Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Well, well, well... Clinte , Clinte. Začátek měl neskutečněj potenciál a skvělej nástup. I když jsme tu už pár filmů měli o drsnejch seržích a rotách v přípravce, který si to vyžíraj, tohle se zdálo být jiné. Ty kydy a hlášky , které Clint kolem sebe rozséval bych komukoliv jinému nebral, u něj mne však neskutečně bavily. Svého zjizveného starého vlka, kterej ještě umí mladejm natrhnout kožich zvládal s bravůrou. Jenže pak Clint přišel na záklanu a představil se průzkumákům. Fakt nevěřím, že i s pitomým velitelem, předchůcem Highwaye, by pravidelná jednotka na US základně mohla žít v takovým bordelu a nedisciplíně (o exotech v jednotce ani nemluvě). To jak je dával do latě bylo fajn a Clintovi nelze upřít, že mu to v tom armádním tričku na cvičáku či v prérii seklo i když je to už starej dědek. Když v uniformě salutoval vlajce na základně, věřil jsem mu to. Jenže pak došlo na nezbytné přiblblinky typu konflikt a bitka s majorem, náhlé prozření Highwayovi jednotky kdy svýho seržu trapně podržela a samotná bojová mise... Tady už jsem nevěděl, zda koukám na špatný válečný film, nebo na špatnou komedii... Závěrečná pohádka o hodném generálovi a sesazeném neschopném veliteli mi začala prudce zvedat tlak čemuž nepřspěl ani závěr s armádním big bandem a americkou vlajkou v každém záběru. Vím, že Eastwood je patriot. Proč ne. Ale nic by se nemělo přehánět a tady to to vlastenectví krapet posralo ten dobrej zbytek. Škoda. Tři plechovky piva. * * * ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně a neplánovaně jsem dnes zakopla o tento kousek a musím přiznat, že mi bylo potěšením.. Clint Eastwood v uniformě má ohromné charisma, střídání jízlivosti, ironie a sarkasmu mi sedlo a ten testosteron je znát.. Příběh stárnoucího chlapíka, který bilancuje, mi vyloudil úsměv na rtech a skvělé hlášky k tomu, u mě spokojenost.. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ultradrsné hlášky a ultradrsný Clint Eastwood. Tahle ultradrsná kombinace mi patrně měla k obveselení stačit - ale tentokrát jí to nějak nevyšlo. Správný mariňák musí umět improvizovat - tom není sporu. Není od věci, pokud si tuhle praktickou dovednost osvojí i režisér, herci a spolu s nimi celý filmový štáb. Leč divák by neměl mít pocit, že se od první do poslední minuty nejedná o nic jiného nežli o jednu velkou - a ne zrovna profesionální improvizaci, která vyvrcholí při závěrečné vojenské operaci. Taktéž zbrojní seržant Thomas Highway v podání Clinta Eastwooda mě nijak přehnaně neoslovil, neboť jeho zřejmé potěšení z osobní účasti v nejrůznějších válečných konfliktech je mi cizí ... bez ohledu na to, jak vážně (nebo nevážně) je míněno. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni, takovy ten typicky americky film osmdesatych let, ktere jsem hltal jeste v polovine devadesatych let. Je ale pravda, ze Eastwood ve sve caste roli spravneho Americana funguje skvele i zde! Na sve postavy si mohl udelat ochrannou znamku. Jen diky nemu a jeho hlaskam pridam ctvrtou hvezdicku. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mám rád Clinta ako herca (Drsného Harryho zbožňujem!) ale s Clintom režisérom mám fakt problém (až na pár vzácnych výnimiek!). Vadí mi jeho pátos, amerikanizmus a hrdinstvo vždy namiešané so značnou dávkou mierneho primitivizmu. Ideálnou ukážkou je Flags of our Fathers ale aj druhá polovica tohto dielka, ktorú som doslova pretrpel a vravel som si, že by to chcelo už len hrdinský happyendový záver s americkými vlajkami a objímaniami ..No a hádajte ako to skončilo?! Bŕŕŕ. Každopádne prvá polovica je znesiteľná, hoci drsňák Clint sa snaží byť tak drsný, že Rambo je pri ňom sráč:) Tak nudne a sterilne zrežírovanú a s prepáčením dementnú "prestrelku" ako v druhej polovici som už dlho nevidel! Slabý odvar Full Metal Jacket (ak sa to vôbec dá porovnávať), ako vojnový film neakceptovateľné a ľahko zabudnuteľné... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)
  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)

Reklama

Reklama