Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu. Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Rosany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbach. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Petyas 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, chvílemi dechberoucí, napínavé. Dobře natočené, plně uvěřitelné (někdy až moc) a i herecké výkony se mi zdály naprůměrné. ()

darkreider 

všechny recenze uživatele

Poriadny ranec frustrácie, bezmocnosti a ďalší film, vďaka ktorému stratíte vieru v humanitu a začnete leštiť Kalašnikov alebo aspoň pouvažujete o kúpi. Pohľad na zhnitú realitu mi vždy pripomenie staré akčné fláky. Čo by v tejto situácii urobil Joe Hallenbeck? ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Obchod s "bílým masem" je celosvětový problém, ne jen v poválečné Bosně. To, že se na něm podílejí i lidé, kteří by naopak měli pomáhat, tedy zástupci OSN, je smutné. No ale v takové době žijeme. V době, kde morálka je sprostým slovem a ne nejvyšší hodnotou. I v tomto filmu jde vše do ztracena, viníci jsou schovaní za imunitu a za idioty jsou ti, kteří se snaží o spravedlnost. Silný, ikdyž trochu nedotažený film. ()

liberator 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach výborne zvládnutý film. Mám akurát dve výtky: "americké" scény s Kathryn Bolkovac ako policajtkou boli trochu odtrhnuté od zvyšku deja - tematicky aj vizuálne - možno by bolo lepším riešením podať ich vo forme retrospektív ; tou druhou je len povzdych, že sa pri výbere témy traffickingu ani len neobtreli o problém čierneho obchodu s ľudskými orgánmi, ktorému sa práve v Bosne veľmi dobre darilo. Naopak potešila (až astronomická, viď terminátor na fotografiách planét z NASA) hra kameramana s profilom a poloprofilom Rachel Weisz ponoreným do pološera, ktorá pripomína slávne zábery Marlona Branda z Coppolovej Apokalypsy, a samozrejme hudba Mychaela Dannu, ktorá v lyrických pasážach miestami evokuje hudbu Alberta Iglesiasa z filmu The Constant Gardener (tiež s Rachel Weisz v jednej z hlavných úloh). ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

U recenze to vypadalo "jen" na zkorumpovanou organizace v Bosně. Ale po shlédnutí a zjištění,že film je podle skutečné události,jsem si opět ověřil, že není všechno zlato co se třpytí(opět USA, OSN a pod. organizace). Obchod s bílým masem po válkou zničené Bosně,kde OSN má dát vše do "pořádku". Ale někdo je proti...Atmosféra by mohla být ještě více temná a chladná,ale na to by potom neměl nikdo žaludek... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Film Informátorka poukazuje na druhou tvář mezinárodní organizace OSN, než jakou jí známe, nebo je nám interpretována ve skutečnosti. Na zneužívání moci v poválečné zemi, kde bují rasismus, korupce a obchod s bílým masem. Tito pánové ustrnuli ve válce a myslí si, že si mohou dovolit vše. Někde se stala chyba! Beznaděj, kterou prožívala hlavní postava Kathryn byla všudypřítomná a tak silná, až se snadno přenese na diváka. Opravdu skvěle zahrané ze strany Rachel Weiszové. Film nutí diváka zamyslet se nad tím, co se stalo, mohlo stát, nebo vůbec nestalo v letech nedávno minulých... ()

Looka 

všechny recenze uživatele

50% asi to mělo vzbudit nějaké emoce a rozhořčení... Bohužel místo toho se dostavila pouhá natahovaná nuda. Má-li snad někdo představu o mírových jednotkách jako partě elitních profesionálů, tak ho můžu pouze politovat. Hrubé zacházení s civilisty je bohužel průvodní jev všech válek napříč historií. ()

Indyi 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, možná už jsem moc cynickej a zkaženej, ale přijde mi, že takovýhle filmů jsou snad desítky. V tom filmu prostě není vůbec nic objevného, nového, nic, co by člověk neviděl už mnohokrát jinak a snad i lépe. Prostě jenom na silném příběhu už ten film dnes neutáhnete a tady není žádná přidaná hodnota navíc. Navíc je od počátku jasné kam film směřuje, žádné překvapení vás načeká, jsem spíše zklamaný. ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Tak OSN tam byl bordel vždycky a vždycky zřejmě i bude. Krutá a mrazivá realita Bosny, výborná Rachel Weisz naprosto mě ten film dostal. Je vidět, že i dobro někde neexistuje. Jsou zde lidé co i přesto bojují! ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Divné to bylo, podle mě se to moc nepovedlo. Námět je víc než zajímavý, potenciál ale film nevyužil, prostě nic extra. Aspoň si člověk uvědomí, co za špinavosti se děje i uvnitř takové organizace jako je OSN. Mohlo to být víc syrové, jsem zklamán. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Prvú hodinu som myslela, že to nevydá ani na tri hviezdy. Bola to celkom nuda, potom sa to aspoň trochu rozbehlo a bolo tam trochu napätia a akcie. Rachel výborne hrá a Monica Belucci, čo sa snaží hovoriť po rusky je uši-píliaca. Kto na to však len tak narazí v telke, radšej prepnite. 3* ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, jehož zpracování se nedá nikdy zcela pokazit. V tomhle případě ale zpracování spíše pokulhává, ať už scénář je mírně amatérsky sepsaný, režisérka ani nedokáže natočit srážku dvou aut. V druhé polovině se Whistleblower mírně zvedne a doručí přesně ten konec, po kterém divák celou tu dobu touží. Hůře to asi dopadnout nemohlo, na druhou stranu. ()

miki68cz 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že právě pod pláštíkem mezinárodní pomoci je lidská rasa schopna provádět zvěrstva ve jménu peněz a vlastního prospěchu. Obchod s lidským masem je hnůj. Film je trochu zrychlený, ale poměrně vystihující vše podstatné. Doporučuji všem, abychom věděli jak lidi "pomáhají" lidem ve jménu lidskosti. Rachel Weisz, dobrý výkon, ostatní jen přihrávají. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Larysa Kondracki svojím prvým filmom nasadila latku poriadne vysoko. Dramatické spracovanie, precítené zábery, dialógy, ktoré neskĺznu do stupidít jednoducho výborná práca. A téma filmu sa vám dostane tak hlboko pod kožu, že vás to bude trápiť. Je to o to strašnejšie, že to určite tak funguje a nie len v oblasti obchodu s ľudmi. Korupcia, podvody, súdy a ľudia sa nedokážu proti tomu postaviť. Pretože ani nevedia, kto všetko je v tom zapojený a akú úlohu v tom hraje. Stačí prispievať len málom a zlo sa rozmnoží. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Obchod s bílým masem v Bosně, a jejich praktiky,z pohledu policistky, která je zde pracovně přeložena, zjištuje hrůzné praktiky, které se zde odehrávají, šokované události, v kterých figurují i vládní organizace jako je OSN, kdy by to člověk nejméně čekal, kdo by si pomyslel, že Amerika může být vtažena o taktovýchto hrůzných činech? a navíc, když je to podle skutečné události ()

GoustDog 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to tak na 4*, jelikož se nejedná o příliš sofistikovanou filmařinu, ale vzhledem k poselství, které film nese, neváhám dát za 5*. Režisérka Larysa Kondracki má můj obdiv. Stejně jako Rachel Weisz, která roli přijala a díky níž film zhlédne mnohem více diváků. A teď mě omluvte, odebírám se do zákoutí se vyzvracet. A pak si koupím pořádný kvér, abych mohl těm zmrdům, kterým se honosně říká "obchodníci s bílým masem", ustřelit palici. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Od příjezdu do Bosny drámo jak má být, ani vteřina nazmar, několik řádně vyšponovaných ježochlupích scén... Chelina tomuhle filmu notně pomohla, je to skvělá herka. Jako svůj malý soukromý protest nebudu žrát minimálně týden bílé maso. Pro teď za pět. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se svým obsahem skandální a výbušný námět neutápí v nějakém spletitém a nezáživném ději, který by diváka nudil. Ba naopak, celý film je přehledný a důsledně dbá na to, aby byl pevně ukotven v reálném prostředí, které je pod záštitou mezinárodní pomoci živnou půdou pro lidské hyeny toho nejtěžšího kalibru. Míra lidského neštěstí, prohnilost systému stejně tak jako nemohoucnost jednotlivce bojovat s těmito faktory vám určitě na klidu duše nepřidá. Spíše se dostaví smutek ze světa, kde jsou lidé schopni na druhých páchat taková zvěrstva. 8/10 ()

Reklama

Reklama