemu se zatím snaží vyhnout – manželství. Nejprve odmítne lásku chovatele ovcí Gabriela Oaka (Matthias Schoenaerts), zklame i naděje zámožného starého mládence Willliama Boldwooda (Michael Sheen). A rozhodne se na zděděném statku hospodařit sama, bez mužské pomoci. V tehdejší době to byla nevídaná odvaha, ale Bathsheba díky svým schopnostem, přímočarosti i vrozenému šarmu uspěje. Pak ale vstoupí do jejího života mladý, pohledný, sebevědomý a arogantní seržant Frank Troy (Tom Sturridge). Přesně takový muž, s kterým by se racionální a sebevědomá Bathsheba rozhodně nezahodila. A k překvapení předchozích nápadníků právě on v ní dokáže probudit vášeň. Vášeň, která se stane osudnou nejen Bathshebě. (CinemArt)

(více)

Recenze (282)

metztlimoon 

všechny recenze uživatele

Na toto sa dalo dokonca aj dívať, a to aj napriek tomu, že mám chorobnú averziu k Mulliganovej ksichtu a hraniu ako takému. Napriek tomu pánske obsadenie excelentné. 78% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Možná trošku rozvláčný romantický příběh, ale ve spojení s poetickými obrázky anglického venkova dochází téměř k naprosté dokonalosti. Film, na který se velmi dobře dívá, protože je stále se na co dívat. A je jedno, že občas se děj ztrácí někde v patosu, v zastaralých konzervativních konvencích. Moc příjemné... ()

wick 

všechny recenze uživatele

Slabé zfilmování...skvělého románu. Ve srovnání s knihou a předchozími adaptacemi je to nelogicky zkrácená verze, která zcela rezignuje na logiku a psychologizaci postav. Vzhledem k nesmyslnému zkrácení na necelé dvě hodiny vyznívá jednání postav neskutečně povrchně a vyumělkovaně. Je to taková zrychlená klipovitá verze pro současné povrchní diváky. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Na historické filmy moc nejsem a i tady to nebyl můj šálek čaje. Žádosti o ruku i tady jely jak na běžícím pásu, nesmysl. Ale abych hodnotila nezaujatě, tak to byl nadprůměrný romantický film s často ale nesmyslným chováním postav. Mladá farmářka je v obležení tří mužů. Najednou se prostě všichni tři v krátkém čase objevili, kýč jak bič. Z toho si ona nechá pomotat hlavu tím odporným vojákem, který je už od pohledu sobecký, arogantní a psychicky vyšinutý, přičemž ona byla doposud tou, která vždy potřebovala nezávislost a držet vše pevně v rukách. Ale poblouznění udělá svoje, no budiž. Stejně bylo od začátku jasné s kterým z té trojice nakonec skončí. Musím ale pochválit výběr herců. Ona byla štíhlá, krásná, okatá s kudrnatými vlasy a pevnou rukou. Ovčák byl šlechetný, pracovitý a svědomitý urostlý chlap, který by se pro ni rozkrájel... Schoenaerts se mi v téhle roli líbil rozhodně víc než v Králově zahradnici, kde mu dali na hlavu koberec. Druhý - soused od vedle, hrál taky super, Sheena znám z Twilightu a Underworldu, samé takové nadpřirozené upírské filmy, ale takhle v "reálných" filmech jsem ho neznala a tady ta postarší usedlejší role mu sedla. A ten třetí voják... už jsem o něm psala, ten byl na facku, takže rozhodně dobrý výběr. Hudba byla pasující k historickému rázu filmu, akorát mi jí někdy přišlo trochu moc. Jen všechno to negativní mi trochu vynahradil závěr. Ta scéna byla jednoduchá, hezky postavený dialog, city a tak, happy end jak vyšitý a přitom tak prostý. ()

hany83 

všechny recenze uživatele

Jsem rozpolcená, co se týče hodnocení...už dlouho se nestalo, že by mi hrdnika taaaak strašně lezla na nervy, chápala jsem ji asi tak prvních patnáct minut, pak jsem už jen nechápala ty chlapy, co na ní vidí:) Ještě ke všemu nějak "nemusím" Carey Mulligan...no, takže to sráží mé hodnocení asi na tři hvězdy, škoda. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Vinterberg to je pojem, teda byl do dneška. Že si vybral scénář jaký si vybral je jeho věc, ale nudit jím 2 hodiny , to je pod jeho úroveň. Každý tvůrce má právo na slabší chvilky. To byl případ Vinterberga a jeho opusu podle knihy T. Hardyho. Vše předvídatelné, schematické , šablonovité, To už ho omrzelo hlubší psychologické vykreslení postav, které bralo dech v Rodinné oslavě? Znovu jsem si ověřil, že film stojí a padá se scénářem. Nebyl to úplně ztracený filmový večer, ale čekal jsem víc. 3* z úcty k filmaři ()

Veeria 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout. Nádherná podívaná, pořádný kus odvedené poctivé práce, excelentní herecké výkony, výjimečný příběh. A ta hudba..... prostě dokonalost. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Propletený příběh několikrát mění životní cesty hrdinů a křeše ze vzájemných setkání příjemně snové obrázky starých časů, byť mám pocit, že původní naturalismus T. Hardyho byl poněkud učesán. Z hlediska filmového nemám připomínek, herci zvládají své party bez zaváhání a scénář plyne svým vlastním, konejšivým tempem, ačkoli k závěru přitvrzuje, nechávaje některé záležitosti nedořešené v zájmu zaměření pozornosti na ústřední milostnou linku. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé farmářky z anglického venkova z konce 19. století, která má dostatek sebevědomí a odhodlání na vedení velké farmy, avšak svádí velký boj se svými city, které jsou zasaženy ze tří stran - třemi zcela rozdílnými muži... Krásné malebné prostředí anglického venkova s pastvinami plnými ovcí, hezká kamera, úžasný soundtrack s jednou krásnou milostnou písní a přesvědčivé výkony převážně britských herců. Pěkná romantika. 80%. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Parádní snímek, zasazený do nejprostšího prostředí, nabízí "jen" příběh obyčejného poctivého pastevce. A přesto právě ta obyčejnost okouzlí diváka nejvíc. Nutno říct, že Matthias Schoenaerts zde naprosto vyniká. Vzpomeneme-li přitom na snímky jako "Králova zahradnice" či "Dánská dívka" těžko se dá hovořit o rolích na tělo. Zato dobrotivého hromotluka zde hraje opravdu bezvadně. Ne méně zdatně mu pak sekunduje i okouzlující Carey Mulligan, která sem taktéž padla jako ulitá, ač pravda její postava trochu kulhá s morálkou. Zato originalitou doslova prýští. V neposlední řadě se sluší ohodnotit i (ne)obyčejně kouzelné prostředí, ve kterém se děj převážně odehrává. Celkově vzato...moc pěkný, "nový" a možná trochu nedoceněný snímek staré dobré viktoriánské Anglie. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

v týchto cooovid časoch ťažký úlet medzi ovce a krajinku okolia garden Wisley..bonus balada v podaní Martina Sheena? čo viac si dievča môže priať? ()

lacerta 

všechny recenze uživatele

Asi těžko najít film, kde by hlavní hrdinka byla podobně hloupá a neschopná a přesto naprosto nepochopitelně oblíbená a hlavní hrdina naprosto marnej. Asi hlavní myšlenka, která mě provázela nekonečnýma 119 minutama, bylo nepochopení, co na tak nesympatické osobě všichni vidí a proč Gabriel vysílá ty uslzené pohledy zrovna jejím směrem, místo toho, aby se sebral a šel co nejdál od ní. Moc nechápu popis filmu, který mluvil o nezávislé (to nebyla ani náhodou) a cílevědomé ženě. Jestli jsou silné ženské postavy vykresleny takto, tak to tedy potěš koště. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre nakrútená romantická dráma v štýle Pýcha a predsudok či Búrlivé výšiny. Milostný štvoruholník tvorený ambicióznou šikovnou Bathshebou a archetypálnymi postavami pracovitého pastiera Gabriela, bohatého Willliama a romantického vojaka Franka. Herci sú výborní a príbeh plynie hladko bez zádrhelov. Hoci dej nie je úplne predvídateľný drží sa stereotypov a klasickej romantiky, 80% Priaznivci romantiky si môžu dať 100%. ()

amalia 

všechny recenze uživatele

Nevím proč mi film něčím připomínal Královskou aféru a Gabriel stále Madse Mikkelsena, ale nakonec přeci jen happy end...co jiného...žena za kamerou, to se jen tak nevidí. ()

CaptAnne 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí několika úvodních scén s klusajícím ořem, duhou nad kopečky a postavami, které na první pohled vypadaly, že je někdo vystřihnul z doktorky Quinnové, jsem málem nablinkala nic netušícímu divákovi přede mnou do kapuce. Naštěstí se skákajícími ovečkama začal film postupně vystupovat z dlouhé řady britských dramoprovařenin (založených na výjimečné ženě, zelených lukách, křídových útesech a knižní předloze z osnov střední školy) a zpátky už nezapadl. Není to (díkybohu) příběh o lásce, ale spíš o utrpení a ideálech (o bohatství, o manželství, o budoucnosti) a o jejich konfrontaci s realitou. Jinými slovy je to sladké, nikoliv však úplně tupé, což je ve výše popsaném žánru světlá výjimka, stejně jako hlavní herečka, která není úplně bez výrazu (tady byl totiž bez výrazu hlavní herec, ale vzhledem k tomu, že je Belgičan a režisér Dán, jsou nejspíš příbuzný a nelze jim vyčítat spolupráci). ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo. Na film mě nalákal obsah a rozdílné komentáře tady. Carey Mulligan nepatří mezi mé oblíbené herečky, ale talent se jí upřít nedá. Film neměl chybu, proto dávám 5*. Líbila se mi hodně hudba a herecké výkony, dialogy, atmosféra. Tom Sturridge, který hrál manžela Bathsheby a měl knírek, mi připomínal Patricka Bergina ve filmu Noci s nepřítelem. Chovatel ovcí, kterého hrál Matthias Schoenaerts, byl nečekaně sympaťák a přitažlivý. Kdyby mě požádal o ruku, neváhala bych. Fandila jsem mu během celého filmu a přála mu nějakou lásku, když už ho nechtěla Bathsheba. Jak to dopadlo, psát nebudu. Ať se diváci přesvědčí sami. Je nespravedlivé, že Fanny měla osud, jaký měla. A Bathsheba měla štěstí, že jí ovčák stále chtěl a nevzdal to. Ale taky to jednoduché s vojákem neměla - připravil ji o peníze a nemiloval ji. Takže si nabila "hubu". Ale takový je život. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Film mě zaujal svým názvem a bavil mě (na rozdíl od režisérova Honu). Z počátku se děj jeví romanticky, jakoby chtěl potupně zabřednout do červené knihovny, ale to (naštěstí!) brzy zmizí se suveréním jednáním mírně praštěné a o to víc sympatické hrdinky. Pěkná hudba (Armstrongova autorská je i předtím ve filmu Velký Gatsby - který ostatně taktéž doporučuji!:-)), hezké záběry venkova (což se dalo čekat), příjemní herci. Není to vyloženě "drama", kdy třeštíte vyděšeně oči, spíš taková psychologická studie povah a činů, rozhodnutí, omylů a následných všech důsledků či náprav. V podstatě nebylo co vytknout. Takže za mě: milé, příjemné, nenudné, prostě dobré....5 hvězd. ()

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

Vinterberg nelení a vzpomíná na mládí

16.11.2014

Natočil jeden z nejlepších filmů roku 2012, sklízel s ním ovace po celém světě jak od kritiků, tak od diváků a zviditelnil se i filmovým fanouškům, kteří o něm do té doby neslyšeli. Jeho další film,… (více)

Reklama

Reklama