Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem na Nikolaevově filmu v kině, takže mě televizní výprava nemohla rozhodit. Jak už tu kdosi psal, jako seriál by se však Jménem krále vyjímalo líp. Hlavně proto, že to, co filmu nejvíc podráží kolena, je krátká stopáž, během níž se nějaká detektivní zápletka ani nemůže rozvinout. Konec je proto stejně překvapivý, jako potopení parníku na konci Titaniku. Když tvůrci hledali námět, mohli se raději chopit remaku starého českého Zločinu na Zlenicích hradě, který měl zápletku podobnou, jen lépe dotaženou a posunutou do doby Jana Lucemburského. I přes dvě hvězdičky zklamán nejsem. Dostal jsem, co jsem očekával a hodinu se koukat na Karla Rodena mi stačí ke štěstí. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Hezká detektivní pohádka pro nedělní poledne na Čt1/2, která se omylem dostal do kin. Velké plátno jí nesluší, stejně jako osudová hudba, která jakoby si odskočila z jiného, epičtějšího filmu. Scénář není vyloženě blbý, ale vede diváka za ručičku od momentu první vraždy až k osudovému (nebo "osudovému") božímu soudu, nedejbože, kdyby vyšlo k nějakému vychýlení od vytyčené trasy. Proto každý, kdo má všech pět pohromadě, odhalí vraha po 20 minutách a dříve. Herci občas vypadají neskutečně absurdně (krátce: Kanyza, Vaculík, Hrubešová, Rašilov), jen Rodenovi jsem "žrala" naprosto všechno, stejně absurdně působí míšení současné hovorové češtiny a "archaické" řeči české, což je nešvar, který jsem si poprvé uvědomila v Nejkrásnější hádance :-) Navzdory všem výtkám (podobnost s Lenssenem čistě náhodná :-D ) nehodlám film shodit. Odvaha režiséra a producentů byla velká, proto o stupínek nadhodnotím. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak stopáží, tak celkovým zpracováním je to vyloženě televizní záležitost. Zápletka je v zásadě jednoduchá, kdo je vrah víme od samotné vraždy a stejně tak to, kdo za vrahem stojí. K smíchu jsou úlety jako pokus s pytlem nebo prořeknutí vraha. Herecké výkony, kromě Karla Rodena, stály za starou bačkoru, což by se dalo nejlépe demonstrovat na případu Hrubešová. Ale i přes to všechno se mi tenhle malý český historický film docela líbil a i i když tu nedostatky bily do očí, tak je tohle podle mě cesta, kterou by se tenhle žánr u nás mohl vydat. 55% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný vtip, doufal jsem, že jméno Petra Nikolaeva a Karla Rodena by mohlo garantovat jakous takous úroveň. Jenže co chcete natočit se scénářem, který je člověk zvyklý vídat spíše na žertovných hradních vystoupeních skupin historického šermu. Detektivní zápetka vysloveně uráží šedé buňky mozkové, dialogy jsou prasopsem mezi archaickou stylizací a obecnou češtinou, herecké výkony lavírují mezi trapností a nevýrazností. Nikolaev lautr nic nezachránil, snad to ani nešlo. Jedna hvězdička za bezchybnou Markétu Hrubešovou, která jako jediná pochopila zadání a film neprotrpěla. Její herecké umění nestárne, podobně jako bujný výstřih... Tragické gesto antické heroiny v závěru řadím směle do galerie největších hovězin, které jsem kdy viděl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Prostě divný zásnuby.…. Kde začít.(?) Asi tam, že to chci po minutě vypnout, protože to vypadá příšerně studiově. Ale nejsem srab. Naštěstí se příběh odehrává i pod širým nebem, což dojem kapku vylepšuje. Také nosná kostra příběhu vypadá zajímavě a neřeknu žádné moudro, že K. Roden ční nad ostatními. Za 45 minut víme kdo je vrah. Co dál? Je potřeba to dokázat, což v časech, kdy Boží soud byl nejspravedlivější cestou k pravdě není zase tak jednoduché. Těch 70 minut stačilo. Pán Bůh zaplať! Film na neděli odpoledne v ČT. A bude patřit v programu k tomu zajímavějšímu. Prostě divný zásnuby. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Filmovalo se ve Staré Huti u Dobříše, ve skanzenu Řeporyje a na hradě Točník, který můžeme vidět ve 34. minutě i se středověkým výtahem. (M.B)
  • Je zajímavé, že Jan Dolanský, který v této středověké detektivce hraje pomocníka jménem Oto, ve stejném roce hrál i v kriminalistickém seriálu Expozitura (od r. 2009) ze současnosti, ve kterém se jeho postava také křestním jménem jmenovala Oto. Mimo to ve filmu si zahrálo několik dalších „expoziturních“ herců, například Karel Zima (strážce na Vartmberku), David Prachař (Beneš z Dubé), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II.), Karel Polišenský (kaplan) a Hynek Čermák (voják Křenek). (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama