Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu dospělého člověka se jedná o nepříliš povedený pokus o dětský historický film, až pohádku. Současnost jde panu Janákovi lépe, protože pokus o její našroubování do historie působí křečovitě. Připouštím ale, že děti se mohou bavit, i když na mě dětští hrdinové působí nadmíru otravně, čemuž zdatně sekunduje hlavní záporák. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Janák je dobrý řemeslník a má na to točit dobré žánrovky. Je však příšerný scénárista a neumí vést herce - dětští herci strašidelně ochotničí a o moc lépe na tom není ani takový David Prachař nebo Matěj Hádek. Pavel Kříž je asi tak čtvrtinu svého pobytu na plátně zábavný, aspoň něco. A ještě chválím hudbu a pěkné exteriéry. Jinak hrůza. ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Nějak stále nechápu, kde udělali soudruzi z NDR chybu. Bohužel je film cílený hlavně na mladší publikum, což se samozřejmě odráží na jeho kvalitě, zejména na hereckých výkonech a vedlejších efektech. Pominu-li naprosto tristní efekty, které působí místy dost vtipně, nemohu se nepozastavit nad výběrem natáčecích lokací. Jednotlivé hrady nevypadají vůbec reprezentativně a vůbec nechápu, proč si tvůrci nezvolili nějaké pěknější a hlavně větší panství. Nepovedly se ani samotné rytířské souboje, ty taktéž působí dost amatérsky, někdy až trapně. Co se týká hereckého obsazení, jsou zde nejvýraznější asi samotné děti, ostatní postavy jinak vesměs nepodávají žádné výrazné výkony. Vtipných scén či humorných prvků si tvůrci moc nepřipravili, od komedie jsem očekával daleko větší zábavu. Jediná věc, která se alespoň trochu povedla, je příjemná prosluněná atmosféra. Nejsem si vůbec jistý, zda si tuto "pohádku" děti vůbec užijí, protože těžce zaostává za konkurencí a z dnešního pohledu už nic moc nenabízí. 1/10. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Velice hloupá srágora o partě sourozenců, kteří bojují s vojáky o vlastní tvrz. Jeden z dětí je asi ňákej prapředek Kevina MacAlistera, protože vymejšlí „důvtipné“ vynálezy, díky nimž se partě sourozenců daří na co šáhnou. To že ony vynálezy jsou z prstu scénáristy vycucané kraviny, nad kterými zůstane rozum stát i osmiletému dítěti, je nabíledni. Celej děj je obdivuhodná snůška nesmyslů, nelogičností a těžkejch přehmatů. Herci jsou vesměs všichni tragičtí, pod úrovní ochotníků z okresního divadla. Ale ono je to těžký, když nemaj co hrát a režisér je co se týká vedení herců úplně na hovno. Toporný David Prachař a všichni dětští předsatvitelé, poprvé zoufalá (a pro děj naprosto zbytečná) Tereza Voříšková a tragicky přehrávající Pavel Kříž, kterej je trapnej až hanba. Tohle všechno musí režisér vidět, zarazit a něco s tím udělat. Janáku di se vysrat! Mezi nepovedenými filmy je tohle těžkej kalibr. Jedna hvězdička za překvapivě velice slušnou hudbu a solidní kameru. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by to měl být pokus ukázat našim dětem, jak se žilo ve středověku? Když už ano, tak proč tak uměle? V České republice je tolik hradů, zřícenin a tolik měst má staré čtvrti, takže prostory tu jsou. Místo toho tu máme nějaký uměle vyrobené panství na obrovské louce, které stejně není ani vidět celé. Herci mluví současnou hovorovou češtinou, nic ze středověku tu takřka nemáme. Jen to oblečení, koně a pokus o to staré sídlo. Je to moderní amatérská trapnost, která je navíc ještě hodně nudná. Vždyť i těm hercům muselo být trapně při natáčení, v čem to hrají. [3730. hodnocení, 146. komentář, 51%] ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Lokace natáčení: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy a hlavně úžasná tvrz Cukenštejn (POMO)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)

Reklama

Reklama