Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

akisha 

všechny recenze uživatele

Kdyby se všechny spomalené záběry v Patriotovi pustily normálně, film by měl něco okolo půl hodiny čistého času. Emmerich je nejspíš sám dost zpomalený, protože neodolá a každou druhou vlající či běžící věc nám ukazuje v poloviční rychlosti. Oblíbil si jistě americkou vlajku, kterou si v plné kráse můžeme prohlížet asi tak každý třetí záběr, stejně jako vyděšené americké mladíčky, které bolí když to schytají, kdežto robotická armáda angličanů necítí strach ani bolest. A na soubojích muže proti muži také není nic akčního, pokud se pohybují jako po trojité mrtvici a ještě v poloviční gravitaci, kdy se jim při chůzí po měsíci klepou tváře a obličej se stahuje do šílených grimas, ve kterých přetrvává po nekonečné vteřiny. (Těchto vychytávek si dosyta užijete při závěrečném souboji Gibson vs Isaacs, kde Gibson předvádí celé spektrum výrazů jako např. rozzlobený, ublížený, zuřivý nebo slaboduchý). Za co dvě hvězdy? Jason Isaacs hrál svého darebáka s chutí a přece jen jsem se několikrát pořádně zasmála. Škoda, že to neměla být komedie. "Gell Mibson" měl raději zůstat u Statečného srdce a tohle si odpustit. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Emmerichova Patriota jsem viděl úplně poprvé v životě. Nečekal jsem to, ale je to velká pecka ze staré školy. Vidět tady mladého Heatha Ledgera a další herce byla velká radost. Krásná malebná kamera a nádherná hudba Johna Williamse. Emmerich tentokrát vypráví pozvolna a nechává jednotlivé scény perfektně doznít. Vlastně úplně nerozumím, proč je Patriot poněkud nedoceněný. Přitom má všechno, co by kvalitní hollywoodská podívaná měla mít. ()

Reklama

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Patriot je protiletecký a protiraketový komplet, středního a dlouhého dosahu. Nejnovější varianta PAC 3 používá 3 typy střel s dosahem 160 ( pochází ještě z Patriotu PAC 2 , který se používal v operaci Pouštní štít ), 70 a 20km. V konečné fázi letu je schopen ničit i balistické rakety s dosahem až 3000 km. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když vidím, jak moc lze ve reálném světě zmanipulovat obraz historie vzdálené pouhých 25 let, přestal jsem si u filmu dělat hlavu s vůbec nějakou historickou věrností. A mohl se nerušeně bavit. V případě Patriota, který je takovým Statečným srdcem 2, jsem totiž dostal velký klasicky vystavěný příběh s patřičně vytuněnou historickou akcí, výborným Gibsonem, velkými emocemi nejen v osobní rovině hlavní postavy. Další bod za to, že ani při repríze po 15 letech nenudil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dnes už zkrátka klasika a v ní Mel ve výborné formě. Tomuhle chlapíkovi na rodinu vážně sahat neměli. Jeho šílený výraz je nenapodobitelný a scéna s ním a nejmladší dcerkou, při které si oba padnou do náruče, ta tedy umí hnát slzy do očí. Nejvíce mě ovšem pobaví lidé, kteří filmu nadávají proto, že je v něm až příliš amerického patriotismu.__P.S. Skvostný Jason Isaacs (a záporáci vůbec), tradičně dokonalý John Williams. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Některé televizní stanice ve Spojených Státech upravily některé scény zobrazující násilí. Jednalo se např. o scénu, kdy Benjamin Martin (Mel Gibson) umlátí vojáka svým tomahavkem a má poté košili celou od krve. V této scéně byla krev obarvena na hnědo, aby vypadala jako bláto. (liquido26)
  • Cínoví vojáčci, které Benjamin Martin (Mel Gibson) taví na kule, ve skutečnosti nepředstavují britské vojáky, ale osobní stráž rakouského císaře a jejich uniformy se v této podobě objevily až zhruba o sto let později. (tomalakis)
  • Mark Baker, který Mela Gibsona (Benjamin Martin) a Heatha Ledgera (Gabriel Martin) učil střílet z ládovací pušky, jim dal radu: "Aim small, miss small" ("Miřte na malé věci, pak toho málo minete"). To znamenalo, že pokud míříte na člověka, můžete ho minout, ale pokud míříte na jeho knoflík, minete knoflík, ale pořád trefíte člověka. Melu Gibsonovi se tato rada tak líbila, že jí potom zakomponoval do filmu. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama