Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (493)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hlavne nečakajte Indyho Jonesa. Stratené mesto Z nie je veľkoplátnová dobrodružná zábava (naposledy plochý Kong), ale takmer komorná dráma o snílkovi, ktorý by bol rád dobrým manželom a otcom, ale ešte viacej ho kupredu poháňa nekonečné odhodlanie v objavovaní skrytých svetov. Postavy, atmosféra, duch príbehu. Žiadny otravný digitál, ale ani žiadna naozaj strhujúca scéna. Charlie Hunnam dobrý, Brad Pitt si ho tu produkčne tvaruje akoby svojho mladšieho nastupcu. Čo má vôbec Pitt s tými Z-tkami? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO, CO HLEDÁTE JE MNOHEM VĚTŠÍ, NEŽ JSTE SI KDY DOKÁZAL PŘEDSTAVIT. VAŠE DUŠE NENAJDE KLIDU, DOKUD TOTO NOVÉ MÍSTO NENAJDETE. JE TO VÁŠ OSUD. PAK PŘINESETE SVĚTU OSVÍCENÍ...“ /// Zbytečnej a dlouhej úvod. Pak dobrodružná Bolívie… tenhle pobyt na čerstvým vzduchu s indiánama meloucíma kraviny, je o poznání zajímavější. Pak zpátky domů a zase jsme tady zbytečně dlouho… Gray se snaží vyprávět o životě a odkazu Percy Fawcetta a střídá (celkem rovnoměrně) lepší a horší okamžiky. Tu nudu sice dokáže vynahradit dobrodružstvím z výprav, nechybí 1. světová, ale…výsledkem je zdlouhavej životopis správnýho dobrodruha, kterej by určitě při jeho sledování chcípl nudou. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsal David Grann, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Thx za titule „num71 a majo0007“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Lost City Of Z" je pre mňa výnimočným filmom. Určite hneď v úvode odporúčam všetkým, ktorí majú radi historické, dobrodružné a možno aj jemne dramatické filmy. Myslím si, že film veľmi dobre opisuje život zaujímavého človeka, ktorý venoval celý život len jedinému. Aby našiel mesto, o ktorého existencii veril. A musím povedať, že film má veľmi dobrú charizmu. V prvom rade za to môže veľmi dobrá voľba hercov do týchto rolí. A to aj takí, kde som bol dokonca aj jemne prekvapený. Charlie Hunnam ako Major Percy Fawcett je veľmi dobrý, Robert Pattinson ako jeho asistent Henry Costin je absolútne vynikajúci (inak sa musím priznaž, že som ho tu ani nespoznal. A jednoznačne tu bol mojou najobľúbenejšou postavou. Každá scénka kde je mám pocit, že sledujem skutočného človeka a maximálne lojálnemu svojmu vedúcemu. Nevyhneme sa ale ani prvej svetovej vojne, ktorú som vidieť asi nemusel a uvažoval som aj, či sme potrebovali vidieť hnev syna na svojho otca. Ale nakoniec si myslím, že to veľmi dobre zapasovalo do záverečného aktu filmu. Príroda Amazonky v tomto filme je stvárnené nádherne a v tejto prírode by človek skutočne rád prežil celý život. Krása. No súčasne tam cítiť aj to nebezpečenstvo. Ak by som mal možno nejakú výtku, tak by som povedal asi to, že reálne ako diváci mesto Z nikdy neuvidíme. A pokiaľ idete na film s tým, že očakávate mesto plné zlata a podobne... budete sklamaní. Ako pár divákov z nášho kina, čo som začul. Ale to by vás odradiť nemalo. Film je podľa mňa výborne napísaný, krásne natočený a určite je hodný vášho času. Jednoznačne hovorím, aby ste si ho čekli. Hodnotenie: A- ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

/ Subjektivně asi čtyřhodinový film, zbytečně (nebo možná nevyhnutelně, přičemž o to šíleněji pak působí snaha z toho vydolovat film) rozsekaný na několik částí, které samy o sobě nejsou zdaleka tak naplňující, abych je musel vidět všechny a celé. Nenechte se zmýlit, Charlie Hunman je ultimátní frajer a velká škoda, že po tomhle roce si už v ničem dlouho nezahraje, na druhé straně zase Sienna Miller potvrzuje, že ji nemiluji jen tak pro nic za nic - ani jejich výkony a působivá režie uvnitř džungle ale nestačily na to, aby tenhle film spasily od sebe samotného. Přitom dobrodružství to mohlo být opravdu pěkné. Škoda ho. 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že podobné filmy mám rád: výpravné, technicky precizní se skvělou kamerou i soundtrackem, snažící se o nějaké sdělení a zároveň poskytující prostor pro divákovu fantazii. Ztracené město Z je snímek o lidské odvaze, touze po poznání a posedlosti dosáhnout vytčený cíl. Příběh z doby, kdy badatelé ještě museli být zároveň i dobrodruhy a chlapy, kdy skutečně šlo o to sáhnout si na dno sil a vědomě kalkulovat s tím, že své blízké při loučení vidím naposledy. Z hlediska žánru jde o kombinaci dobrodružné podívané (zbavené tolik oblíbených akčních a fantasy prvků) s životopisným příběhem majora Fawcetta, jehož úkolem se stalo zmapovat oblast "zeleného pekla" povodí Amazonie. O generaci později už cestovatelé používali letadla a motorové čluny, Percy Fawcett připomíná spíš proslulé cestovatele 19. století vybavené pouze kompasem a nezměrným odhodláním zaplnit obrovské bílé plochy na mapě. Na Ztraceném městě Z se mi líbí, že je to v každém ohledu dospělý film, nedělá žádné úlitby rodinnému publiku ani teenagerům, není založený na emocích a sentimentech. Pokud bych se měl nad něčím pozastavit, pak snad nad idealismem filmového Fawcetta ve vztahu k domorodým kulturám, který odpovídá názorům moderních městských liberálů euroamerické civilizace a nezapadá do dobového smýšlení britských důstojníků odkojených civilizační nadřazeností bílého muže a elitářstvím příslušníka britského impéria z doby jeho největšího rozkvětu. Film mohl být ve své latinoamerické části atmosféričtější, dalo se víc pracovat s prvky magického realismu. Scén, jako byl vstup výpravy do opery rovnou z džungle nebo halucinogenní scéna zajetí indiánským kmenem, mohlo být víc. Přesto naděluji poctivé 4* a 80 % celkového dojmu k tomu. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (17)

  • Malá pověšená hlava v čase 1:14:45 je takzvaná „smrštěná hlava“ - Tsantas. Jde o fenomén domorodých kmenů Jižní Ameriky. Pokud válečník zabil nepřítele, stáhl jeho kůži z hlavy a ramen a po týdenní proceduře vaření, sušení a šití se neporušená kůže i s vlasy a víčky smrskne na velikost pěsti. Válečník ji pak pověsil u vstupu do svého obydlí a při slavnostních příležitostech ji nosil pověšenou na krku. (cze.Oi)
  • Natáčení probíhalo z velké části v Kolumbijské džungli a internet zde byl tak špatný, že se Charlie Hunnam (Percy Fawcett) několik týdnů ani nesnažil volat či psát domů. (ArsenalEagle)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama