Reklama

Reklama

VOD (1)

Po deseti letech ve vězení má Řidič (Dwayne Johnson) jediný cíl – pomstít smrt svého bratra během nezdařené bankovní loupeže, která měla za následek i jeho uvěznění. Teď je z něj svobodný člověk se seznamem "úkolů" v ruce, konečně se vydává za svým cílem... ale na stopě mu jsou další dva muži – policejní veterán (Billy Bob Thornton), kterému zbývá jen několik dní do důchodu, a mladý egocentrický zabiják (Oliver Jackson-Cohen), který se v umění zabíjení vyžívá a našel konečně důstojného protivníka. Lovec je současně i kořistí. Jde o závod s časem na život a na smrt. Záhady kolem smrti Řidičova bratra se prohlubují a na světlo vyplouvají další podrobnosti, které naznačují, že Řidičův seznam možná není kompletní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (550)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak se vždycky všichni nechaj strhnout trailerem a po shlédnutí filmu nemůžou najít dostatek slov, která by vystihla to zklamání. Bohudík, že timhle taky netrpim. Trailer mě sice nakopnul, dával mi znát, že to bude bezmyšlenkovitej přímočarej nářez, o to víc jsem ale překvapenej, že tomu tak vlastně vůbec neni. Samotnej úvod se tvářil jako nekompromisní rychlá řež, kde zbytečný řeči ustoupí akci, v tomhle stylu (a že to styl vážně má) se nese asi pětadvacet minut. Pak to ovšem přijde (to, co většinu asi naštvalo). Ono to totiž neni vůbec tak bezmyšlenkovitý a tupý, jak se na první pohled může zdát. A když pominete, že je příběh a děj (vlastně celej scénář) už poněkud okoukanej a z mnoha filmů známej (prostě spousta klišé s kovovou destičkou), budete i schopni si film užít a nesnažit se v něm šťourat a hledat negativa (v první řadě slouží k zabití nudy). K tomu všemu nám tam hraje Clint Mansell (a to vážně dobře), strhává nás slušná dynamika a omamuje skvělá kamera, která si jde ruku v ruce se střihem. Dokonce i snahu o prokreslení charakterů tu máme, tak se vykašlete na to, že tomu kde jakej isherwood střelí odpad a pusťte se do toho ;) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V nitru "Faster" se sváří dva filmy: přímočaré naivní béčko a vážný dospělý thriller intenzifikující podstatu žánru ve stylu nového Hollywoodu. Podobně jako klasické snímky "Noc postupuje" (Night Moves), "Bez okolků" (Point Blank) či "Žít a zemřít v L. A." (To Live and Die in L. A.) také "Faster" se upíná k jednomu ze základních motivů žánru. Jen si za hlavní téma nebere znepokojující podobu kolize zásadového hrdiny a zkaženého světa, nýbrž „jen“ klišé s tradiční motivací či cílem hrdinovy poutě, rodinou. Jenže rodina představuje základní prvek, který zde definuje nejen ústřední figuru, nýbrž naprosto všechny postavy příběhu. Zatímco hrdina deset let seděl ve vězení a užíral se pocitem, že o rodinu přišel a musí se za to pomstít, tak si všichni s ním spjatí rodiny pořídili. Všechny postavy ve zdejším spletenci osudů jsou definované právě svým vztahem k rodině či jeho absencí. Pouze lidé bez rodiny se mohou bezhlavě pouštět do schematického jednání (vrah natáčející snuff i hrdina), zatímco všichni ostatní obcházejí žánrová klišé díky tomu, že jejich rozhodnutí podřizuje vědomí zodpovědnosti či strach ze ztráty rodiny. Vyprávění to náležitě reflektuje, takže ve výsledku film nemá hlavního hrdinu, nýbrž tři paralelní linie (hrdina, policista, zabiják), které rozvádějí ústřední téma. Je pak škoda, že vynikající dramatické scény vycházející z popsaného konceptu jsou pravidelně přebíjeny okatými prvoplánovostmi a laciným patosem. Paradoxně je nejvýraznější slabinou filmu Dwayne Johnson, který prostě na hlavní roli nestačí. Johnson je nepřekonatelný a neodolatelný v rolích, kde může využít své charisma (především jeho wrestlingová „role“ The Rock, z filmů hlavně Rychle a zběsile 5, Southland Tales, Gang v útoku, Vítejte v džungli, ale v zásadě všechny jeho další filmy včetně dětských), ale part ve "Faster" vyžadoval herecky silného představitele, který by nesklouzával k jednorozměrným nazlobeným pohledům, ale dokázal by postavě dát hloubku. S někým takovým mohl ještě více vyznít skvělý herecký ansámbl (vlastně všechny role s více jak dvěma větami jsou obsazené povědomými a charakterově výraznými tvářemi). Díky přítomnosti Johnsona je na film navíc nahlíženo neadekvátně, protože diváci očekávají řízný akční snímek plný velké silácké akce a coolness (za což může také neadekvátně pojatá PR kampaň). ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Kráčející pomsta tak, jak ji máme (vcelku) rádi. Kazí to Dvejnovo flešbeky, neboť díky nim zjišťujeme nejen, že neumí hrát, ale též, že ve filmu znázorňuje přerostlé dítě. Bývalý Angelinin manža zde pak skutečně ztvárníl Bílého Blba Thorntona, tam není co vytknout, filigránský zabijáček Cohen je ve svém pasování s živelnou silou Rocka též docela zábavný. Vlastně se to dá vidět, ne, že ne. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Uff, tak zvláštně nevyrovnaný film jsem už dlouhou dobu neviděl. Na jednu stranu silná béčková poetika (vedlejší postavy cedí přes ústa jedno klišé za druhým) mísící se s konceptem revenge movie (hlavní postava se mstí za vraždu svého bratra). Máme tu tři základní dějové linie - DRIVER (Dwayne Johnson jako mstitel), COP (B.B. Thornton jako policajt vyšetřující mstitelovy vraždy) a KILLER (Oliver Jackson-Cohen jako zabiják najatý na likvidaci DRIVERA), přičemž všechny tři pojí jediná (vševědoucí) postava (tradiční vysvětlení v závěru). Linie KILLER a DRIVER mají v podstatě jasně rozdané karty (zabiják má zlikvidovat mstitele a mstitel má zabít všechny ostatní), malý prostor tu může vzniknout pro pochybnosti postav a menší dějové odbočky. Nejzajímavěji se proto jeví linie COP, kde detektivové jednak pátrají po samotném mstiteli, ale zajímá je i motivace (dvojí vyšetřování). Film bohužel hodně sráží k zemi úplně zbytečná postava nájemného zabijáka, jehož způsob života a uznávané hodnoty pochopí jen málokdo. Navíc zpětně je jasné, že tahle linie je ve filmu jen z důvodu, že hlavní záporák "si myslel, že by to nedokázal" (myšleno sám zabít mstitele). Když připočteme one-dollar show, tak z toho vzniká už jen totální fraška. Mohla z toho vzniknout ultimativní béčková akční revenge jízda nebo kontemplativní cesta za odplatou, náběh má film na obě strany, bohužel ale zůstává přesně uprostřed, aniž by se dokázal rozhodnout, jakým směrem se vydat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Sklamanie na celej čiare! Po piatich rokoch som mal konečne príležitosť zhliadnuť nádejnú hviezdu akčných filmov v roli, na ktorú bol tento ťažkotonážnik narodený, a Dwayne mal príležitosť vynahradiť tých päť rokov filmových podrazov vo forme cameí a rôznych sračiek pre deti. Nedočkal som sa ja, nedočkali sa ani jeho skalní. Nechápem ten príbehový výplach, úplnú absenciu základných pilierov, na ktorých by mal podobný žánrový film stavať. Svetlých momentov je síce vo filme dosť, ale nie sú to tie veci, na ktoré som čakal. Perfektná hudba, až príliš dobrá na celkové kvality filmu, kamera sa tiež zaslúžila o pár vychytaných momentov a aj niektoré hlášky, aj keď ich údernosť a hlavne frekvencia zďaleka nestačia ani na slabšie béčko. Potenciál aký mohli v Dwayneovi využiť je obrovský. Vedia to všetci, čo videli jeho skoršie filmy a pokiaľ nemá nejaké zdravotné problémy kvôli ktorým by nemohol predviesť nejaký ultimátny súboj a poriadne rozprášiť päsťami všetko čo mu stojí v ceste, tak nechápem prečo mu sakra dávali do ruky tú detskú pištoľku. 45%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (15)

  • Pred natáčaním filmu Maggie Grace nikdy nešoférovala auto s manuálnou prevodovkou. (m.a.t.o.)

Související novinky

The Rock zůstane akční

The Rock zůstane akční

25.03.2011

Faster byl všechno možné, jen ne akční nářez, v jaký jsme doufali. Mnohem větší porci adrenalinu slibuje Rychlá a zběsilá pětka, a ani poté se Dwayne Johnson k rodinným taškařicím nevrátí (tedy,… (více)

The Rock jede na tajuplný ostrov

The Rock jede na tajuplný ostrov

02.09.2010

Fotky a videa z Faster a Fast and Furious 5 ukazují Dwaynea Johnsona zase jednou v akci a je to fajn. Na rodinné filmy se ale nevykašlal – nahradí totiž Brendana Frasera v pokračování Cesty do středu… (více)

Rockovi zachutnala akce

Rockovi zachutnala akce

23.04.2010

V zákulisních záběrech z natáčení akční krimi Faster si Dwayne Johnson pochvaluje, jak mu dělá dobře zase jednou mlátit lidi a střílet z velkorážních bouchaček. Není proto divu, že nehupsne rovnou… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama