Reklama

Reklama

Clannad - After Story

(série)
  • Japonsko クラナド アフターストーリー (více)
Japonsko, (2008–2009), 9 h 10 min (Minutáž: 25 min)

Scénář:

Fumihiko Šimo

Kamera:

Rin Jamamoto

Hrají:

Ai Nonaka, Hóko Kuwašima, Mamiko Noto, Romi Paku, Takeši Aono, Mucumi Tamura, Akiko Jadžima, Tarusuke Šingaki, Terujuki Tanzawa, Hikaru Midorikawa (více)
(další profese)

Epizody(22)

Další série nám přináší zcela nový pohled na život hrdinů, kteří spolu budou procházet další část života, plnou strastí dospělého života. Samozrejmě se vrací většina postav z minulé série, které se o trochu změnily. (kajdiceek)

Recenze (36)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Air, Kanon i Clannad dobře nesly, úspěch sklidily. Clannad AS si v žebříčcích též vede velmi dobře. Jenže, existují i lidé, kterým neustálé vyvařování téhož stylu a do značné míry i tématu, začne časem lézt na nervy. Je sice pravda, že Clannad AS, narozdíl od svých předchůdců, opustil prostředí a léta středoškolní a posunul se dále do dospělosti, jenže mu to myslím pramoc neprospělo. Těžko věrohodně předvádět starosti rodinného života v kanonovské sladkosti a roztomilosti. Přesto bych Clannadu neupřel alespoň udržení onoho vytyčeného cíle (a dal ***) - totiž kopírování starého úspěšného - nebýt naprosto scénáristicky ubohých a odporných twistů, které tu popíšu. SPOILER - V průběhu seriálu zemřou dvě kawaii nevinné dívenky (přičemž divák proleje moře slz) a v posledních dílech jsou obě vzkříšeny (přičemž divák proleje moře slz). KONEC SPOILERU. Tomu říkám katarze. Silné **, ač cosi odpadotvorného vidím v oněch twistech. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Druhá série, díky tomu, že opustila jen high school eventy a odehrává se převážně v době, kdy postavy už střední vychodily, je o dost zajímavější a taky lepší. Lepší v tom, že se konečně příběh posouvá o dost dál. Navíc se tu brutálně tlačí na pilu, aby z vás příběh vymačkal co nejvíce slz .. a celkem se to i daří :) Mnoho lidí nesnese twist v "posledním" díle (po 22 jsou ještě dvě epizodky, z čehož jedna se odehrává v mírně alternativní realitě a druhá je jen rekap celého Clannadu)... z počátku mi to taky lezlo všema tělníma otvorama, ale nakonec, když vezmete Clannad jako celek, tak to tam zapadá úplně v pohodě. Animace a kresba je tu ještě o jeden level výš, než v první sérce, takže se na to hodně pekně kouká.. ovšem doporučuju koukat s plnou krabicou papírových kapesníků (a na honění fakt nebudou) ! ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Jenom mě to utvrzuje v tom, že japonci jsou mistři vyjádření pocitů a že Nagisina smrt je tak silným momentem, až mě to neuvěřitelně vzalo. způsob, jakým vdechne Yuuichi Nakamura bolest Tomoyovi působí více než realisticky. Celá scéna je hodná oscara za ztvárnění....života ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Výrazné zlepšení oproti 1. sérii. Zatímco v Clannadu mě nedojala ani scéna v divadle a vlastně celé se to neslo spíš v takovém pohodovějším, bezstarostnějším duchu, zde už diváka podusíme, osmažíme mu nervíky a podáváme se sklínkou slz. Nelíbilo se mi, že 1/2 AS stála poměrně za houby a jediné, co to zachraňuje před silnou nudou, jsou gagy taťuldy hlavní hrdinky. Side story vedlejších postav jsou trochu plytké, žádnou emoci z Vás nevytáhnou a ta místama přítomná magie úplně nefunguje. Bohudík příjde kýžený zvrat, otočka o 180°, která dá smysl těm snovým sekvencím. A i když to říkám nerad, tak asi tomu tak mělo zůstat až do úplného konce, ať už to zní sebevíc drásavě. Vlk se nažral a ovce zůstala stejná. Nicméně kanonovský feel zde nebyl zdaleka dosažen; nebyl jsem tak nablízku postavám (vyjma hlavně postavy Akkiho, možná Kyou a Tomoyo), příběh tu byl místama až násilně natahován anebo naopak dělal obrovské kličky, ani hudba nebyla tak příjemná. Dojat jsem ale byl, parkrát jsem se od srdce i zasmál a mé měkké srdíčko si užilo solidní horskou dráhu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti první řadě velká změna atmosféry. Tíha zodpovědnosti podstatně vzrostla a už to není jen postarat se o sebe a kamarády, ale nést na sobě i tíhu těch rozhodnutí, která je někdy neunesitelná. Tón přece jen ještě trochu bezstarostného dovádění na střední škole se zabarví do smutku. Je to dospělejší. Konečně se – pro mě – propojí příběh dívky z umírajícího světa a příběh našich hrdinů. Takhle vnímám i konec příběhu. KOUSEK DĚJE Je to alternativní šťastný konec, který se odehrává v alternativním vesmíru. V tom našem to zůstalo, tak jak se stalo, tedy tragicky. Vzkříšení se možná jen odehrálo v hlavně hlavního hrdiny, který se tíhou zármutku zhroutil a propadl do šílenství. Ostatně náznaků a témat pocuchané psychiky bylo v předchozím ději více než dost. SHRNUTÍ: Citlivé, dojemné a trochu bezvýchodné. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší (no rozhodne nie zlý) začiatok, neuspokojivý (a zlý) koniec. Ale všetko medzi tým je jedna obrovská emocionálna jazda, ktorá pohladí po duši, zamrazí, dojme a rozplače. Nemám veľmi rád citové vydieranie, ale v tomto prípade to dokážem odpustiť. Najdojemnejší seriál, ktorý som kedy videl. ()

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Clannad druhá séria je výletom do preplakaných hodín. Teda aby som upresnil stále sa plače viac a viac. Aspoň u mňa to tak bolo ale chápem, že nie každý má na také niečo chuť. Jedno čo sa tiež stále zlepšuje je hudba. Ku koncu je už taká nádherná, že sa mi už len s nej chcelo plakať. Jedno ale musím uznať a to je žiadna gradácia. Človek nečaká na jeden smutný moment má ich veľa a preto hodnotenie také aké je. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bylo to pro mě něco úplně nového - naprostá perla žánru. Většina těhle školních komedií / romantik totiž končí někde před prvním polibkem a to mě většinou strašně irituje. Tady to ovšem Clannad zahrál výtečně a z dětí se ihned po škole stávají plnohodní partneři a tak dále. Co mě příjemně potěšilo bylo vyvrácení mnoha standartů (Nebudu zde zabíhat do detailů, ty pochopitelně sdělí samotný seriál). Sám jsem byl tímto kousek tak chycen, že jsem jednoho večera začal koukat a někdy ráno kolem 5. hodiny ranní byl hotov. Prostě jsem potřeboval vědět, co bude dál - a to bezprostředně. ()

Kicune 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco lepší pokračování Clannadu, ovšem stejně zbytečně roztahané. After story je mnohem smutnější, tím pádem ještě víc slzopudné, reflektující pocity postav a jejich jednání. Mysteriózno tu konečně nachází své vysvětlení a už tolik neotravuje jako v první sérii. Popravdě, víc mě bavil bonusový díl, který děj celých dvou sérií zrekapituluje ani ne za 30 minut. ()

Honza135 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„KDYBYCH ZDE NA NI PROMLUVIL, NAGISA A JÁ SE ČASEM SEZNÁMÍME A BUDEME SPOLU CHODIT. ALE MOŽNÁ BY BYLO LEPŠÍ, KDYBYCH TO NEUDĚLAL. MOŽNÁ BY BYLO LEPŠÍ, KDYBYCHOM SE NIKDY NEPOTKALI...“ Celá série byla vytvořena podle vizuální novely Clannad. Seriál přímo navazuje na první sérii, ve kterém se dočkáme už jen pár vedlejších příběhů, začlenění všech postav do společnosti a poté dalšího vývoje vztahu mezi Okazakim a Nagisou. » Co se mi líbilo: 1) Pokračování příběhu. Už jen to, že autoři nevynechali z předlohy druhou část, mě potěšilo. Bohužel jsem od ní očekával více, než se mi dostalo. 2) Vedlejší příběhy. Yukinina část byla celkem pěkná, ale to nejlepší z celé série byl Misainin příběh ze středoškolských let. Její vztah s Katsukim se mi zdál uvěřitelnější, než vztah hlavního hrdiny s Nagisou. Velmi mě dojal a poprvé došlo i na slzy... 3) Žánry. Vždy se mi líbily příběhy, kde mělo silné zastoupení drama se špetkou komedie. Občas se zasmát a zároveň být napnutý jak struna, jak to dopadne... Ten pocit mám prostě rád. 4) Animace. Její propracovanost netřeba chválit, dosahuje stejně vysokých kvalit jako první série. 5) Hudba. Oproti první sérii, kde mi ending lezl krkem, v druhé sérii se mi neprotivil. Byl průměrný, zato opening byl povedený. Jeho zpracování se velmi podobalo openingu ze seriálu Air. Samozřejmě se musím ještě zmínit o melancholické klavírové melodii Roaring Tides II, díky které jsem si uvědomoval závažnost daných situací. » Co jsem nemusel: 1) Poslední díl. Bohužel nepatřím k těm, pro které byla Nagisa nejlepší hlavní hrdinkou. Dokázal jsem si domyslet, že to tak vše dopadne. Ushio byla chudák, nemohla za to, ale Nagisa už ano. Proč byla tak tvrdohlavá? A hlavní hrdina to vše odnesl... Fakt solidní drama, které bych v tomto místě ukončil. Ale autoři byli vázáni námětem, a tak vznikl 22. díl, kterým to vše zkazili. 2) Nepoutavost. Od okamžiku, kdy Tomoya odmaturoval, jsem do závěru 17. dílu cítil, jak se do sledování musím nutit. I přes občasnou vtipnost či drama mě tato část příběhu nudila. Tedy až na chvíle, kdy se na scéně ukázal Yuusuke... 3) Nedostatek romantiky. A té tu bylo zatraceně málo. Tomoya se s Nagisou sotva drželi za ruce, a to byl vrchol veškerého vztahu, víc se divákovi neukázalo. Ani na ten polibek nedošlo! Proč byla Nagisa tak sakramentsky plachá? Jak si pak mám reálně představit pokračování příběhu? » Shrnutí: První série sázela na středoškolskou vtipnost a romantiku, druhá na drama o rodině, které se, podle mého názoru, až zas tolik nepovedlo. Nebýt Misae a jejího vztahu, tak udělím tomuto kousku pouhé dvě hvězdy. Předchozí adaptace vizuálních novel od vývojářů Key byly prostě lepší. Shlédnuto v japonském znění s českými titulky v TV verzi ()

Mya 

všechny recenze uživatele

After story pokracuje presne tam, kde Clannad skoncil.Opat tu mame Okazakiho i Nagisu, ktory sa postupne stavaju centrom celej serie. Dozvieme sa aj akym smerom sa ich vztah nadalej rozvija. Prilis emocionalne zameranu seriu, ktora ma v divakovi vzbudit snad lutost nad kazdou postavou, zaklincuje uplne sialeny koniec. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potlesk. Chcel som mať oveľa obsiahlejší komentár, ale po poslednom diely ma nenapadá nič iné, než definovať to jednoducho takto: Jedno z tých diel, ktoré vám pomôže byť lepším človekom. A to už niečo znamená. Veľmi ďakujem ľuďom v diskusii za obrázok, kde je časová a „medzi-dimenzionálna“ línia vysvetlená. ()

xtomas252 

všechny recenze uživatele

Opravdu silná citová ždímačka, která zašla ještě o něco výš než první série. Trochu zamrzelo, že se v závěru série upozadily skoro všechny vedlejší postavy, ale asi to tak muselo být. Závěr mi úplně po chuti nebyl, nejaký polosmutný konec by se podle mě hodil daleko víc, ale nakonec i tak dávám pět hvezd, ale mohlo to být ještě o něco lepší. ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokúsim sa tento seriál okomentovať bez zbytočného prezrádzania deju, ak by mi to nevyšlo, tak mi to prosím nemajte za zlé... Od začiatku ma táto séria nebavila až tak ako prvá, chýba mi tu hlavne "misia epizódy", i keď sa dá povedať, že je to celé rozdelené do akýchsi menších celkov, až tak nezaujme... Naozaj zaujímavé to pre mňa začalo byť až keď jednu hlavnú postavu "nahradila" iná... ... Tiež ma veľmi potešil návrat mojej obľúbenej vedľajšej postavy a tentoraz dokonca už v normálnej forme... :D Čo ma však opäť trochu (neviem prečo) sklamalo, bol ten "pekný" koniec... ()

kubka4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě více vážný a dospělejší nástupce původního Clannadu. Je opravdu jen málo anime (pokud vůbec nějaké), které dokáží tak přesvědčivě a zábavně podat tak "obyčejné" téma, jako je "život". Skvělý příběh plný dojemných momentů, reálných a sympatických postav, reality... Pokud chcete zažít jedinečný emocionální zážitek. tak mohu všemi deseti doporučit právě Clannad After Story. (SPOILER - Připravte se, vaše srdce bude vytrhnuto, rozsekáno malé kousíčky a pak znovu slepeno a strčeno zpátky) - 100 % ()

Chrizo 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších anime jaké jsem kdy viděl. Postavy vám dokonale přirostou k srdci a díky tomu je celý seriál bolestivější. Grafické zpracování hodnotím na jedničku a hra se světly dokonale zveličuje zážitek ze seriálu. ()

Sakinose 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsmutnějších příběhů co jsem kdy viděl, na brečel jsem se u toho víc jak za celý život, tak to jen na začátek. Celkově je to úžasně zpracováno jak návaznost na první sérii tak vlastní pokračování jen mám pochyby či tvůrce je normální člověk schopný citů. Rozvoj postav kromě hlavní hrdinů je takřka nulový což mě na jednu stranu naštvalo, jelikož jsem čekal že by se mohly zapojit více do děje už třeba jen jako morální podpora Tomoyovi. Ale co už celkově je to velmi, ale opravdu velmi povedené a to díky věcem, které se mi v první sérii nelíbily a zde je opravili nebo vynechali. ()

Lettanea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prejdení dvoch noviel od Key-u a videní všetkých ich anime komentár musím upraviť. Hlavne si treba uvedomiť že novela má veľa možných koncov a aby sa človek dostal k finálnemu "true endingu" musí prečítať aj tie zlé. To že budete mať vysvetlený príbeh AS na nejakom obrázku vám nepomôže, je potreba si to prejsť. Kvality Clannadu a AS myslím netreba veľmi rozpisovať, ak existuje niečo kvôli čomu si dám tú prácu a zmením niečo na sebe a svojom živote, tak je to práve AS. Sountrack(najlepšie priamo z novely) je jedna z najhranejších vecí v mojom playliste. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zato čo nám ľudia od Key priniesli ich treba milovať a nenávidieť zároveň. After Story sa nesie o dosť vážnejšom a dospelejšom duchu ako prvá séria, a čo je hlavné, Key tentokrát vytasilo eso z rukávu, ktoré je síce v duchu ich práce /čo je len dobré/ ale je súčasne niečim nové. Niekoho to fakt dostane (napr. mňa) ale je pravdou, že niekomu to môže aj vadiť (s čím sa skazí zážitok), kedže na pochopenie treba poznať predlohu vo VN (alebo aspoň trochu hľadať). V mojom prípade desať, kedže Key ma stále neomrzel. ()

Koonix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[] Opening-Ending [] Fúú, tak toto budem ešte dlho rozdýchavať :) Epizódy 17-22 sú neuveriteľne silnou citovou vydieračkou, ale úprimne, vadilo to niekomu? Osobne som sa po dopozeraní seriálu cítill ako vyžmýkaná špongia. A hlavne kvôli tomu udeľujem plné hodnotenie, aj keď prvých zhruba 12 epizód ma príliš nebavilo, a do pozerania som sa musel dokonca aj nútiť (čo sa mi zase tak často nestáva). Vedľajšie postavy tu boli využité ešte menej ako v prvom Clannade, hlavne od toho 12. dielu sa dostávali k slovu už len málokedy, ale tu mi to až tak nevadilo, keďže rozvíjajúci vzťah Okazakiho a Nagisy bol najzaujímavejším prvkom seriálu. Z toho dôvodu ma nepríliš bavili prvé epizódy, ktoré sa vedľajším postavám ešte venujú viac, a tým pádom je vzťah hlavných postáv odsunutý na vedľajšiu koľaj. Celý Clannad je postavený na schéme - vybratie osoby ktorej ideme pomôcť, pomáhanie jej, a keď sme s ňou hotoví, ustupuje do úzadia, a na jej miesto nastupuje druhá. V prvom Clannade to fungovalo veľmi dobre, keďže objektami pomoci boli "hlavné vedľajšie" postavy, bohužiaľ do AS takéto osoby už nezostali, preto sa venuje "úplne vedľajším" postavám, ktoré sa dovtedy v deji ukazovali len sporadicky, a ani jedna z nich nie je skutočne zaujímavá. Toto bol najväčší problém prvej polovice seriálu, avšak v druhej je tento problém rozumne eliminovaný prechodom dvoch hlavných hrdinov do dospelosti. Dočkáme sa aj rozuzlenia takmer všetkých liniek, ktoré zostali v prvom Clannade iba načrtnuté, napríklad príbeh okolo dievčaťa a robota, vo svete ktorý končí. Čo sa týka záveru, som rád za takýto koniec, a aj keď to mnohým ľuďom (masochistom:) zrejme nebude po chuti, ťažko za to viniť scenáristov, keďže seriál sa iba drží predlohy. K ostatným záležitostiam len krátko, hudba vynikajúca, ešte lepšia ako v prvom Clannade, to isté sa týka aj openingu, bohužiaľ ending je iba priemerný, veľakrát som si pomyslel aká je škoda že opäť nepoužili ten starý, ktorý je pre mňa momentálne najlepším videným anime endingom. Animácia a dabing (japonský) sú taktiež na veľmi vysokej úrovni, jediné čo mi nesedelo bol dabing Ushio, ale nie je to nič čo by kazilo zážitok zo seriálu. ()

Reklama

Reklama