Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 076)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, se sci-fi žánrem to jde dlouhodobě a nejméně od slavných Lucasových Hvězdných válek z kopce. Až příliš často si ho diváci i tvůrci pletou s oblíbeným žánrem fantasy, který to díky pohádkovým motivům má o poznání snazší. Ryzích sci-fi filmů se objevuje jako šafránu a navíc jsou často natáčené podle určité šablony tzv. na jistotu. Blomkampův District 9 je velmi příjemnou inovací a kombinací několika subžánrů do jedné výpravné a divácky vděčné podívané. Ve své podstatě jednoduchý příběh ve stylu přímočaré dobrodružné a mnoha akčními prvky protkané klasické scifárny je ozvláštněn jednak dokumentárním úvodem, jednak zajímavým anti- hrdinou v hlavní roli. Sharlto Copley nevypadá a po většinu stopáže ani nejedná jako kladná postava nýbrž jako účelově jednající cynický kariérista (scéna "potratu" mimozemského novorozence) , který se především snaží zachránit vlastní kůži. Základním motivem Distriktu 9 je rasová segregace odlišných etnik a kultur - nikoliv náhodou režisér umístil svůj příběh do Jihoafrické republiky...Ke kladům připočtěme autenticky stísněné prostředí jihoafrických slumů, dynamickou kameru, která zachycuje akční scény aniž by divák byť i jen na moment ztratil přehled, neokoukané herce, kteří se ze sebe snaží dostat maximum, řadu režijních nápadů, syrové dialogy a celkovou invenci, díky níž District 9 vypadá přitažlivěji a výpravněji, než mnoho žánrových souputníků s několikanásobně vyšším rozpočtem. Nasazené tempo a napětí divákovi umožní opomenout určité logické zkraty (Wikusovi lze jen závidět, s jakou rychlostí si osvojil ovládání bojového robota s mimozemskou technologií). a nedostatky. Distrikt 9 se sice pravděpodobně do absolutní špičky žánru neprobojuje, ale v letošním roce představuje zatím moje nejhezčí filmové překvapení... Celkový dojem: 85 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

A akčním hrdinou roku se stává - Wikus! Za směšných 30 mega toho DISTRICT 9 nabízí opravdu mnoho (s jediným robotem dokáže s přehledem trhnout druhé TRANSFORMERY), ale mě nejvíc dostal věcí, která nestála vůbec nic - uvěřitelným drastickým přerodem ultrazměkčilého protekčního korporátního blbečka Wikuse v meziplanetárního akčního hrdinu. Nádherně tragikomická postava. S logikou jsem problém neměl, jen jsem moc nepobral přeskakování mezi dokumentem (výpovědi na kameru) a dokumentární kamerou točeným dějovým filmem, každopádně s kritikou neschopnosti vlád pracovat s menšinami a bezskrupulózních korporací zištně přebírajících vládní agendu a seroucí na své zaměstnance i obecně na všechny a všechno tne Blomkamp do živého. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

3,5* Po tom hypeu sem čekal trochu větší bombu, i ten způsob zpracování je tam takovej rozporuplnej - zezačátku je to téměř ukázkovej dokument, potom najednou už regulérní akčňák kde není po předchozích dokumentárních záběrech ani zmínka, záběry *přeměny* mi zase hodně připomínaly Mouchu. V samotnym příběhu pak vyvstává mnoho otazníků : jakto, že lidi a mimozemšťani si uplně perfektně rozumí i když mluvěj totálně odlišnejma jazykama? Jakto, že mimozemšťani si tak nechávaj srát na hlavu a vůbec nepoužívaj svoje megahustý zbraně? Jakto, že ta loď tam 20 let levituje ve vzduchu? Jakto, že negři totálně vyjebávaj s mimozemšťanama a obřího droida od nich vyměněj za 100 plechovek !kočičího žrádla! (kdo tohle kurva vymejšlel??) Jakto, že hlavní hrdna je zezačátku tak extrémně vymaštěnej píčus hodící se spíš do teenagerovský komedie o parťácích z lobotomickýho centra ? ...Jako plus musim vyzdvihnout efekty, který sou i přes nízkej rozpočet výborný! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V první půli se promítají Blomkampovy zážitky a zkušenosti z dětství v Johannesburgu za dob Apartheidu, když se snaží poukázat na problémy trápící jih Černého kontinentu a současně si dává setsakramentský pozor, aby pod ním nepraskl tenký led rasismu. Dokumentární styl však postupně vyšumí do ztracena a v okamžiku, kdy se film přehoupne do druhé akční poloviny a začne to přehánět s používáním slovíčka "fokkin´", si všímám už jen scénáristických minel či iritujícího výkonu hlavního představitele, jenž vypadá jak Bale, chová se jak Rimmer a nakonec skončí jako Brouk Pytlík.. V Districtu 9 jsem našel spoustu jiných filmů, ale nic originálního, co by mi utkvělo v paměti. Snad jen ta snaha o utření zvratků na dortu při rodinné oslavě - maličkost, ale pro mě možná nejsilnější moment filmu. Celkově vzato.., jak se jen jmenovala ta Shakespearova hra..? Á, už si vzpomínám. Mnoho povyku pro nic.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hypeu lehké zklamání. Skutečně jsem nečekal, že bude mít District 9 tolik logických lapsů, wtf momentů a dalších podpásovek typu záchrany na poslední chvíli a hudby vykradené z TDK. Blomkamp je ovšem machr, před kterým je třeba smeknout. Ať už za odvahu jít do něčeho podobného bez servítek a pořádného zázemí, tak za zpracování, které vážně nemá daleko k dokonalosti. Několikrát jsem se téměř začal nudit, ale Blomkamp pokaždé strhl film trochu jiným směrem a film opětovně nakopl. A to i přes překážky, za jaké považuji klišovitý vztah kreveťáckého otce a syna (výborné emoce) či pro mě vskutku nesympatického Copleyho, jehož Wikus mi byl první hodinu úplně ukradený. A doslovný konec pro idioty si mohl Blomkamp nechat až na DVD. 7/10 ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Veľmi zaujimavý koncept s množstvom dobrej kamery a reálneho vyobrazenia jednotlivých scén je určite veľkým plusom a hlavným prínosom celého filmu. Film sa veľmi zaujímavo vyvíja a celkovo má svojský charakter. Avšak aj tu sa začnu vynárať miesta, kvôli ktorým stráca film na pôvodnej reálnosti a začina kráčať v dobre známych chybových šľapajach ako sú zrazu nepochopiteľníe neschopní žoldáci, nadpriemerne superinteligentné "kreveťácke" dieťa a pod. V mixe a rýchlom spáde týchto fatorov som mal v závere pocit, že zrazu sledujem typickú akčnú divočinu (bez logiky). Film ma zaujimavý nápad, dobré tempo, ale ten záver je už proste z inej knihy. Škoda, pretože myšlienka a spracovanie sú výborné. Napriek záverečným nezrovnalostiam je to ale zaujímavý kúsok, ktorý stojí za to. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

První polovina skutečně aspiruje na zapsání do filmových učebnic, ty úžasné paralely s realitou se ovšem v dalším dění neprohlubují, nýbrž jsou nečekaně nahrazeny nekončící akcí. Na tu si nemůžu stěžovat, neboť mě bavila nesrovnatelně více než kroutící se plechy v druhých Transformers nebo vybuchující vesmírné koráby ve Star Treku, jen mi tenhle twist přišel trochu násilný a nepřirozený. Ve výsledku spokojenost, i když jsem čekal, že District 9 bude přece jenom víc promyšlenější a sofistikovanější. 85% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Neill Blomkamp dostal od Petera Jacksona třicet milionů dolarů, při natáčení volnou ruku a tím zasel semínko neuvěřitelně ambiciozní sci-fi, která boří žánrové mýty a stává se milníkem žánru, jenž nebyl dostižen ani Cameronovým opusem jménem Avatar. Na ploše pro sci-fi téměř nulového rozpočtu se odehrává směs dokumentariky, mezigalaktické konfrontace, béčkové akce, politické satiry, rasismu a obrazu dnešní společnosti. Vše skloubeno dohromady dává vzniknout neotřelé podívané, které to však bohužel kazí závěrečný odlet do vod béčkových. Více na etparadise. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si na poprask, jaký způsobila v kinech Záhada Blair Witch? Dokumentární film s nápadem a nízkým rozpočtem, který se stal kasovním trhákem. Historie se opakuje. Tentokrát dokumentární film s prvky sci-fi o "cizincích" umístěných v District 9. A funguje to na výbornou. Neill Blomkamp zopakoval svůj úspěch, který měl s krátkým filmem Alive in Joburg. Pod svá křídla si ho vzal Peter Jackson a vznikla tak podívaná, která Vás chytne do pařátů a pustí až na konci závěrečných titulků. Poprvé v životě snad nemám slov vyjádřit se pořádně k filmu. Opravdu ve mně zanechal velký dojem a jsem rád, že i přes dokumentární kameru jsem mohl film vidět v kině. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tak musím říct, že až takovou dokonalost sem nečekal. zvolený dokumentární styl, zvolené prostředí apartheidu a zvolení skvělých byt do ted neznámých herců se vyplatilo stoprocentne. Lidé jsou tak hnusní, jak už dlouho nebyli a mimozemstané, byt jsou nepekní po vizuální stránce, jsou ti trpící (ostrý protiklad k americkým flákům ala Den nezávislosti a dalším) a já sem jim fandil a při každím mrtvém z MNU jsem zajásal :-)). Shrnutí: Blomkamp je slibně začínající režisér, který to dokazuje debutem, jenž překonal všechna očekávání. A pokud by tímto špinavým naturalistickým způsobem natočil i Halo... OMG Jo a musím si změnit ikonku, asi si tam dám něco na způsob: For Aliens only :-D ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Odporné. Jedinečné. Od prvej do poslednej minúty strhujúco napínavé. Absencia kompromisu s divákom na konci však neodpustiteľná. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Rozpočet 30 milionů dolarů? Are you fucking kidding me?:) Michael Bay a všichni ostatní se se svými mega "výdělečnými" blockbustery překračujícími rozpočty 200 milionů dolarů, hrajícími na efekt, technickou a vizuální dokonalost můžou jít klidně zahrabat. District 9 je pravděpodobně jeden z nejoriginálnějších sci-fi snímků posledních let. Perfektně vymyšlený příběh, výborný scénář a originální podoba Kreveťáků. Tam, kde spousta sci-fi spoléhá na velkolepé efekty, zde District 9 jasně staví celý film na příběhu a charakterech. Sama vesmírná loď nečinně a poklidně bdí nad městem a během děje neprojevuje jakoukoliv aktivitu, takže dává dojem, že její existence je vlastně vedlejším a zanedbatelným prvkem. Námět v podstatě odkazuje na problém přistěhovalectví, rasové diskriminace, tolerance národnostních menšin a jejich odlišných kultur. Najednou se vmísí do "naší" země a začnou si postupně vymezovat vlastní prostranství či prosazovat vlastní kulturu. Musí se vymezit teritoria a oddělit "cizince" od "občanů." Kdo má jaká práva a kdo je určuje? Jenže, co když se jeden občan nemilou náhodou začne měnit v "cizince"? Jak málo stačí, aby se strany, na kterých stojíme, obrátily. I o tom tento film je. Stejně jako o přátelství, soudržnosti a toleranci. Hercům jasně vévodí Sharlto Copley, který by si za svůj výkon zasloužil i Oscara. Závěrečný souboj v robotovi je velmi silný a jen jsem si říkala: "Kurňa, zvedni se!":) Líbily se mi především také propracované charaktery Kreveťáků a jejich vyvíjející se vztah s hlavním hrdinou. A konec...?:) "Kreveťákům strašně chutná guma, je to pro ně jako marshmallow." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tam, kam sa tohto roku márne pokúšali vkročiť McG spolu s Bayom, tam vkročil Blomkamp so svojou konkurujúcou nádielkou sci-fi s úplným prehľadom a ľahkosťou, a posunul jej hranice znova o kúsok ďalej. Ojedinelý zážitok. Po všetkých stránkach výnimočné dielo, počas ktorého sledovania sa mi vybavovali pocity, ktoré mi (v medziach tohto žánru) nabiehali snáď len pri totálnej kultovke, akou je Terminator 2: Judgment Day (obzvlášť záver). Okrem nevšedných scén, pri ktorých stuhne krv nejednému akčnému nadšencovi, sa do popredia dostáva aj krutá sociálna štúdia. Toto akčné sci-fičko totiž nedisponuje len tak nejakým príbehom, ale nápady použité v ňom ďaleko presiahli moje očakávania. Neznámy režisér, neznámi herci, a sci-fi roku. Niekomu by to možno pripomenulo minuloročný Cloverfield. Neill Blomkamp však zašiel oveľa ďalej, jeho režisérsky čuch na detail, originalitu každej jednotlivej scény a všetkého ostatného je v tomto filme jedinečný. Aj herci s minimálnymi skúsenosťami pred kamerou odviedli slušnú prácu, avšak pri hereckom výkone, aký predviedol Sharlto Copley, by sa mohol červenať aj Christian Bale so svojim Johnom Connorom. Tajne dúfam v pokračovanie, minimálne však aspoň v ďalší skorý Blomkampov počin. 100%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Neila Blomkampa. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci v Johannesburgu, kde sa pred dvadsiatimi rokmi objavila mimozemská loď, lenže sa nejednalo o plánovaný príchod, ale skôr o nehodu, kvôli ktorej tu nútene zostalo množstvo mimozemšťanov nižšej vrstvy, ktorí boli sústredení do špeciálneho utečeneckého tábora s minimálnou životnou úrovňou a tak je tu len množstvo problémov. Teraz majú byť presunutí do nového tábora, lenže úradník, ktorý to má na starosti sa nakazí mimozemskou tekutinou a miesto pomoci je určený na pokusy bez šance na prežitie a tak unikne a urobí všetko preto, aby si pomohol, lenže ide po ňom množstvo prenasledovateľov. Spracovanie je celkom slušné, ale neprišlo mi to úplne najideálnejšie. Veľkú pochvalu si rozhodne zaslúži tento úplne odlišný prístup k príchodu a dlhodobej tunajšej existencii mimozemskej rasy, celé to pôsobí tak reálne, špinavo a zaujímavo, rovnako aj to prirovnanie k existujúcemu rasizmu, čo považujem za hlavný klad tohto filmu a preto ma to hlavne spočiatku veľmi bavilo. Lenže zároveň mi prišlo, ako keby tomuto odlišnému prístupu tvorcovia zabudli prispôsobiť celkový priebeh, pretože ten je zase ten najpredvídateľnejší, aký sa len v tomto žánri dá použiť, čo by mi pri bežných žánrovkách vôbec nevadilo, ale tu mi tento silný kontrast relatívne originálneho pojatia a pritom silne béčkového priebehu jednoducho nesedí. Ale inak sa na to pozerá dobre, nenašiel som tu žiadne slabé miesto, v priebehu sa nájde ešte pár zaujímavých prvkov a celkovo je to solídna zábava. Čo sa týka akcie, je jej pomerne dosť a som aj celkom spokojný. Tentoraz nejde o nejaké výrazne veľkolepé scény a ani o nápaditosti moc hovoriť nemôžem, ale s tým nemám žiadny problém, je výborne natočená, pomerne drsná a poteší, že má bližšie k akčnému žánru. A najlepšie je na tom rozhodne celý záverečný boj so žoldniermi. Herecké obsadenie je na tom dobre, prekvapivo tu väčší priestor má len minimum postáv, ale v rámci typu filmu mi to vyhovuje, Sharlto Copley tu dobre stvárnil zaujímavý a netradičný charakter hlavného hrdinu a okrem neho ma ešte zaujal hlavne veliteľ žoldnierov a potom samozrejme obzvlášť výrazné mimozemské postavy. Réžia a technická stránka sú perfektné, tu tvorcom viditeľne vyšlo všetko tak, ako aj mali v pláne, tu nemám výhrad, prvotriedna úroveň. District 9 je rozhodne dobrý film a vážim si ho omnoho viac, než väčšinu súčasnej žánrovej konkurencie, už len minimálne kvôli tomu odlišnému prístupu, ale napriek tomu si ma to až tak moc nezískalo, ten spomínaný kontrast mi to kazí. 68% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Krása vidět, že není potřeba hromada peněz, aby vzniklo hodně muziky. Opravdu parádní a nápaditá podívaná, která vtáhne a nepustí. Nemám moc co vytknout, už první dokumentární polovina je zručně natočena a závěrečná akční řežba nemá chybu. Mé hodnocení 5 hvězdiček… Debut jak sviňa…. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Akční pecka a také největší překvapení. Pár scenáristických chybiček by se tam našlo, občas je film dokonce i klišovitej, ale to jsou naprostý detaily proti kladům, které mocně převažují. 100 % Moucha + Matrix Revolutions + Mars útočí/Den nezávislosti + Half-Life / Unreal Tournament ? Ne dělám si srandu:) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Rozhodně překvapení roku. Opravdu jsem nečekal, že D9 bude až tak dobrý. Originální zpracování za které může chlapík, jehož jsem u testovacího videa pro HALO málem zatratil, mi vytřelo zrak. Blomkamp umí. Dokáže navodit ty správně smíšené pocity, kdy nevíte jestli se smát nebo být zhnusený. Celý snímek podporuje i skvělý výkon neznámého Sharlta Copleyho a jeho Wikus je všechno jen ne kladná hlavní postava. A i přesto všechno co na začátku provádí s ním divák sympatizovat dokáže. Vůbec většina lidí nebo kreveťáků jsou vlastně pěkné svině. Jak nad tím uvažuju tak jediný klaďák byl vlastně Chris. :-) Zatím jde o nejlepší sci-fi tohoto roku (to vydrží asi do 17.12, pak dorazí AVATAR). Letošní Terminátor se může jít zahrabat. - Mám toho malého parchanta zastřelit? - Ne, teď ne, je tu televize. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Už po zhlédnutí pár záběrů na téma HALO mi bylo jasné, že Blomkamp umí natočit surové sci-fi, které má tu správnou atmošku. District mě jen přesvědčil, že jsem měl pravdu... a díky panu Jacksonovi, který se nebojí Rka a celý tenhle projekt financoval z vlastní kapsy, vznikl parádní "dokumentární" what-if kousek. Co se musí opravdu vyzdvihnout jsou jednoznačně digitální efekty - člověk by prostě neřekl, že celý film stál pouhých 30mega. Kéž by se Blomkampovi dostalo do rukou zase to HALO.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Úplne najkrajší darček k narodeninám. Ďakujem Mirka, ďakujem Neill. Na kino sa čakať oplatilo. P.S. Druhá projekcia ma utvrdila, že tento malý učinený zázrak je dokonalý masterpiece každým milimetrom políčka a film roka 2009. 100% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jasný príklad nepisaného pravidla kotré hovorí, že čim menej o filme dopredu viete, tým vyšší može byť potencionálny zážitok. District 9 z toľko v posledných rokoch populárneho pseudo-dokumentárneho štýlu vyťažil čo to dalo. Nieje to len kamera či pseudo-interviá s civilistami ale aj hlavný hrdina, ktorý je, hlavne v porovnaní s ostatnými podobnými filmami tohoto obtobia, totálny oudsider. Praobyčajný, priemerný chlapík s fúzikom a smiešnym prízvukom. Veľké plus čo sa týka snahy o simuláciu reálnych udalostí. Podobne "nevelkolepo" ako vyzerá hlavná postava působí aj celý relatívne dlhý úvod filmu. To však nieje ani náhodov zápor. To práve spolu s prostredím a kamerou prehlbuje realistický zážitok. Kto by však povedal, že po takomto úvode a thrillerovom strede, ktorý pripomína hru na mačku a na myš, dostaneme bombastické akčné finále s efektami ktoré sa rovnajú špičke dnešnej doby? Ja teda nie. Tak isto však záver, nech je akokoľvek popcornový, sa stále nesie v onej silnej, surovej, poctivo vybudovanej atmosfére. A to som ešte nespomenul, že film dokáže aj pekne zabrnkať na city :). Jedno z najlepších sci-fi poslednej dekády. (10/10) ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama