Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Radko 

všechny recenze uživatele

Americká vlastenecká agitka obhajujúca veľmi rozporuplnú inváziu USA do Grenady (zjavné a viacnásobné porušenie medzinárodného práva). Potiaľto je to veľmi špinavý film. Druhou stránkou je príbeh starnúceho vojnového vyslúžilca v priamej konfrontácii s jeho blížiacim sa dôchodkom a rozvráteným manželstvom. Popri nezabúdaní na tvrdý výcvik morálne aj fyzicky pohodlnej skupiny drzých prieskumníkov a vyrovnávaní sa s podrazmi od zákerného veliteľa, chce mať mariňák aj akú-takú perspektívu do budúcna. Paradoxne najväčšou prekážkou získania istoty do budúcna je on sám a jeho nátura. Na cvičisku fajn, no v súkromí treba naštudovať nejaké tie ženské magazíny:) Do toho kadencia trefných a drsno humorných hrdinových hlášok, prednášaných typickýcm chraplákom s prižmúrenými očami. Odhliadnuc od nepriehliadnuteľne propagandistickej militaristickej stránky filmu ide o dobre šľapajúci a zábavný film z vojenského prostredia. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ultradrsné hlášky a ultradrsný Clint Eastwood. Tahle ultradrsná kombinace mi patrně měla k obveselení stačit - ale tentokrát jí to nějak nevyšlo. Správný mariňák musí umět improvizovat - tom není sporu. Není od věci, pokud si tuhle praktickou dovednost osvojí i režisér, herci a spolu s nimi celý filmový štáb. Leč divák by neměl mít pocit, že se od první do poslední minuty nejedná o nic jiného nežli o jednu velkou - a ne zrovna profesionální improvizaci, která vyvrcholí při závěrečné vojenské operaci. Taktéž zbrojní seržant Thomas Highway v podání Clinta Eastwooda mě nijak přehnaně neoslovil, neboť jeho zřejmé potěšení z osobní účasti v nejrůznějších válečných konfliktech je mi cizí ... bez ohledu na to, jak vážně (nebo nevážně) je míněno. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Eastwood jak ho ještě neznám v roli arogantního, agresivního seržanta, který ale svými vulgárními a velmi vtipnými hláškami táhne téměř celý film. Na můj vkus je to příliš americké a ''herecké'' výkony ostatních herců stojí za h***o. Kdyby aspoň vydržel ten vulgárně humorný slovník Thomase Higwaye do konce filmu, neváhal bych se 4*. Škoda, Clint zřejmě režíroval film v době, kdy jeho režisérský ''um'' nebyl ještě tolik vyzrálý. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

„Já jsem jebal, když byl Kristus ještě ucho.“ Ukrutně nahláškovaný Clint Eastwood, který si nebere servítky. Pobavil jsem se královsky. Škoda jen, že závěrečná pasáž z operace na Grenadě už mírně pokulhává. Nutno sledovat v původním českém dabingu, byť nedostatek dabérů je na opakujících se hlasech znát. „A potom to byla ta přičmoudlá v Bangkoku. Ta ji měla fakt napříč.“ (962., 3. VIII. 2014) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tak túto opakovačku som si mohol odpustiť. Síce ani nedojalo ani neurazilo... ani pred tridsiatimi rokmi, ani teraz... ale z voleja viem si predstaviť milión iných prínosnejších "vypinakov"... tiež plnohodnotnejšie strávený čas so svojim dospievajúcim synom, hoci (vzhľadom na generačný rozdiel) prekvapujúco chvíľami až nadšeným fanúšikom Eastwooda... Napríklad sme radšej mohli dať posledného Shafta. No fakt! Až na pár podarených, dnes obzvlášť chrumkavých hlášok (Eastwood & Van Peebles) a prvých takmer brilantných 20 minút (ktoré ma pri preskúmavaní "terénu" v konečnom dôsledku oklamali) niet o čo stáť. Hlavne ako režisér (ktorý aj z fádneho scenára vymláti maximum) dospel Eastwood až v deväťdesiatkach. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama