Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

nash. 

všechny recenze uživatele

Když vidím, jak moc lze ve reálném světě zmanipulovat obraz historie vzdálené pouhých 25 let, přestal jsem si u filmu dělat hlavu s vůbec nějakou historickou věrností. A mohl se nerušeně bavit. V případě Patriota, který je takovým Statečným srdcem 2, jsem totiž dostal velký klasicky vystavěný příběh s patřičně vytuněnou historickou akcí, výborným Gibsonem, velkými emocemi nejen v osobní rovině hlavní postavy. Další bod za to, že ani při repríze po 15 letech nenudil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dal dalěí filmík z americké války o nezávislost. Sice jsem to viděl už dříve, ale koukám, že jsem to nijak nehodnotil. Teď s odstupem času a se zálibou v osmnáctém století je to tak možná lépe. Mel to ve většině svých filmů vždycky nějak schytá a spíše než ty jeho útrpné obličeje mám raději ty, kde mu z očí kouká čiré šílenství. V tomhle filmu se nám dostane obojího když je filetován šavlí britského dragouna. A když je už od těch zářezů pořádně naštvaný vytahuje tomahawk a jde s ním po britském dragounovi jako starej Gojko Mitič. Koloniální mundůr mu slušel skoro víc než skotská sukně ! :-). Celý film mně bavil a nevadila mi ta stopáž. Více než ten patriotismus, který je zde hojně vyčítán (což je jaksi samo o sobě nesmysl, když téma filmu je boj o nezávislost...) mi vadila ta rasová uvědomnělost. Teď mně zase někdo nazve rasistou, ale Amerika konce osmnáctého století byla Amerika plná otroků. Vlastnili je jak kolonisté, tak místní farmáři jimž můžeme říkat předchůdci Američanů .-). Teprve až v roce 1807 se zrušilo otroctví v Anglii a 1836 v Americe. V době v níž se snímek odehrává, tedy před nějakými 50 - 60 lety oficálního zřeušení otroctví, se tedy v řadách domobrany jasi v rámci odboje proti kolonistům sešla ve filmu velká míra liberálně smýšlejících farmářů :-) !!! A tolerantní byli i Afroameričané k bílým. Prostě v jednotě je zřejmě síla. Co se týče toho patriotismu, mohlo se pravda trochu ubrat těch záběrů na všeliké ty vlajky s pruhy a různým počtem hvězd vlající za zvuků fanfár Johna Williamse. Jinak mi tam toho moc nevadilo a sama hudba byla ve filmu tradičně super jak jsme u Williamse zvyklí. Parádní byl Jason Isaac v roli brutálního Col. Williama Tavingtona. Tohle byl zkrátka pěkný historický film o tom jak Británie začala přicházet o své kolonie v Americe. A kdo by si ale myslel, po kapitulaci u Yorktownu to s anglickým generálem Lordem Charlesem Cornwallisem špatně dopadlo, ten se mýlí. Po návratu do Anglie jej poslali na druhý konec světa a udělali z něj guvernéra v Indii. Dávám za 4 olověné vojáčky. * * * * ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, kde je přehnaný americký patriotismus podán tak zábavně, že se nad to dokážu povznést a beru ho jako něco samozřejmého, jako nepostradatelné béčkové žánrové klišé (Rocky, Rambo, Den Nezávislosti….). A pak jsou filmy, kde je mi z toho na blití a nedokážu se tomu ani zasmát. To je případ Patriota. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Začátek strhující. Vykreslení postav povedené, výprava kvalitní a mimika Gibsona tradičně precizní. Jason Isaacs hraje záporáka s bravurou a úvodní vyřízení dvaceti červenokabátníků je nezapomenutelné. Ovšem to je vrchol filmu a pak už to jde pouze dolů. Souboje nejsou tak dynamické a masové scény Emmerichovi moc nejdou. Kamera je zmatečná a nepřehledná a syrová válečná atmosféra jednoznačně strádá. Patos se Patriotovi opravdu asi moc vyčítat nedá, ale zkrátka Gibson to sám se svou plejádou střídavě nasraných, zuřívých a smutných pohledů sám nevyválčí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Patriot" celou dobu působí jako slabší odvar "Statečného srdce" a to nejen díky obsazení Mela Gibsona do hlavní role. Rolanda Emmericha příliš v lásce nemám, ale myslím si, že toto je jeho nejlepší film. Bojové scény jsou dobře ztvárněné, Mel Gibson standartně dobrý a Jason Isaack je perfektně slizký záporák. Spíše zábavnější, než historicky hodnotný, ale slušný snímek. Jen ta délka, myslím, nebyla nutná. 55%. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Dům tety Charlotty (Joely Richardson) je stejný jako ve filmu Forrest Gump (1994). Interiér byl lehce pozměněn a kamenný plot, který je ve Forrestu Gumpovi vidět, byl zde zakryt keříky. (liquido26)
  • Houpací křesla nebyla běžným nábytkem až do začátku 19. století. (liquido26)
  • Postava hlavního padoucha, plukovníka Williama Tavingtona (Jason Isaacs), je volně založená na skutečném plukovníkovi Banastru Tarletonovi, kterému se přezdívalo krvavý Ban, Řezník a Zelený Dragoun. Přestože podle některých historiků nebyl tak brutální jako jeho filmový protějšek, nechvalně proslul zejména v bitvě u Waxhaw Creek, která vešla do dějin jako Waxhavský masakr. Tarleton byl obviňován, především patriotickou propagandou, že nechal pobít vzdávající se vojáky kontinentální milice vedené Abrahamem Brufordem. Nicméně sám Tartleton tento masakr pravděpodobně nenařídil. Poté, co Bruford vydal rozkaz ke kapitulaci, totiž Tartletonova koně kdosi zasáhl střelou z muškety a mrtvola jej zavalila. Než se mohl dostat ven, jeho muži patrně nabyli dojmu, že kapitulace je falešná, a obnovili boj. Zemřelo 113 Američanů a dalších 203 bylo zajato (z nich 150 bylo těžce raněno, a proto byli zanecháni svému osudu). Tarletonovy ztráty byly 5 mužů. Tarleton na rozdíl od svého filmového protějšku žil až do roku 1833 a stal se členem britského parlamentu. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno