Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

Eywa11 

všechny recenze uživatele

Jake Johnson sa mi tu strašne páčil, inak taký priemer. Celkom ma to pobavilo ale nebola som z toho naheppená ako z predchádzajúcich múmií. Aj keď to s nimi nemá čo dočinenia, nemôžem sa ubrániť porovnávaniu..... A Russel mi do role nejak nesedel, asi prvá rola kde mi skôr.. hmmm.. vadil?!.... nejak to nezachránila ani jeho charizma.... ()

JamesVsalix 

všechny recenze uživatele

Tahle mumie dává ty nejsladší pusinky na dobrou noc, po kterých chlapi umírají a pak ožívají a pak dělají přesně to, co jim jejich pusinková královna nařídí. Já jsem si během filmu taky párkrát zívl a musel jsem zkontrolovat čas, protože tohle byla taková nuda, že už to ani víc nešlo. Začal bych pozitivy. Za prvé slušný vizuál, a za druhé Sofia Boutella, která si svojí příšerku střihla s grácií a zřejmě si ji i užívala. Ale pak to jeden jen z kopce. Ony by to nemusel být tak hrozné, ale ten stupidní scénář to táhne k nejhlubšímu dnu letních blockbusterů. Debilita postav nezná mezí. Tom Cruise jen chodí po lokacích, tváří se zmateně a podle mě vůbec neví, co dělá. Postava archeoložky je úplná špička pomyslné stupnice debility. Je to postava, která má všem všechno vysvětlovat, ale prostě ji nikdo neposlouchá. Russel Crowe (takový ten plesnivý bochník chleba, ze kterého vám babička odkrojí to plesnivé, aby se to ještě dalo sníst) je v tomto filmu k ničemu, jen se zde popere s Tomem Cruisem. Během filmu se postavy náhodně objevují na náhodných místech, humor je zde násilně dotlačen a nefunguje, akce je nepřehledná a taky nefunguje, dialogy jakoby z patra herců padaly....já už na to nemám nervy....nechoďte na to! ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Tak nie! Toto nesiaha starej múmii ani po úvodné titulky. Tom sa upísal totálne stupídnej a čo je ešte horšie aj digitálne nemožne (schválne?) zašedenej kravine. Snažiť sa vytvoriť dojem temného filmu - tmou, rozmazaným digi bordelom, šedým filtrom na kamere je nie len zlé pre oči diváka ale aj pre dojmy, ktoré z toho plynú. Nehovoriac o nelogickosti niektorých pasáží či hlúpom konaní ľudí (asi som začal byť precitlivelý na hlúpe konania filmových hrdinov). Celý snímok začína celkom pútavo, no po chvíľke sa to celé zvrhne vo vyššie popísaný balast. Škoda, tématika múmie a prostredie či príbehy, ktoré okolo tohto fenoménu (či problematiky) existujú (nie nutne len egyptské) dávajú myslím celkom slušné množstvo možností pre natočenie dobého hororového (a komediálneho) snímku. Tento potenciál ale vôbec využitý nebol, hoc snaha o zmenu (múmia je žena) bol badateľný. Tom sa miestami snaží zachrániť film hláškami a humorom, no ani to mu tu nefunguje ako Brendanovi Fraserovi v starej trilógii. Nehovoriac o tom, že film je zbytočne dlhý...a nudný...a tmavý...ale to som napísal už vyššie. 1/5 ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

NO remake na puvodni mumii to patrne byt nemel, jestli ano tak se omlouvam, recenze k filmu mi doposud unikaly a do kina jsem sel vcera spontane protoze nebylo do ceho pichnout. Zacatek bych hodnotil jako mirne nadprumerny hororovy akcnak, druha pulka spis slabsi a poslednich 15 minut bych snad uplne vypustil a radeji nekomentoval. Takze shrnuti za me celkem obycejny prumer. (popravde jsem tomu Tomovi Cruisovi to hrani moc neveril, nejak to nepusobilo,ale je to asi jen dojem, treba to umi) ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Myslím že tahle série filmů (jakési další univerzum propletenikum spojenikum) zakončila svůj rozjezd právě tímto filmem. Mohu li předpovídat, tak bych tipl že ještě zkusí ten univerzální vesmír pošťouchnout Frankem Stýnem a pak to hodí do kopřiv a budou dělat že to neexistuje. Jako obyčejný TV projekt by to sklidilo takové 3 hvězdy bez přemýšlení ale jako vysokooktanový blokbástr za takových peněz to musí nutně vzbudit otázky ohledně toho jestli ty prachy neprolily hrdlem nebo nezkouřily tuny hašiše, protože tak nudnou dobrodružnou "podívanou" jsem snad ještě neviděl - myslím o které by mi všichni tlačily do hlavy že patří do kina a musí to být ve 3D. No tak říkám že v kině to vidět nemusíte a 3D je zbytečné. Kdyby to šlo v TV o Nedělním poledni a nikdo by nevěděl že v tom hraje Cruise, podívá se na to jen velmi malá skupina lidí. Co se týká Cruise, tak bych to přirovnal k Reacherovi. Nemastný neslaný film na kouknutí a zapomenutí. Nehrát tady Cruise, polovina lidí by na to ani nešla. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Seržant Nick Morton (Tom Cruise) je sice schopný vojenský průzkumník, ale zároveň si rád přivydělává krádežemi vzácných starožitností. Jednoho dne však v irácké poušti objeví něco nečekaného, hrobku egyptské princezny Ahmanet… V době, kdy studia Walta Disneyho a Warner Bros budují svá velká (komiksová) filmová univerza, se studio Universal rozhodlo, že nebude spoléhat jen na svoji nekonečnou sérii Rychlých Zběsilců a vzkřísí své ikonické hororové postavy a vytvoří tak svůj vlastní Dark Universe. Osobně jsem si myslel, že Universal svůj Temný vesmír rozjel už snímkem Drákula: Neznámá legenda z roku 2014, ale asi se v tomto případě nedostavil požadovaný úspěch (rozuměj prachy), tak místo sympaťáka Luka Evanse nastupuje ještě stále hvězdný (a neméně sympatický) Tom Cruise. Ten si s sebou přivezl formu z Mission: Impossible, takže běhá, padá, skáče, řídí, bojuje a opět zažívá perné chvilky v letadle, na zemi i pod vodou, takže fyzickou přípravu Tom rozhodně nepodcenil, akorát scénář se snaží vykreslit Nicka Mortona jako mizeru (s dobrým srdcem), ale samotný Tom stejně celý film (nu snad kromě úvodu) působí jako sympatický klaďas, který udělá v rozhodujícím okamžiku správnou věc. Nechybí samozřejmě také sličná archeoložka tentokráte v podání Annabelle Wallis a je fakt, že i když ve mně zpočátku, díky umíněnosti její postavy, příliš sympatií nevzbuzovala, tak nakonec jsem si ji docela oblíbil (i když Rachel Weisz jsem tu archeoložku věřil o něco víc). To Sofia Boutella si roli nemrtvé princezny Ahnamet pěkně užívá (na to, že je ještě nedávno byla především tanečnicí to není vůbec špatné) a po Kingsmanovi a třetím Star Treku, tak celkem úspěšně pokračuje v budování své hollywoodské kariéry. Pak tady taky máme oscarového Russella Crowea v roli doktora Jekylla (ano TOHO doktora Jekylla), a i když Russell nepředvádí žádný extra herecký výkon, tak konceptuálně je jako Nick Fury Temného Univerza celkem zajímavou volbou. Jinak je Mumie spíše takovým komorním blockbusterem, kde není mnoho okázalých a bombastických scén, ale akce je dostatek, ale je spíše ve stylu jeden na jednoho (no spíše všichni na Toma) a všemožné digitální efekty mají slušnou úroveň. Samotný příběh není jen obyčejným remakem Mumie z roku 1999, ale nabízí také originální příběh, který sice příliš nepřekvapí, ale v rámci filmu vcelku funguje a především nenudí. Co mě na snímku také trochu zarazilo, bylo to, že i když na filmu pracovali známí scénáristé David Koepp a Christopher McQuarrie (a režisér Alex Kurtzman je také především scénáristou), tak dialogy (a nejen ty) mohly být určitě propracovanější. Podobně jako v o osmnáct let starší Mumii i zde nechybí humor, ale zatímco tam působil zcela přirozeně, tak zde místy byl až nucený a myslím, že by filmu spíše prospěl vážný tón, něž nějaká snaha o komplexní blockbusterovou zábavnost. Tom se tak sice snaží seč může, ale nová Mumie zkrátka žádné velké nadšení nebudí, ale i tak je to docela koukatelná dobrodružná podívaná. ()

tonton78 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak,ale v pohodě koukatelný a hlavně dokoukatelný film...navíc jsem se u něj moc pěkně nabalzamoval. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a ešte raz nuda. Tematika múmie je stará asi ako kinematografia sama a tento film to absolútne potvrdil. Natlačené všetkým možným digitálom, ktorý zavial piesky času do Londýna a predvádzal operácie štvrtenia očných zreníc, ale aj tak bez nápadu využívajúce všetky mummyklišé, na ktoré by si človek spomenul. Čo je na tom zlé? V samej podstate možno aj nič, ale ak k tomu pripočítame bezzubú zápletku, otrasnú réžiu, hektický priebeh neustáleho pobehovania, postupne miznúce zaujímavé charakteristiky postáv (hláškovanie strácalo na zaujímavosti každú sekundu) a úplne trápny záver, tak je toho aj celkom dosť, nie? Múmia, hoc stvárnená určite príťažlivou a orientálne pôsobiacou Sofiou, bola aj so svojou bandou resident a. k. a. World War Zombie celkom nudná. Miestami som mal pocit, že sa to chce hrať na akčnú komédiu, aby sa to o pár sekúnd premenilo na pokus o bu bu bu fantasy horor a takto to skákalo medzi žánrami rýchlosťou guľového blesku. A, bohužiaľ, to je skutočná mission impossible, ktorú nezachráni ani maximálne sa snažiaci agent Hunt. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Premira akce, o to mene deje, kupa hloupejch efektu, ktere nemaji vubec zadne opodstatneni. Mam pocit, jako kdyby produkcni dali filmarum pokyn, hlavne at tak vsechno lita, jiskri, pada, exploduje, at je to jizda. Bohuzel uz to nikdo neukociroval tak, aby to taky melo smysl pokazde, kdyz se to objevi. Rozhodne ale je to popcornova zabava, ktera vas neotravuje. Dokoukate ji, budete si pamatovat Toma a jeho oblicej, ktery je stale jako nechapajici - vykulene oci a otevrena pusa. Skoda, ze se z toho udelal uplne klasicky americky akcnak, ktery nevybocuje vlastne vubec v nicem. ()

chr0ust 

všechny recenze uživatele

Nedokazu prijit na nic, co me na tom filmu bavilo a zaujalo. Snad jen ... ne fakt nic. Chcete film s Mumii? Puste si tu z 1999, budete se bavit ale podstatne lepe. ()

McMurphy 

všechny recenze uživatele

Zahajovací film nového universa nestvůr? Paráda. Příběh je ve srovnání s předchozími snímky této značky na stejné úrovni co se zajímavosti týče a velmi chytře propojuje starověký Egypt se středověkou Evropou (Templáři). V tomto směru tedy oceňuji tvůrčí snahu vyprávět něco jiného a v novém kabátě. Od začátku do konce se stále něco děje, malá chvíle k oddychu nastane, jakmile se představí organizace Prodigium v čele s Russellem Crowem a jeho Dr. Jekyllem, který se předvedl skvěle. Při akčních scénách, které jsou tu skoro nepřetržitě, budete mít pocit, že sledujete novou nemožnou misi Ethana Hunta, neboť jim není co vyčíst. Tom Cruise zkrátka nezklamal, stejně jako ostatní kolegové. Ačkoli film neměl jediné hluché místo, rozhodně se v některých částech mělo trochu zpomalit. K hlavnímu hrdinovi si nelze vytvořit žádný vztah, představení postavy bylo podceněno a to v dobrodružném filmu schází. A ještě k soundtracku: byl nadprůměrně kvalitní a seděl, to rozhodně ano. Nicméně u dobrodružného velkofilmu tohoto typu si představuji něco trochu víc chytlavého, zapamatovatelného, co si rád po skončení pustím. Díky konci lze případné pokračovaní pojmout opravdu mnohými způsoby a byl bych rád, pokud by k realizaci došlo dříve, než mě Cruise pozve na oslavu svých šedesátin. ()

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela zábavné. Nebylo to úplně ono, fungovalo to jen občas, má to dost much, ale docela mě to bavilo. Crowe mě bavil hodně a dá Cruiseovi do držky :) Žádná nenávist ani vyslovený průser. ()

Crytic 

všechny recenze uživatele

Filmaři si měli ujasnit, co chtějí vlastně točit, protože tahle splácanina akční, fantasy, hororové komedie je už trochu moc a nefunguje to. Zároveň jsem měl trochu problém s tím komu mám vlastně fandit. Tom byl dobrej, ale vypatlaňoučká blonďatá Annabelle Wallis se nemohla sexy exotické Sofii Boutella vyrovnat. BTW: tahle herečka hrála i sexy mimozemšťanku ve filmu Star Trek: Do neznáma ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Od tohoto snímku jsem moc nečekal, takže se vlastně žádné překvapení nekonalo. Ačkoliv se všude mele o tom, že se nejedná o remake Mumie z roku 1999, ale té původní z roku 1932, snímek se potácí na hraně mezi oběma filmy. Několik vtipných a akčních scén střídá náznak hororu a "hlubší" myšlenky, ale ve výsledku to spíše vypadá, že tvůrci absolutně nevěděli, jak toto dílo pojmout. Nutno říci, že tomu nepomáhá ani obsazení. Tom Cruise je sice celkem dobrý, těch pár akčních scén si určitě užil, naproti tomu Sofia Boutella je jako mumie naprosto marná. Může za to i fakt, že 75% filmu je ve tmě, takže jeji CGI verzi moc nevidíme (možná pro dobro věci) a její "lidskou" podobu divák za těch pár minut fakt neocení. Na hlavu je také očividné tvoření universa (Russel Crove jako Dr. Jekyll), protože jestli budou další filmy stejně "kvalitní", dojdou studiu brzo peníze. Abych ale jen nenadával, plusem je pro mě zasazení do přítomnosti (přeci jenom, vidět po několikáté 30. léta už by bylo trochu ohrané) a akční scéna v letadle (ve stavu beztíže). Finální hodnocení: průměrný film, na který brzo zapomenete. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama