Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Phobia

všechny recenze uživatele

"Jménem nudy" jsem zhruba v polovině stopáže zmáčkla čudlík OFF - dlužno dodat, že tak dlouho jsem u téhle TV inscenace vydržela jen proto, že jsem tou dobou v obýváku korigovala špeky šlapáním na elipticalu a "Jménem krále" se zdálo být o něco málo záživnější než čumět při cvičení do zdi. Zpětně si nejsem jistá, jestli jsem radši neměla studovat strukturu a odstín omítky. A co jsem konkrétně postrádala? V ději šťávu, v atmosféře věrohodnost a v hereckých výkonech přirozenost - všechno to bylo umělejší než Cher a její plastikové tělesné součástky. Všichni herci krásně načinčaní (i poslední děvečka z chléva profesionálně nalíčená a čisťounká), většina dramaticky přehrávala a valná část se do svých rolí naprosto nehodila. A že nenašli roli pro Lucku Vondráčkovou, to mě fakt nasrali! S jejím nevtíravým talentem měla hrát přinejmenším dvojroli: paní Ludmilu a Oldřicha z Chlumu! A tohleto vážně strčili do kin? Svatá prostato, chudáci platící diváci! Jestli se někdy odhodlám sledovat i druhou půlku téhle vypulírované silikonové řiti, pak do ní kopnu i nějakou tu hvězdičku, ale upřímně: v plánu to nemám. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nikolaev má štěstí jako prase, že v jeho filmech hraje Karel Roden a Lukáš Vaculík a v tomhle má štestí hned 2x.Chválím ho za náměty jaké točí, ale jeho režisérská nevyrovnanost je někdy děsivá.Dobré Lidice nedokáže emočně utáhnout, slušný Příběh kmotra zase scénáristicky zkratkuje.Jménem krále je na český poměry nebývalý pokus o historický film, nečekám výpravou Statečný srdce, ale bylo jasně vidět, že moc peněz do projektu nenateklo, jsem o něco schovívavější v hodnocení hlavně díky zjištění, že původně se jednalo o pilotní film pro televizi a nakonec to šlo do kin.Nejhorší na celym filmu je hudba, nic tak iritujícího a otravnýho jsem neslyšel ani v čekárně u doktora, kde chrchlaj pacienti, řvou malý děti a pičujou morgoši.Tohle kdyby pan Chlumecký a Traxler dali někde v Hollywoodu, poslali by je obratem do prdele.Příběh byl jak z televizní kriminálky, ale mělo to místy dobrou dramaturgii a herci makali jak mohli, vidět v jedný scéně Vaculíka s Rodenem bylo úžasné, za snahu......Nikolaev......za snahu...3*.50%. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný vtip, doufal jsem, že jméno Petra Nikolaeva a Karla Rodena by mohlo garantovat jakous takous úroveň. Jenže co chcete natočit se scénářem, který je člověk zvyklý vídat spíše na žertovných hradních vystoupeních skupin historického šermu. Detektivní zápetka vysloveně uráží šedé buňky mozkové, dialogy jsou prasopsem mezi archaickou stylizací a obecnou češtinou, herecké výkony lavírují mezi trapností a nevýrazností. Nikolaev lautr nic nezachránil, snad to ani nešlo. Jedna hvězdička za bezchybnou Markétu Hrubešovou, která jako jediná pochopila zadání a film neprotrpěla. Její herecké umění nestárne, podobně jako bujný výstřih... Tragické gesto antické heroiny v závěru řadím směle do galerie největších hovězin, které jsem kdy viděl. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Historické filmy se v našich poměrech netočí přílš často, a tak tohle dílo mohlo být svěžím větrem v naší kinematografii, ale nejásám z něj radostí. Herci se sice pohybují v dobových kostýmech za doprovodu chorálů, ale to samo o sobě nestačí, zvláště v případě, pokud na režisérské sesli trůní netalentovaný režisér Petr Nikolaev, který vůbec nectí žánrová pravidla a divákovi servíruje v podprůměrném balení jakýsi paskvil mísící historické drama s detektivním žánrem. Už pouhé naroubování příběhu s detektivní zápletkou pramálo funguje a od historického žánru žádám především pořádnou porci akce v podobě historických soubojů či naturalisticky vyvedenou řežbu, ale ani jedno se nekoná, nebot tvůrci se akci důsledně vyhýbají dobře si vědomi, že ji zkrátka neumí natočit. Když se přece jen akce dvakrát dostane ke slovu, je velmi zoufale natočena, a rytířský turnaj nebo závěrečný souboj s meči, budí smích. Když nám nejde akce, předhodíme divákovi pořádnou porci mluveného slova, řekli si tvůrci, a tak se divák utápí ve stupidních dialozích a proslovech, které nemají hlavu ani patu, a přitom se vehementně pátrá po vrahovi šlechticů, ale nečekejte pointu ve stylu Šestého smyslu. Po herecké stránce se mně nikdo moc nelíbil, a někteří zúčastnění vysloveně budí smích (Vaculík, Rašilov, Kanyza), někteří se snaží nepropadat panice (Roden, Prachař, Issová, Zima), jediná Markéta Hrubešová ve své roli exceluje a svou postavu obdařila životností, která právě většině postav schází. Diváka pouze může spasit milostivá stopáž, protože tohle mělo s dobrým historickým filmem pramálo společného. 40% ()

baribal 

všechny recenze uživatele

byl jsem poměrně mile překvapen, i když vzhled pohádky byl poměrně chudý, jak už to u našich pohádek bohužel bývá, nicméně zajímavá pointa mě neustále držela v napětí... trochu mi vadilo, že jsem od začátku věděl kdo je vrahem a tím závěrečné vyšetřování pozbylo napínavosti... některé dialogy byly opravu velmi zábavné a některé silácké projevy hrdinství vyznívaly na prázdno... ve výsledku jedna z lepších českých pohádek, která mohla být daleko lepší... i tak se mi ale líbila ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V německé distribuci byl film uveden pod názvem "Knights of Blood", v překladu "Rytíři krve". Velkým písmem je na plakátu uveden Karel Roden. Ten se však ve filmu ve zbroji vůbec neukáže, takže na obalu lze vidět postavu Davida Matáska s digitálně doplněným zakrvaveným mečem. Postava je doplněna velkou skupinou bojujících rytířů před hradem a dále fotografiemi rytířů na koních v plátových zbrojích. (p3tris)
  • Hlavní postava filmu Oldřich z Chlumu je literární fikce autora a nikdy nebyl správcem na Bezdězu. (Mytologie)
  • Jan Kanyza mal počas nakrúcania vážne zranenú nohu. Musel používať barle, ktoré boli nakoniec vo filme prerobené tak, aby vyzerali ako zo stredoveku. (viki_sk)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama