Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (220)

Terva 

všechny recenze uživatele

Možná jedna z nejznámějších katastrofických knih napsaná Johnem Wyndhamem se dočkala dalšího zfilmování. Je to sice jen televizní produkce, ale alespoň to připomene, že něco takového existuje. A možná se konečně najde někdo kdo si troufne z toho udělat celovečerní kino film. Kniha se dočkala i pokračování s názvem Noc Trifidů, kterou napsal Simon Clark http://cs.wikipedia.org/wiki/Noc_trifid%C5%AF Ale zpět k tomuto tv seriálu. 12 : 03 to je ta hodina a minuta, kdy začíná tento příběh. CITÁT - Prosím, dívejte se za nás !!!........ Ten film by měl být živější a akčnější, ale místo toho se líně vleče a vše to podporuje nepovedený pomalý hudební doprovod ( Alan D. Boyd ). Z Trifidů toho není moc vidět, ale i tak jsem čekal, že budou vypadat trochu jinak. CITÁT - Oči na šťopkách........ Bezmála tříhodinové dobrodružství rozdělené na dvě části nebylo zase tak špatné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zůstalo i trochu věrné své knižní předloze. Film o tom, jak by mohla dopadnoud lidská společnost, kdyby oslepla a měla nebezpečného protivníka ( příklad je určitě film 28 dní poté ). Zde jsou tím nebezpečím chodící rostliny Trifidi. Trikově a dramaticky lehce průměrný televizní snímek. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Kniha Johna Wyndhama je opravdu skvělá(vřele doporučuji) a patří určitě do zlatého fondu sci-fi.Tohle televizní zpracování se do zlatého fondu asi nedostane a jeho"koukatelnost"záleží na několika faktorech.Předně jde o velmi volné zpracování knihy a tudíž,kdo jí četl,moc nadšen nebude,proto doporučuji knihu přečíst až po shlédnutí,nebo na ní na chvíli zapomenout(což je opravdu těžké).Osobně si myslím,že filmy podle předlohy,se mají,aspoň v hrubých rysech předlohy držet a respektovat jí.Dále jde o dvoudílný televizní film,který je místy dost(zbytečně,ale pochopitelně)natahovaný.A je taky nutné si uvědomit,že jde o televizní zpracování a tomu odpovídá i vizuální stránka(slušná,ale na televizní úrovni-nic bombastického a extra výpravného).Na druhou stranu je atmosféra poměrně temná,ponurá a správně postapokalyptická.Herci se taky snaží a zejména trio Cox,Richardson a Priestley(který mě opravdu příjemně překvapil)působí živě a uvěřitelně.Trifidi jsou udělaní velmi slušně,jen mi trochu vadilo lovení lidí šlahouny,což mají být zřejmě kořeny,které mají mít rostliny ovšem v zemi,což tvůrcům asi uniklo.Chápu,že tak chtěli zvýšit strach a napětí z pohybu trifidů,ale na mě to působilo divně a místy směšně.Takže kolem a kolem vzato-pokud na chvíli zapomenu na knihu,přivřu obě oči a uvědomím si,že jde o televizní film-vidím to na slabších 60%.Pokud oči otevřu a připomenu si knihu,bude to slabých 40% a jen tak tak.Každý si může vybrat.P.S.Anglický seriál (šestidílný)z roku 1981 se knihy držel mnohem víc,není tak vizuálně na výši,ale celková atmosféra ii vyznění je určitě lepší i když do kvality a geniality knihy má také daleko. ()

Reklama

Los 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, zda tvůrci vůbec četli knižní předlohu (která je vynikající) a zda měli mozek, protože tolik naprostých blbostí se ve filmu opravdu moc často nevidí. Z trifidů udělali krvežíznivou zmutovanou chobotnicí...kořeny kytka opravdu nemá na to, aby s nimi chňapala po lidech...a i když některé kytičky papají trošku živočišné potravy, stále jsou to kytky a tohle jim nestačí...při pohledu na bílé mrtvoly omotané kořeny jsem se válela smíchy, tohle bylo opravdu moc. A hudba se snažila z filmu udělat jeden velký trailer....škoda slov, s předlohou to má společná snad jen jména hrdinů a slovo trifid. 3/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ John Wyndham vydal v roku 1951 svoj najslávnejší román "Deň trifidov". Toto literárne dielo sa dočkalo viacerých filmových spracovaní. Ja som mal možnosť zhliadnúť adaptáciu z 2009 v podobe dvojdielneho televízneho seriálu, ktorú zrežíroval Nick Copus. Je to post apokalyptická sci-fi o nebezpečných mäsožravých rastlinách, ktoré začali napadať a požierať zdecimované ľudstvo. Námet ma veľmi zaujal, ale filmové spracovanie sa mi zdalo dosť nekvalitné. Román som žiaľ ešte nečítal, takže neviem do akej miery sa film drží knižnej predlohy. Avšak mám silný pocit, že sa to dalo natočiť omnoho lepšie. ** ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Jako zpracování knihy strašné - všechno, co je v knize, je ve filmu stonásobně zramatizované, bohužel naprosto zbytečně. Kniha je strašidelná a uvěřitelná, film je typická apokalypsa s rodinnými hodnotami a záchranou na poslední chvíli. Škoda, protože o vraždících kytkách toho moc natočeného nebylo - a to, co bylo, stojí za prd (viz Stalo se). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno