Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Eastwood jak ho ještě neznám v roli arogantního, agresivního seržanta, který ale svými vulgárními a velmi vtipnými hláškami táhne téměř celý film. Na můj vkus je to příliš americké a ''herecké'' výkony ostatních herců stojí za h***o. Kdyby aspoň vydržel ten vulgárně humorný slovník Thomase Higwaye do konce filmu, neváhal bych se 4*. Škoda, Clint zřejmě režíroval film v době, kdy jeho režisérský ''um'' nebyl ještě tolik vyzrálý. ()

Reklama

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Choroš Clint, coby do důchodu klepající serža, "který vypil víc piv, vychcal víc krve a přefik víc kurev a zmládil víc chlapů, než vy všichni dohromady", prostě pořádnej drsnej kolík, co se s ničím nesere a s tou bandou boveráků, už vůbec ne. Sice mu do toho bude kérovat major, jenž udělal kariéru v zásobování, tj. vygumovanej lampasák na svém místě, ale tomu taky natrhne prdel. A aby se nenudil, tak si ve volných chvílkách čte ženský časáky, to kvůli bejvalce, "aby ji pochopil". Prostě starej dobrek Clint, jak ho máme rádi, s ničím se nesere, nakope pár řití, postřílí několik maníků a cedí drsný hlášky na potkání, tady bych chtěl vyzvednout český vhs dabing, bohužel nesoucí všechny stopy rychlokvaškových 90. let, a byť na Clinta nebyl obsazen jeho drvorní dabér Laďa Županič, Jura Zavřel se na něj se svým neskutečně hrubým hlasem, hodí ze všech náhražek nejvíc, jen Bohdana Tůmu, dabujícího přibližně dvacet rolí, by už konečně mohl někdo odstřelit. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni, takovy ten typicky americky film osmdesatych let, ktere jsem hltal jeste v polovine devadesatych let. Je ale pravda, ze Eastwood ve sve caste roli spravneho Americana funguje skvele i zde! Na sve postavy si mohl udelat ochrannou znamku. Jen diky nemu a jeho hlaskam pridam ctvrtou hvezdicku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama