Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Zajímavá věc z jugoslávské války, kde místní mají bosenský akcent, když mluví anglicky, a Rachel Weisz umí hrát. Občas to bylo trochu přitažené za vlasy (pro člověka znajícího východní reálie), ale i tak zajímavé. Viděno kdysi doma myslim. [70%; 2015 Home sweet home] ()

complex 

všechny recenze uživatele

film, ktorý Vás prinúti rozmýšlať, že niečo také sa naozaj deje, a že najväčšia špina je tam kde by ju nikto nečakal... dráma ako sa patrí, až na pár hluchých miest som bol spokojný, veľmi dobrý výber hercov, aj ten menej štastný koniec prekvapuje na to, že je to len predsa americká produkcia ()

bishi1 

všechny recenze uživatele

„Chudé exteriéry, málo syrovosti, roztřepaná kamera, ženská ruka v režii“ ... bla, bla, bla … nečekala jsem od filmu vůbec nic a dostala jsem vše. Pomalu se rozbíhající děj, zvolna stoupající tempo a s ním i ve mně rostoucí vlna emocí. Poválečná Bosna, kšefty s bílým masem tam, kde by je člověk nehledal. Ano, špína se najde i mezi těmi, co se schovávají za velká slova jako je OSN, Democra, Mírové sbory, může člověk vůbec něčemu a někomu věřit? Ale když si odmyslíme vysoké kruhy, to, co přece tady tak šokuje, co zbyde? Obchod s bílým masem, který se děje po celém světě. A co třebas jen obyčejná lidskost? Víte co mě vzalo nejvíc? Ne ten bordel, co je i tam, kde by ochrana nevinných měla být samozřejmostí, ale ten cynicky chlapský pohled na věc některých mužských „kolegů“, co byl všude cítit, zakrýván pláštíkem solidarity neposkvrněním dobrého jména organizace .... No bóže, vždyť to jsou „jen“ ukrajinské děvky, nucené oběti války, kusy masa, tak proč tomu masu nevrazit třebas kus železné trubky do zadku … pozice moci z obyčejné fyzické a psychické nadvlády. Kathryn Bolkovac nebojovala jen proti zkorumpované mašinerii, ale právě jen za ty obyčejné holky jako takové … Pánové ať prominou, to není útok proti vám a ne, nejsem žádná bláznivá feministka, ale jsem ženská a tak to asi cítím ještě trochu jinak … "Stačí jen říct, že chceš odejít ... řekni, že chceš jít ... prosím " .... ano, ta obrovská, obrovská bezmocnost, ... cítila jsem ji v té chvíli spolu s ní. ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Bohužel nebo bohudík jsem první půlhodinu neviděla. Rachel mi na tu roli moc neseděla, ale hrála dobře. Víc by se na tu roli hodila Cate Blanchet nebo Charlize Theron. Film mě ale moc nechytl a táhlo se to. Filmy a seriály na toto téma jsem už nějaké viděla. Před asi 5 lety byl několikadílný kanadský seriál a ten se mi víc líbil. Hodně mi to připomínalo tento film. S tím rozdílem, že tam byl bohatý manželský pár a vedli nějakou nadaci. Žena chtěla pomoci zneužívaným holkám a muži spolupracující s tou nadací v tom byli namočení. Před 2 lety dávali belgický seriál Matrjoški. Proto mě obsah tohoto filmu moc nepřekvapil. A děj byl předvídatelný. Akorát měla štěstí hlavní hrdinka, že se jí nezbavili jinak než "jen" odvoláním z funkce, když byla sama proti všem. Je mi z toho, co se děje smutno. Ale jak to zastavit? Připadá mi to podobné jako týrání dětí nebo žen. Sousedi to vědí, ale nic s tím nikdo nedělá a nezastaví to. Dělají, že to neslyší. Až když se něco stane, je pozdě. Sousedé jsou spolupachatelé trestného činu, když nehlásí týrání dětí a vědí to spoustu let. Proč je takový problém zavolat policii? Ta oběť si myslí, že jsou na straně násilníka nebo že si to utrpení zaslouží. A nasilník má hody. ()

rogerr 

všechny recenze uživatele

Tak po tomhle se člověku dobře neusíná (možná bude mít i chuť obtisknout někomu kopačku do tváře), teda pokud není absolutní cynik. ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Otřesný film. Zejména, když si člověk spojí konkrétní jména z té doby s konkrétními funkcemi a po té i současné vztahy některých nejvyšších představitelů mezinárodních sil OSN k současné Bosně a Hercegovině. Rusofilové budou jásat: ZASE TA ZPROPADENÁ AMERIKA nebo VELKÁ BRITÁNIE. Tam je přeci kořen veškerého zla, tam je ten vykopaný Satan. Řeknu to hned: Tihle lidé byli, jsou a idioti budou. Stačí si představit současnou východní Ukrajinu. Co tam se musí dít a počkat si pár let, až se jen část z toho dostane na veřejnost. Tento film mi ukázal jeden zásadní a nikým nevyvratitelný fakt: Ať už je demokracie jakákoliv, cesta k pravdě je v ní ještě možná. Je daleko víc schůdná, než ve společnosti, která je cokoliv jiného, než demokracie. V USA byla jakákoliv válka, kterou vedly USA podrobena velmi tvrdé kritice občanů, novinářů, masových sdělovacích prostředků USA. Neznám ani jednu válku Ruska (včetně II. světové války), která by podlehla stejné kritice byť jen zlomkem(!) tohoto úsilí. Asi se shodnu i se svými oponenty v tom, že války se povedou z mnoha důvodů vždy. Já mám jistotu, že pokud se stane na straně těch, které by měl Západ chránit zločin, určitě se to dovím dřív a pravdivěji o několik řádů, než ti na Východě. Protože ti s duší na Východě, budou v nejlepším případě slepí k tomu, že kousek za humny, nebo za zdmi jejich domů...se znásilňuje a vraždí beztrestně. V tom horším případě to nebudou ani tušit. A je to jejich vina. Nesou nepoměrně větší část vinny za tyto zločiny, neboť nejhorší není znát pravdu, nejhorší je na ní parazitovat, když člověk popírá její fundamentální základy pro její existenci. Dávám 5 hvězd. To téma je stále aktuálnější, jak se na konci filmu dovíme ve faktech, kdy normálnímu člověku vstávají hrůzou a vztekem chlupy i v obočí. ()

KatnissEver 

všechny recenze uživatele

Tímto komentářem se akorát připojím k ostatním, ale přesto... Naprosto strhující film podle skutečných událostí, ze kterého mrazí. To vše pod hlavičkou OSN. Člověku je špatně z té bezmoci. Rachel Weisz se předvedla ve své doposud nejlepší roli! ()

dinzbir 

všechny recenze uživatele

Nechutný, avšak kvalitní snímek o korupci, psychopatického zneužívání a utrpení v Bosně a kdekoli jinde, kde je to možné. Přirovnal bych film k dokumentu "Nepříjemná pravda" - spousta lidí o tom ví, ale nic nedělají nebo jsou předpos*aní z možného postižení, aneb každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. Nechť tento snímek nedeprimuje, ale povzbuzuje v k tvrdší práci na poli etiky, morálky a dobré vůle. ()

irmari 

všechny recenze uživatele

Že většina mezinárodních organizací jede v nejhorších zločinech, už je nepopíratelný fakt. A toto je další z řady filmů, který to jen opět ukazuje. Za mně už dávno ztratili věškerou věrohodnost a tím i smysl. Ve skutečnosti už se společnost dělí jen na ty, kdo jsou ochotni to vidět a ty, kdo ne. Upřímný obdiv pro všechny, kdo kdy sebrali odvahu pustit se do křížku s tímto molochem. Doufám, že jich bude přibývat a my všichni přestaneme nad těmito zločiny zavírat oči a časem přinutíme odpovědné, aby to začali řešit. Vím, ale neberte mi naději. Ta umírá poslední... ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že vznikají takovéto filmy, které dokážou pojmenovat zvěrstva skutečného světa a přitáhnout k nim pozornost. Pokud to však budu hodnotit z filmového hlediska, je to dost rozpačité. Ocenění zaslouží určitě Rachel Weisz, stejně jako působívé, až naturalistické zobrazení prostředí barů (zejména v kontrastu k sterilitě headquarters). Naproti tomu stojí dost scénáristické bezradnosti. Například hybným momentem celého příběhu má být Kathyin vztah k dceři; tento motiv však náhle mizí, a když se pak v půlce filmu znovu na chvilku vynoří, tuto "Sophiinu volbu" jako by ani neřešila; závěr už dceru neřeší vůbec. K tomu si přidejte drobnosti, jako Strathairnův zbytečný mini-double-double-cross, pravděpodobnost toho, že Kathyina kancelář zůstala nedotčena, to vše završeno Redgraveové zmínkou o "ashes of Auschwitz", a máte to. Znovu tedy opakuji, film je rozhodně působivý, ovšem spíše svým sdělením než filmovým zpracování. Informační hodnota vysoce převažuje tu uměleckou. ()

XaverYork 

všechny recenze uživatele

Je smutné sledovat děj filmu a vědět, že za jeho pozadím nestojí bizardní scénarista, ale příběh, natočený podle skutečných událostí. I přes pokročilou promítací hodinu jsem si ani na minutu nedovolil nesledovat děj a Rachel Weisz zde jen znovu dokazuje, jak skvělá je herečka. ()

Tunator 

všechny recenze uživatele

Pokus o srdceryvný thriller z válečného prostředí Bosny. Řadová policistka je najednou spásou všech problémů, které nikdo jiný v Bosně řešit nechce. První noc, co přijede, má náhodný sex a pak bojuje proti prostituci a pomalu odkrývá, že problém je vlastně dobře živeným businessem, jenž nikdo ukončit nechce. Plné klišé a amerického hrdinství, které řeší problémy ve staré blbé Evropě, kde ale všichni mluví perfektně anglicky. Zbytečný film. ()

bedsore

všechny recenze uživatele

Poselství zřejmě zvítězilo nad formou a zpracováním. Ovšem poslední dvě zmiňované věci mě nezaujaly ani za mák, postupem času mě začaly až iritovat. Po necelý hodině sem to vzdal a vypnul. Možná pod taktovkou jiného režiséra se z toho dalo vytřískat víc, tedy, v mém případě alespoň něco. ()

Reklama

Reklama