Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve více než třicet let starém sci-fi snímku zobrazuje oscarový režisér Richard Fleischer nám nepříliš vzdálenou budoucnost, rok 2022, v níž přeplněná Země zápasí s nedostatkem potravin. Poslední spásou je syntetická strava Soylent, o jejímž původu jsou jen nejasné zprávy. Charlton Heston jako detektiv Thorn přichází při vyšetřování vraždy jednoho z vrchních představitelů Soylentu na hrůzné tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moc dobrého toho v Soylent greenu není. Není to vina filmu. Důležitým faktorem tohoto snímku je hloubka poselství a letmá filozofie o tom, kam člověk může zajít, aby nakrmil ostatní lidi. Snímek se točí okolo detektiva, který se přes vraždu významné osobnosti postupem času dostane až ke zdroji jediného jídla pro masy lidí, kterými je přeplněný svět, Soylent. Ten má různé barvy, ale ve filmu jde hlavně o Soylent green, který by měl být potravinovým vrcholem a o němž nikdo pořádně neví z čeho se vyrábí. Hrůzostrašné zjištění je již od půlky filmu dost patrné a proto nikoho nepřekvapí, ale jsou spíše důležité otázky zda je to správné a zda je to morální. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skvelý Charlton Heston v jednej zo svojich najlepších úloh v jednom zo svojich najlepších filmov. Snímok o budúcnosti, ktorá nám určite nieje až tak vzdialená a to nemyslím len číslovkou. Výborne vypracovaný a spracovaný svet, kde je bedač ešte viac zbedačená a horných 10 000 ešte viac bohatších. Len málo chýbalo tomu, aby sa snímok zaradil medzi majstrovské diela sci-fi žánru. Scenár, aj keď obsahujúci mnoho silných scén, občas škrípe a tak ruší hladký pochod tohto vskutku závažného diela. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Tesil jsem se, ale nevyslo to. Moje oblibene "postapo" tema i oblibeny autor predlohy HH. Charlton je zkratka otresny jako vzdy - snad jsem ho nikdy nevidel v jedne slusne roli - ano, opice i bena huroveho jsem videl - zkratka mi neni sympaticky a v teto roli mu ta nesympatickost moc sedi. Ale cely film pusobi strasne lacine a i to poselstvi je predkladano tak nejak neumele - vsichni "zbidaceni" chudaci chodi v cistem vyzehlenem obleceni, spis na nepohodlnych schodech, kdezto ulice pred domem jsou zcela prazdne, detektivni kancl vypada jako sjezd svihaku lazenskych, lidi jsou pres nedostatek zradla az na drobne vyjimky veskrze spokojeni, "nabytek" se obleka jako 70.letech - divoka barevnost volnych kostymku bez podprsenek, ostraha tajnych tovaren pusobi jako banda tatku smoulu, co nemaji ani strikacky a najati zabijaci s komickyma cepickama jakbysmet. Ten film se ve vysledku neda brat vazne - jakoby ho nekdo delal cely na tripu = spousta veci neni vysvetlena ani dotazena, takze divak je zamteny jako lesni vcelka. Ale rozhodne se jedna o dobre tema a v soucasne dobe s lepsim rozpoctem a charismatictejsim hlavnim predstavitelem by mohlo jit o poradny (s)HIT! (zavorka plati v pripade, ze se autori seknou s vyberem hlavniho predstavitele a zameri se prilis na efekty a pozadi story) Ale par dobrych mist se naslo - eutanazie, obcasna bitka, ale celkove to bylo spis k smichu.... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

New York 2022, detektiv Thorn (Charlton Heston) vyšetřuje vraždu bohatého muže, který si jako jeden z mála může dovolit žít v luxusu, pohodlí a užívat si sexu s krásnou společnicí. Město je děsivě přelidněné, chybí potraviny, vzduch je znečištěný a voda zkažená. Když Thorn provádí prohlídku bytu oběti, odcizí lahev alkoholu, mýdlo a kus hovězího masa - to vše je totiž nedostatkové zboží a k mání je pouze Soylent (jakési sušenky bez chuti). Cestou domů se pak musí prodírat přes desítky bezdomovců, spících na jeho schodech. Soylent Green, je ponurý sci-fi snímek, který poukazuje na možné katastrofy, jenž mohou jednou lidstvo potkat. Režisér Fleischer příběh vypráví jako temný thriller, který v závěru nabere přece jen větší tempo, než v první hodině, která je spíše konverzační. Snímek už dnes asi divákům neřekne tolik, co před 38 lety, ale už jen přítomnost hvězdy takového formátu, jako je Charlton Heston, je určitým lákadlem a film toho nabízí ještě mnohem víc. Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale za ten mrazivý závěr a děsivé zjištění o Soylent Greenu dávám čtyři. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Povedená kriminálka s lehkým náznakem sci-fi (což způsobuje vlastně jen to, že se film odehrává v roce 2022, jinak tam není jediný vědeckofantastický prvek), nutno říct, že je to kriminálka slušná. Předně se Zelený soylent se odehrává ve velmi zábavném prostředí distopické budoucnosti, které se podařilo vyhnout se kopírování 1984 a dokonce neobsahovat ani obvod kyberpunku, ale předkládá prostou a krásnou budoucnost plnou průmyslově vyráběného želé, nedostatku vody a plnou hezkých dívek, vydělávajících si na amarouny nájemnou děvkózností. Tohle bohatě vyváží fakt, že kriminální případ není nijak zvlášť promakaný (i episody komisaře Rexe v důchodu mají propracovanější vyšetřování) a hlavní pointa je předvídatelná. Navíc, Übermensch Heston v hlavní roli.. Povedené, milá vesmírná vydro chapadlatá, povedené. "Dobře, tak vajíčka, k čemu taky jahody, kurník!" ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen podle románu Harryho Harrisona "Make Room! Make Room!" (Hans.)
  • Herec Edward G. Robinson už během natáčení věděl, že umírá a že další film nestihne. Scéna jeho smrti, kdy volí dobrovolnou eutanazii, je poslední scénou, kterou natočil. Zemřel o necelé dva týdny později. (ClintEastwood)
  • Název filmu označuje umělou potravu, která je v knize vyráběna ze sóji a čočky. (Locksley)

Reklama

Reklama