Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chcete vědět, jestli je možné prolézt sqashovou pálkou? Kolik čtyřlístků musíte nasbírat, abyste překonali rekord? Kolik musíte sníst párků, abyste v tom byli nejlepší? A kam až se dá dojet na rotopedu? To vše zjistíte ve filmu Největší z Čechů.

Režisér (Jaroslav Plesl), jeho producentka (Simona Babčáková) a kameraman (Jiří Vyorálek) jsou živořící umělci, kteří už sice mají za sebou filmy, co dostaly ceny, lvy, dobré kritiky a hrály se s úspěchem na řadě festivalů. Ale nechodí na ně diváci. Jejich další spolupráce se řítí do ztracena, protože životní projekt režiséra nezískal grant, což znamená, že se nebude točit. Producentka s režisérem odjíždějí do Pelhřimova, do metropole českých rekordů a kuriozit, kam je zavolal šéf Agentury Dobrý den (Igor Bareš). Agentura má totiž jeden problém. Často se o ní a jejích rekordmanech mluví, ale nikdo to nebere vážně. A tak se rozhodnou najmout kritikou uznávaného režiséra, aby natočil film o nejvýjimečnějších lidech, kteří dosud mají jen nálepku bláznů a magorů, pouťové atrakce. Šéf Agentury má pro naše filmaře tři čtvrtě miliónu v hotovosti, jako zálohu na natáčení, což je tak významný argument, že další debata je celkem zbytečná. Zadání je jasné: Hluboce lidské příběhy lidí, co dokázali vlastní pílí něco, co nikdo jiný patrně na světě neumí. K utahané tvůrčí trojici se přidává sebevědomá zvukařka (Johana Švarcová), studentka FAMU, která na rozdíl od nich není spoutaná životními prohrami. Tak nějak ostatní štve, ale zároveň jim připomíná jejich „dávné“ začátky. Jak tohle všechno skončí? Dotočí spolu tenhle film a pomůžou změnit obraz Agentury? Odhodlají se ještě někdy dělat to, v čem vidí skutečně smysl? A o čem bude jejich příští film? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (226)

Dupac 

všechny recenze uživatele

Ten film je naprosto v pořádku, už dlouho jsem neviděl film (český) s tak vyhraněným názorem. Robert Sedláček se s nástrahami české kinematografie a zřejmě i se sebou samým vypořádal tak, že to soudný člověk prostě musí respektovat. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Další galerie looserů ve filmu Roberta Sedláčka. To už je pro české filmy posledních let tak trochu typické, ale podle mého názoru je to pravdě přece jen bližší, než filmy odehrávající se v naleštěných bungalovech, nebo nakašírovaných bytech ala IKEA, jak to známe se seriálů na Nově a Primě. Tady jsou hlavními hrdiny filmaři točící umělecky náročné snímky, kterými však nejsou schopni se uživit. Je to pěkná sebranka, egoisticky a arogantní režisér Jaroslava Plesla, feministická Simony Babčáková z nemanželským děckem, alkoholický kameraman Jiřího Vyorálka jehož dítě není jeho dítětem a snad stále ještě optimistická zvukařka. Tahle tlupa ztracenců brázdí český venkov, kde v rámci natáčení hledá jednotlivé „světové rekordmany“ v řadě bizarních disciplin. Zakázka zní-ukázat je jako lidi a ne jako cirkusácké zrůdy, jenže ono to tak dobře nejde, protože tihle lidé jsou zvláštní a opravdu tak trochu dryáčnicky cirkusáčtí jsou. Na druhou stranu jsou to lidé, kteří v něčem vynikli a pro něž se jejich koníčky staly často posedlostí. Těžko však mohou najít pochopení u cynického režiséra a jeho squadry, která se jim často nepokrytě vysmívá. A tak jediným, kdo v nich opravdu vidí „lidi s příběhem“ je šéf agentury Igora Bareše. Na druhou stranu však film pokládá otázku nám, normálním, kteří se možná také vysmívají-„A co jste v životě dokázali vy?“ ()

Sardinka5 

všechny recenze uživatele

Základní úskalí filmu spočívá v tom, že zfilmovat Guinessovu knihu rekordů by bylo vhodné spíše jako výrazně kratší dokumentární film než jako hraný celovečerák. V úvodu je řečeno, že nemá jít o zachycení skupiny ,,cirkusákůˮ, ale představení každého z nich jako individuality, za kterou se skrývá určitý příběh, silná vůle a uvědomění si své výjimečnosti. V důsledku film všechny rekordmany portrétuje právě jen jako cirkusáky, aniž by se hlouběji zabýval některým z nich a pokusil se o jeho psychologické vykreslení. Osmdesát minut je tak popírána teze, která je vyřčena v prvních deseti minutách. Vzhledem k tomu, že každý rekord pochází z úplně jiné oblasti a mají toho jen pramálo společného, film postrádá gradaci a pouze řadí události za sebe, aniž by jedna byla důsledkem jiné. ()

PoprockCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechápu, jak jsem se k tomuto filmu dostala. Ty přechody byly myšlené vážně? Děj je dosti chabý, dohromady snímek celistvě nepůsobí. Spoustu záběrů o tom, jak se točí záběry s rekordmany... a co z toho? Právě, že nic. Vtip jsem také přes velkou snahu neobjevila. Chápu, že mělo jít zřejmě o satiru financování a natáčení českého filmu, ale v tom případě bych celou pasáž o natáčení (prakticky skoro celou stopáž filmu) vyhodila, protože je nudná až trapná, plná tradičních klišé. Za mě naprosto zbytečně natočený film. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Někdy legrační, někdy zoufalé. Někdy poetika, někdy marasmus. A někdy máte pocit, že něco takového prostě snad ani není možné. A víte proč tohle všechno? Psal to život sám, a že to Sedláček dokázal zachytit filmem, za to zaslouží ovace. Zajděte, pokud chcete zažít sprchu umělecké reality. Nebo reality umělců (v dnešní ČR)? ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Já se teda dost bavil. Fakt jsem uvažoval o tom že to není hrané. Bylo to naprosto přirozené. Kuli kuli kuli. ()

omega_SK odpad!

všechny recenze uživatele

Herci odniekiaľ, z žumpy ...dabing uhuhňaný ...dialógy trapné ...kamera otrasne amatérsky mizerná ...no proste sa na tom "hnoji" nedá nájsť totálne nič a vraj komédia. Videl to vôbec niekto z Vás, čo to vychvaľujete až do neba? Jednym slovom, to je GRC a nie film .........fuuuuuuuuj .....škoda času ()

nauru 

všechny recenze uživatele

Výborný film, na nic si nehraje a dialogy jako ze života. Během práce, každý řeší svoje osobní problémy a nakonec závěr, kdy ve spokojenosti z dobře odvedené práce, přijde zářez v podobě krize a odstoupení sponzora. Neskončilo to happyendem, jak jsme zvyklí u většiny filmů. Sedláček umí, už teď se těším na další jeho film. ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Sedláček podrobil naši společnost opět přímé kritice. Mladý režisér naráží na pokrytectví komise pro rozvoj kinematografie, která mu nedá podporu na zajímavý projekt, a tak mu nezbývá než točit film o provninciálních rekordmanech. Již základní osa příběhu naznačuje, že půjde o Sedláčkovu sebereflexi a jakousi zpověď z jeho frustrace. Tato linie filmu zůstává bohužel nerozvedena a uchyluje se spíše k pouhým odsudkům, než-li hlubšímu rozvedení. O to více je ovšem zábavné sledování rekordmanů, jejichž povahy mohou působit značně exoticky, ale ve skutečnosti se jedná o střípky osobnosti z každého z nás. Sedláček není však tak ironický, jak se může na první pohled zdát, ale humornost svého filmu vede spíše v groteskní rovině. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Né špatný film. Ale ani žádná pecka. (Kterou samozřejmě nikdo ani nečekal.) Menší náhled na to, jací jsme my lidi blázni. ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že každý jsme kuriozita. Na mě to působilo rozpačitě a film nenaplnil mé očekávání, ale třeba bylo přehnané..., ale stopáž bych zkrátil určitě. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatné, ale přesto - trhák to není. A mínus za hudbu. Člověk se i pobavil, nezapomenutelný je rekordman Marek Taclík:-) ()

L_Into 

všechny recenze uživatele

Nevím, co přesně chtěl Sedláček filmem říct. Jistá si jsem jen tím, že to určitě nebude to první, povrchní vysvětlení, které se nabízí, ale něco neotřelejšího. Úplně nejvíc cool by samozřejmě bylo, kdyby filmem nechtěl říct vůbec nic, ale to si zase o Sedláčkovi nemyslím.... Za tu nejasnost, která je na jednu stranu zajímavá (a možná i záměr?) a na druhou stranu matoucí, dávám filmu 3 hvězdy. ()

StepankaKuky 

všechny recenze uživatele

Robert Sedláček opět nezklamal a zaujal...viděla jsem cca před půl rokem v kině a včera v TV jsem se už nemohla dočkat, jak se opět pobavím....pro mě jeden z filmů, které můžu vidět několikrát! Souhlasím s komentářem Tosima a také je pro mě Robert Sedláček režisér od kterého chci a potřebuji vidět všechno! ()

Duston_Movie 

všechny recenze uživatele

Film nuda, strih ako z movie makeru :/ Pár chvíľ to bolo fajn ale 80% filmu bola nuda, možno je to tým, že som to pozeral nevyspatý.. Mal som pocit, že film má 2 a pol hodiny, pritom má o hodinu menej... Borin ()

Reklama

Reklama