Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

vanadium 

všechny recenze uživatele

"Připomíná mi to Alpy." "Mně to připomíná že mám hlad." "Ty si nesnídal?" "Tse." Závratná hloupost dialogů na začátku filmu dává tušit, že v podobně závratně přitroublé rovině bude ubíhat celý film. Parta mladých lidí vyjede na hory a počáteční idylka okořeněná alespoň o malicherné osobní nevraživosti se překlene pod vlivem nemalicherného externího nebezpečí do boje o holý život. Koncept již nesčetněkrát použitý, nic závratně revolučního divák očekávat nemůže. Ale na oddychový filmový zážitek to postačuje. Scenérie Balkánu jsou působivé, stejně tak vertigo scény. A přes závratně průzračnou dějovou linii si stejně divák nemůže u těchto filmů být nikdy jistý, zda - přežije někdo, nebo ne? Possibly. Possibly not. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Úvod je velice nadějný (lezení po skalách, bortící se lávka, uvíznutí v pasti), postupem času se však začíná projevovat klasické schéma horrorů. Parta přátel uvízne v lese, jeden po druhém umírají rukou neznámé osoby, z osoby se vyklube totální šílenec a nakonec zbudou jen chlapec a dívka, přičemž film končí buď záchranou obou zmiňovaných (a tím pádem smrtí šílence), nebo smrtí obou zmiňovaných (a tím pádem přežitím šílence).;-) ()

Reklama

dubinak odpad!

všechny recenze uživatele

Nejdřív to vypadalo jako slušný průměrný horůrek,kde se v určitých chvílích docela strachujete,co je zdrojem děsu. Ale tak hloupé,nesympatické a nemyslící postavy jsem už dlouho neviděla. Navíc když vstoupí na scénu rádoby zabiják veškeré kouzlo se ztratí někde za balkánskými skalami. Od druhé poloviny to jde zkrátka zcela do kopru. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už nikdy se nebudu na chorvatskou krajinu dívat s klidným srdcem. Opět zde není nic nového, parta kamarádů uvízne ve skalách a brzy zjistí že překvapivě "nejsou sami" a hory, jak to bývá zvykem, obývá kdosi silně zdegenerovaný. Anton mi přišel spíš jako agresivní verze Oty Rákosníka, asi to bude znít divně, ale podle mě by i ten zdeformovaný psychouš měl mít trochu charizma (například jako někteří dělníci z Ajových Hor), což Anton postrádal. Ne jednou se mi vybavil Pach krve, na to byl ale Anton málo strašidelný/zmutovaný. Ale ty herci - hrůza. Sympatická postava jedna (plešoun), nechápu, co tam sakra dělalo to nedomrle, co vypadalo tak na 14 let, furt všechno kazil a klepal se strachy. Jak s ním mohla chodit tak hezká holka nechápu. Ovšem štvala mě taky, ještě nikdy mi tak moc nevadilo, že někdo v jednom kuse brečí. Druhej pár nehodnej zapamatování. Jako obyčejně se ty postavy chovají nejdementnějším možným způsobem. Kdo má nakoukáno, bude po prvních pěti minutách přesně vědět, kdo přežije a kdo umře (což mě osobně zklamalo ještě víc). Cení se ovšem jedna věc - nenudila jsem se. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Moc milé (adrenalinově napínavé) překvapení. Tohle je přesně případ, kdy sice bylo na toto téma natočeno v různých zemích světa už několik filmů, ale každá ze zemí tomu dokáže vtisknout svůj punc originality. Norský Rovdyr, americké The Hills Run Red, The Hills Have Eyes, španělský Escalofrío a nyní i francouzský Vertige dokazuje, že lze natočit již několikrát ohraný příběh dokonale a svým způsobem i originálně a to ve všech aspektech děje. Neznámí herci - fungují! Francouzština jakožto prvek neokoukanosti - funguje. Charaktery - fungují. Příběh? Je skvělé pozorovat filmy, co ze začátku vypadají jako drama, které se zvrhne v thriller. Jen tak dál! Velké plus patří i výběru přírodních lokalit a pro mě vytouženému zakončení. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)
  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno