Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Netradiční životopisný film o ruské básnířce Anně Barkovové (1901–1976). Sovětské Rusko, rok 1921 - mladičká Anna má před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vychází první sbírka, prý bude největší ruskou básnířkou, která zastíní samotného Puškina. O pár let později už se ale tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Nebude to její jediná cesta ani její jediný lágr. Básnířka Anna Alexandrovna Barkovová strávila v táborech sovětského Gulagu a ve vyhnanství 22 let svého života. Název filmu 8 hlav šílenství odkazuje ke stejnojmenné novele Anny Barkovové, ale i k osmi hlavám - kapitolám, do nichž je snímek rozčleněn. Kapitoly mají každá svůj odlišný styl, a každá přenáší diváka do jiného období života básnířky. Jako celek pak skládají strhující příběh výjimečně nadané umělkyně unášené dějinnými událostmi 20. století v Sovětském svazu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Sawy odpad!

všechny recenze uživatele

To je holt riziko filmových festivalů a člověka, který na některém z nich jde na premiéru českého filmu, ve kterém hraje hlavní roli Aneta Langerová. Jo, těch varovnejch signálů tam bylo dost... 8 hlav šílenství je každopádně dokonalou ukázkou projektu, který se svým tvůrcům během dlouholetého vývoje naprosto rozpadnul pod rukama a vylezl z něj těžko identifikovatelný patvar. Mohl bych jej trochu ocenit za snahu vymanit se ze stereotypů klasických životopisných filmů, za zábavnou hudební složku, za absurdně komediální potenciál, který to celé má. Pořád je to ale asi nejhorší distribuční film u nás za rok 2017 a jako takový si ten odpádek zaslouží. 5 % ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, zpracované poněkud nešťastným způsobem. Očekávala jsem, že budu vtažena do životního příběhu nadějné básnířky ( i o tom by se dalo polemizovat), o peripetiích, které jí nachystal uštědřil osud skrze komunistickou - stalinovskou éru, nicméně to se nestalo. Film má být, slovy režisérky, průřezem historie Sovětského svazu, bohužel tak rozhodně nepůsobí. Kusé obrazy, zmatený scénář, chudá výprava (tu bych dokázala pochopit, vzhledem k rozpočtu. Na stranu druhou se mi líbil výkon Anety, co by hlavní hrdinky. Aneta se s touto složitou, rozpoluplnou osobností Anny Barkvové vyrovnala velmi dobře. Anna B. byla bezesporu zajímavá osobnost s vlastní, místy bizardní a hlavně s režimem neslučitelnou představou o životě, která si díky své komplikované osobnosti a neústupnosti v zásadách, vysloužila místo uznání vězení, pracovní tábor a vyhnanství. Je to pro filmaře výzva, která dle mého bohužel zůstala nenaplněna. Možná jsem jen čekala více. Jako životopisné filmové drama, těch informací o ní bylo málo a jako historický film, či sonda, zase málo obsažné, mnohé spíše v náznacích, bez širších souvislostí. Za mne zatím 50%. Možná, až to někdy zhlédnu podruhé, tak třeba přidám. ()

Reklama

HonzaBez

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že někdo tady z těch potřebuje poezii? Království za trochu vody, ne za Puškina..." Trošku mě překvapilo, že už to tu někdo hodnotil, když do filmové distribuce to jde až v říjnu. Tematicky mě to rozhodně láká. A doposud velmi nízké hodnocení od zhruba 15 uživatelů vůbec neodrazuje. Nevěřím, že by to mohlo být tak zlé, aby si to zasloužilo hodnocení "odpad". No možná lidi odrazuje ruská tematika. Mě (po shlédnutí traileru) naopak v tomto případě docela přitahuje. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Už z princípu fandím každému českému filmu, ktorý nie je chcípácka tragikomédia o robotníkoch (ako 90% českej produkcie), ale na toto sa skoro nedalo kukať. Aj cez všetky nápady a halušky nezaujímavé, šedivé, nesympatické, nevyvážené a zle zahrané. A hlavne nemám najmenšiu chuť si teraz od Barkovovej čokoľvek prečítať. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Anetka „lesbička“ Langerová si hraje na sovětskou poetičku, kterou provází neštěstí, kam se podívá. Tuhle je v gulagu či tuhle zjistí, že žena je na loži lepší nežli muž. Celkové zpracování je z pohledu českého filmu definitivně nadstandardní a Anetka dokázala, že role maniodepresivní čůzi jí perfektně sedí. 61 % ()

Galerie (28)

Zajímavosti (16)

  • Historické vagóny poskytlo Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka. Natáčení probíhalo také v Památníku Vojna v Lešeticích, v Muzeu koncentračního tábora (komunistického) Rabštejn-Janská, u přehrady Bedřichov. Podílely se na něm: metodistická farnost v Litoměřicích, obec Janská a města Terezín a Podbořany. (jungewolf)
  • Dokončovací práce na filmu se prodražily natolik, že se tvůrci rozhodli pro finanční pomoc oslovit fanoušky prostřednictvím komunitního financování, kdy na české crowdfundingové platformě vybrali částku 428 416 korun. (Tom_Lachtan)
  • Ve spolupráci s portálem Moderní-Dějiny.cz vznikl k filmu výukový materiál (metodické listy) pro střední školy. (Zdroj: MARFAFILM)

Reklama

Reklama