Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Clint Eastwood příjde s vojenskou peckou, u které se zasměju jako se mně povedlo naposled snad jenom u jednotky M.A.S.H. 4077. Pořád to ale není špatný film. Bojové nasazení má klasický nápad, klasické zpracování, naprosto totožně klasický průběh a o stupeň víc ještě klasičtější závěr. Vlastně je to naprostý průměr. Ten vyvyšuje samotný Clint Eastwood, který jako seržant má jisté, trošičku vostřejší metody, a jeho četa mu na to z vysoka sere. Z toho pak vzniká kopa dobrých, ale i špatných situací a největší problém je v asi samotný četě. Nedokázal jsem jí vystát. Herci sice předváděli naprosto klasický vosery, ale předváděli je tak, že jsem prostě pořád musel fandit víc tomu Clintovi, který měl po celou dobu filmu fakt snahu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, takze tato US komedia na mna nefunguje. Pan VychodnyLes v roli Highway-a je sice na urovni, ale zasmiat sa niet comu, a US styl humoru je tomu europskemu /Spencer, Hill, DeFunes, Benny Hill, Stan Laurel, Oliver Hardy  + ceskoslovenske komedie/ na hony vzdialeny. Vycvik vojakov je sice drsny, ale to je asi vsetko, dialogy casto umele, sice drsne, ale miestami az prilis bila do oci snaha o komedialne hlasky. I pre stareho pana Vychodneholesa plati, že s humorom opatrne. Humor je vec vazna, je ako krehka nadoba, staci malo a rozbije sa.  Rezia je na urovni, ale co z toho, ked samotny Vychodnyles nema komedialny talent /raz darmo, Jack Lemmon je Jack Lemmon - to bol pre mna pan komik/. Drsny vycvik - tak na tom sa uz fakt nie je comu zasmiat. Raz darmo,VychodnyLes v 80. rokoch 20. storocia vyhasol, a nemal dohromady co ponuknut. Ani tie dve umele pokracovania Dirty Harryho nedokazali v 80s jeho karieru zachranit. 130 minut je sialene vela. 40 % ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Chlapský film plný vulgarit, ran pěstí, plivanců a ostrých kulek. Zábavný a originální, který byl Clintovým posledním, před nástupem do politiky a krátkým odmlčením se od Hollywoodu. Bojové nasazení je svým žánrovým zaměřením spíš komedií, než válečným snímkem, ale ta směsice je zde strašně třaskavá a v obou případech hraniční. Eastwood dostane za úkol vycvičit partu mladých rekrutů, kteří u maríny spíš jen paběrkují a flámují. Jeho metody jsou opravdu nevšední, ale nakonec si všechny získá a může přijít velké finále v podobě opravdového boje na Grenadě. Eastwoodův kamarád a kolega Gene Hackman, prohlásil, že role seržanta Highwaye, je pro Clinta jako stvořená a považuje jí za nejlepší herecký výkon v Eastwoodově kariéře. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Choroš Clint, coby do důchodu klepající serža, "který vypil víc piv, vychcal víc krve a přefik víc kurev a zmládil víc chlapů, než vy všichni dohromady", prostě pořádnej drsnej kolík, co se s ničím nesere a s tou bandou boveráků, už vůbec ne. Sice mu do toho bude kérovat major, jenž udělal kariéru v zásobování, tj. vygumovanej lampasák na svém místě, ale tomu taky natrhne prdel. A aby se nenudil, tak si ve volných chvílkách čte ženský časáky, to kvůli bejvalce, "aby ji pochopil". Prostě starej dobrek Clint, jak ho máme rádi, s ničím se nesere, nakope pár řití, postřílí několik maníků a cedí drsný hlášky na potkání, tady bych chtěl vyzvednout český vhs dabing, bohužel nesoucí všechny stopy rychlokvaškových 90. let, a byť na Clinta nebyl obsazen jeho drvorní dabér Laďa Županič, Jura Zavřel se na něj se svým neskutečně hrubým hlasem, hodí ze všech náhražek nejvíc, jen Bohdana Tůmu, dabujícího přibližně dvacet rolí, by už konečně mohl někdo odstřelit. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na víc než dvě hodiny je tu té zábavy přece jen trochu málo a akční sekvence se pak vůbec nepovedly. Poslední třetinu se "skutečnou akcí" na Grenadě bych úplně vypustil. Clintovo držkování  ale samozřejmě kouzelné a testosteron tu ze všeho stříká proudem a zapamatovatelných hlášek i situací je tu slovy pana seržanta plná řiť. Van Peebles před pádem do zapomnění taky snesitelnej a typickej osmdesátkovej "negr" a tak vcelku  spokojenost. Za tři ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama