Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o vynikající osobnosti. Výborně zahraná hlavní postava, skutečně jsem jí to věřila. Také jsem si na ni musela ze začátku zvykat, ale postupně už jsem jí pouze držela palce. Pěkná ukázka toho, co všechno může dokázat postižený člověk, když má talent a neuvěřitelnou píli i ctižádostivost. Společně s kvalitním rodinným zázemím a s vedením výborného pedagoga, bez nichž by zřejmě Temple nebyla tam, co je dnes. Líbilo se mi, jak film ukazoval způsoby myšlení autistů v obrazech. Bylo to hezky zpracované a srozumitelné. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Já věřila, že v té Claire Danes TO JE. Tu poslední hvězdu dávám za ni, protože podala téměř nadlidský výkon, od mimiky až po hlasový i celkově vizuální projev. Citlivý film, kdy máme šanci nahlédnout do mysli autistky a můžeme tak snadněji pochopit svět, který je pro nás tak vzdálený. Někdy jsem nešťastná z dnešní doby a z toho jak se všechno rychle mění, ale věřím, že lidé s podobným osudem již tak/často/ nemusejí bojovat s posměchem okolí. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Temple Grandin, to je autobiografický snímek o (silné) osobě stejného jména, autistce (a jentak mimochodem uznávané amer. vědkyni, spisovatelce...), která otevírala spoustu dveří a život si (po)skládala z jednotlivých obrazů a já si opět po čase dokázal (potvrdil), že předsudky jsou jednou z nejhorších možných věcí na světě. Tento snímek, to je celkem jednoduchá rovnice. Temple Grandin = Claire Danes resp. Claire Danes = Temple Grandin. Tato herečka si mě svou bezbřehou bezprostředností (resp. přirozeností) získala od samého počátku a já postupně „rezignoval a roztával“ až si Temple (a celý tento snímek) otevřel dveře (i) k mému srdci. Kritik by měl vždy (za každých okolností) zůstat nestranný a (u)držet si zdravý odstup. Já jsem však obyčejný (filmový) divák a tak si můžu dovolit (dopřát) malý luxus v podobě absence nestrannosti a můžu směle prohlásit následující: tyto „obrázky“ nemohly být poskládány již o moc lépe. Tento snímek (alespoň v mých očích) bezezbytku na(s)plňuje přízvisko „malý velký snímek“. A o čem, že (v prvé řadě) je? Třeba o (lidských) předsudcích, malosti, omezenosti a jedné silné osobnosti, která i přes svůj handicap dokázala v životě víc, než drtivá většina „nás zdravých“. P.s. i přes mnohými (včetně mě) zde vychválenou C. Danes musím dodat, že více než zdatně ji zde sekundují (resp. přihrávají) J. Ormond (jako její matka Eustacia) a D. Strathairn (coby její středoškolský profesor Dr. Carlock). Co říci závěrem? Temple Grandin patří mezi ty snímky, které (troufám si jednoznačně tvrdit) nikdy rekordy ve výdělečnosti zcela jistě lámat nebudou, to ale nic nemění na faktu, že svou (naši) pozornost si (po právu) zaslouží. S (osob.) dovětkem na závěr: ano, jsem cynik (víc než by bylo občas zdrávo), ale jak jsem právě zjistil, stále mě dokáže něco (někdo) dojmout. Tak snad mám ještě šanci...... :-) 90% ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*AUTI* Dievčina Temple Grandin akoby Raymondovi Babbittovi z oka vypadla, len je trochu ukričanejšia, šialenejšia a úspešnejšia. Film z produkcie HBO o autistickej, avšak úspešnej žene, je výborný. Je to film, ktorý zaujme minimálne svojou témou, pretože autizmus nie je pre väčšinu z nás niečo, s čím sa denne stretávame. Navyše je natočený veľmi ľahko, je svižný a bez pomalých pasáží, nesústreďuje sa depresívnym spôsobom neustále len na samotné postihnutie a všetky problémy, ktorým hrdinka musí čeliť, ale najmä na jej optimistický prístup k životu, ktorý jej pomáha ísť za svojim cieľom. To, čo nakoniec dokáže a fakt, že dokáže fungovať v spoločnosti normálnych ľudí je dych berúci, pretože mnohým zdravým členom populácie sa to často nemusí podariť. Verdikt v 1 vete: O Rain Manovej mladšej sestre. 28.12.2010 ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, ve kterém je třeba myslím v první řadě vyzdvihnout výkon Claire Danes!!! Autismus je zajímavé téma samo o sobě. Na jedné straně lidská porucha, která se ale mnohdy kompenzuje genialitou. Autisti mají svůj svět, který my nechápeme a označujeme je poruchou, oni zase nechápou svět náš, ale nezřídka mají, podle studie jedné americké univerzity, zabývající se autismem, až o 25% "výkonnější" mozkovou činnost než vysoce inteligentní lidé. A v tomto snímku je krásně zachycena jak genialita, tak útrapy, které autistům chystá sám život. Záleží jak se kdo dokáže vcítit do postavy Temple. A je zde samozřejmě i spouta myšlenek, se kterými si můžete po shlédnutí filmu pohrávat. Co když jsou prostě autisti o stupínek výš, ve schopnostech myšlení, představivosti, vjemů a inteligence, kterou "průměrný obyvatel planety" nechápe, a tak raději nalepí štítek porucha? Vždyť, nebývají geniální myslitelé většinou tak trochu blázni? :) A autistům pracuje mozek ještě o několik procent víc jak těmto lidem. O čem to vlastně celé je? ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)
  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)

Reklama

Reklama