Reklama

Reklama

Téměř kilometr dlouhý nákladní vlak bez posádky, který veze nebezpečný toxický náklad, se řítí krajinou směrem k hustě osídlené oblasti. Bývalý inženýr a mladý průvodčí mají riskantní plán, jak ho zastavit…  Masivní lokomotiva bez obsluhy, které přezdívají Bestie, veze toxický náklad a řítí se zběsile krajinou. Je téměř nemožné ji zastavit, vše, co se jí postaví do cesty, se vypaří. Bývalý inženýr a mladý průvodčí mají neuvěřitelný plán – čekají na Bestii na palubě dalšího vlaku ve snaze ji zastavit a zachránit tak nedaleké město před ničivou katastrofou. V tomto napínavém thrilleru Tonyho Scotta uvidíte držitele Oscara Denzela Washingtona a Chrise Pinea. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 68 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 81,6 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 167,8 mil. (NIRO)
  • O skutečnou lokomotivu č. 8888 projevilo po nehodě zájem několik železničních muzeí. Společnost CSX je však odmítla a lokomotiva byla později modernizována na verzi SD40-3 a opatřena novým číslem 4389. (Foxhound#1)
  • Filmová lokomotiva č. 777, i její reálný předobraz č. 8888, je typ EMD SD40-2, vyráběný v letech 1972–1989. Celkem bylo vyrobeno 4 175 těchto lokomotiv. (Foxhound#1)
  • Celá trať, po které se nebezpečný vlak řítí, i města podél ní jsou jen fiktivní. Například nebezpečná zatáčka na obrovském viaduktu se ve skutečnosti nenachází ve (vymyšleném) městě Stanton, ale v malém městečku Bellaire na hranicích Ohia a Západní Virginie. (Don Carlos)
  • Ve scéně na konci filmu, kdy červený Chevrolet pick-up dojíždí lokomotivu a Will (Chris Pine) se do ní chystá skočit, je záběr na rostoucí rychlost na tachometru vozidla. Tento záběr byl vypůjčen z filmu 60 sekund (2000), kde ho můžeme vidět ve scéně, kdy Memphis Raines (Nicolas Cage) zrychluje, aby přeskočil nehodu na mostě. (Dzarule)
  • Americký stát Pensylvánie, kde se děj filmu odehrává, má nejhustší železniční síť ze všech států USA. (Shaqualyck)
  • Během natáčení bylo použito osm lokomotiv a cca 60 speciálních vagónů. (NGP)
  • Skutečný strojvůdce Jess Knowlton, který pomohl zastavit vlak při skutečné nehodě, pomáhal Denzelu Washingtonovi (Frank) jako technický poradce. Knowltonovy dcery skutečně pracují v Hooters, stejně jako dcery Washingtonovy postavy Franka Barnese. (c.tucker)
  • Shodou okolností 21. listopadu 2009 při natáčení v Bridgeportu v Ohiu nešťastnou náhodou vykolejil vlak, který byl použit při natáčení. Nikdo nebyl zraněn, ale natáčení bylo po zbytek dne přerušeno. (c.tucker)
  • Nehoda se splašeným vlakem, podle které je film natočen, se stala dne 15. května 2001. Lokomotiva se 47 vagóny společnosti CSX opustila Toledo v Ohiu bez strojvůdce. Ujela 66 mil (106 km) přes tři okresy. Nikdo nebyl při této události zraněn. (c.tucker)
  • Natáčelo se po celém Ohiu a v části New Yorku. První klapka padla 31. srpna 2009. (Kuzmik)
  • Tony Scott spočiatku chcel natočiť film v Montane. Zmenil však názor, pretože si myslel, že široko otvorené roviny neprinášajú dostatočne silný pocit nebezpečenstva. (WalterIK7)
  • Všetky scény z kontrolnej miestnosti boli natočené počas posledných 2 týždňov produkcie. (WalterIK7)
  • Pokus o vykoľajenie vlaku bol natočený jednorázovo. (WalterIK7)
  • Na začiatku filmu, keď sa Will (Chris Pine) snaží dovolať svojej žene, je v televízii možné zahliadnuť seriál Griffinovci (od r. 1999). (fefee)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Tony Scott a Jack Bauer?

Tony Scott a Jack Bauer?

21.12.2010

Prozatím jde o drb, ale pustil jej do oběhu bývalý výkonný producent seriálu 24 hodin Howard Gordon, takže si zaslouží pozornost. Filmové pokračování akčně špionážního seriálu se připravuje už dlouho… (více)

Reklama

Reklama