Reklama

Reklama

Dosud se všichni domnívali, že genialita Sherlocka Holmese je jednoduše nepřekonatelná. Nyní se ale objevil nový nadaný kriminalistický mozek. Je jím profesor Moriarty, který dokáže z hlediska intelektu Holmese dostihnou. N=avíc má absolutní cit pro špatnost a ztrátu svědomí. To jsou vlastnosti, které by mohly slavného detektiva porazit. Brzy je nalezen mrtev korunní princ Rakouska a zdá se, že spáchal sebevraždu. Sherlock ale nabude podezření, že se jednalo o vraždu spojenou s mnohem zlověstnější záhadou zkonstruovanou právě Moriartym. Stopa vede do podzemního pánského klubu, v němž Holmes zapíjel svobodu s doktorem Watsonem. Zde se Holmes seznámil s cikánskou kartářkou, která může odhalit mnohem víc, než je ochotná prozradit. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Severoamerické tržby byly 186,8 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 543,8 mil. (NIRO)
  • Mycroftovo sídlo (Stephen Fry), kde přebývá i Mary (Kelly Reilly), novomanželka dr. Watsona (Jude Law), představuje hrad Shirburn ve stejnojmenné vesnici (hrabství Oxford). (Robbi)
  • Švýcarský skalní hrad nad vodopádem a říčkou Reichenbach, kde se odehrává mírová konference, v této podobě nikde neexistuje, byl vytvořen metodou CGI (interiér byl kompletně natočen ve studiu). Ovšem hradní nádvoří, kam přijíždějí kočáry, byl pořízen v britském Knole House. (Robbi)
  • Ačkoliv Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) a jeho přátelé prchají vlakem z německého Heilbronu, scéna byla natočena ve Švýcarsku, konkrétně v Triengenu (kanton Luzern). (Robbi)
  • Když profesor Moriarty (Jared Harris) ve své pracovně podepisuje věnování vlastní knihy, Holmes (Robert Downey Jr.) si prohlíží popsanou tabuli za jeho zády. Je zde znázorněn Pascalův trojúhelník, tj. schéma pro určení vlastností kombinačních čísel a jejich využití směřující k binomické větě. (calculus)
  • Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) se s Irenou Adler (Rachel McAdams) v knižní předloze setká jen velmi krátce, přesto jí stihne jít na svatbě za svědka. Od tohoto okamžiku se stává jedinou ženou, pro kterou měl do konce života slabost. (Lendos)
  • Scéna na burze, kdy Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) upozorňuje, že hoří, odkazuje na Doylovu povídku „Skandál v Čechách“, kde je stejná věta součástí plánu, jak zjistit, kde v domě má Irena Adler (Rachel McAdams) schovaný dopis, klíčový ke svatbě českého šlechtice. (Lendos)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 2011 na filmovém maratonu Butt-Nimb-A-Thon v Austinu ve státě Texas. (Varan)
  • V rukách Sherlocka Holmese (Robert Downey Jr.) se vystřídá mnoho zbraní. Ve filmu lze např. spatřit revolver Webley Mk V, revolver Webley No. 5, čtyřhlavňovou pepřenku Sharps Model 1A Pepperbox nebo pistoli Mauser C96. Doktor Watson (Jude Law) používá jako osobní zbraň stejně jako v předchozím dílu revolver Webley Bulldog. (Kirman)
  • Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) má v oblibě různé návykové látky, například kokain. V tomto filmu přikročí až k balzamovacímu roztoku - formaldehydu. Jeho účinky si ale evidentně užívá, přestože při jeho požití může dojít k poleptání sliznice, ke kómatu a dokonce i ke smrti. Pít ho místo whisky je proto holý nesmysl. (Benie)
  • S nápadem, že by se Sherlock Holmes převlékl za ženu, přišel jeho herecký představitel Robert Downey Jr. (Fevas)
  • Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) během natáčení scény s množstvím figurín z legrace dupl na ruku ležící na podlaze, protože si myslel, že je gumová. Následný křik ho ale přesvědčil o opaku. Komparzista naštěstí vyvázl bez horších následků a vše pojal s humorem. (lillygrace)
  • Film byl natočen na motivy příběhu sira Arthura Conana Doyla "Poslední případ" (v originálu "The Final Problem"). Odkazuje však i na jiné povídky, např. "Znamení čtyř", "Údolí strachu", "Umírající detektiv" a další. (Mr.Hudson)
  • Medaile, které nosí Watson (Jude Law) během svého loučení se svobodou, jsou Afghánská válečná medaile a Kandahárská bronzová hvězda. Watson je totiž veterán z Druhé afghánské války. (Haretix)
  • Rómská skupina, která se podílela na nahrávání hudby, se jmenuje Kokavakére Lavutára alias Sendreiovci (navíc si skladatel Hans Zimmer zavolal ještě čtyři členy z Cigánskych barónov z východního Slovenska). Nahrávání probíhalo ve Vídni. Při premiéře v Londýně byli představováni jako Sendreiovci z Bratislavy, protože pro zúčastněné by bylo těžké vyslovit Kokava nad Rimavicou. (Jirka_Šč)

Související novinky

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Další špionáž pro Cruise?

Další špionáž pro Cruise?

20.03.2013

Tom jede. Brzy jej uvidíme v postapokalyptickém Nevědomí, nedávno dotočil další akční sci-fi All You Need Is Kill, počítá se s ním pro nového Van Helsinga a šíří se dohady o Mission: Impossible V a… (více)

Proč se loni nechodilo do kina?

Proč se loni nechodilo do kina?

03.01.2012

Americká (ale nejen ta) kina zažívají krizi. Loni je navštívilo nejméně diváků od roku 1995. Zklamání z tržeb druhého Sherlocka Holmese či Fincherových „Mužů, kteří nenávidí tetované dívky“ jen… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama