Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (více)
Trailer

Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové. Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí. (Česká televize)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (181)

bartias 

všechny recenze uživatele

Kreslená adaptace dětské knížky Pidilidi má okouzlující atmosféru ve stylu Hayaa Miazakiho. Idylická kresba studia Ghibli se přesně hodí k fantastickému světu plného nečekaných nástrah i vychytávek. Zvlášť první výprava do obyčejné jídelny má v tomhle filmu přímo epické proporce a je stejně napínavá jako nějaký horolezecký thriller. Nad tím vším doslova září roztomilá hlavní hrdinka Arrietty s ohromnou klamerkou místo spony do vlasů. Zamilujete si ji. 9/10 ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Po těch animovaných japonských dramatech, co jsem viděla den předtím, tohle byla velmi příjemná změna. Musím vyzvednout hudbu a animaci přírody... báječné. Člověk si mohl všímat třeba i takových detailů, jako když se jen posunula noha na keramickém květináči, tak byl slyšet ten typický zvuk, když se zavadí o keramiku.. prostě do detailu propracované. Jedním slovem bych tohle shrnula asi jako gorgeous a ani to nevím, jestli to dostatečně vystihuje. Btw. ten špendlík, co nosila jako šavli ji neskutečně sekl. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Milá rozprávka s ľudskými škriatkami, ktorá nám objasňuje, kam sa strácajú drobné veci v domácnosti. Animácia je typicky japonská, až sa zdá, že pochádza ešte z dávnejšej doby. Podarilo sa do detského filmu prepašovať aj trochu ekologickej agitácie, ale aj tak sa mi zdá, že nie som cieľová skupina pre tento film. –––– Víš, na světě už vyhynulo mnoho druhů živočíchů, já také viděl hodně zvířat jen v knihách. Krásna zvířata, ale díky různým změnám na zemêkouli, kterým nedokázali čelit, vyhynula. Ano, je to kruté, ale vás také čeká stejný osud. ()

Morlok 

všechny recenze uživatele

Každý bychom asi chtěli takového kamaráda, jako je Šó... někoho, kdo by se o nás zajímal, ochraňoval nás a byl by ochoten pro nás obětovat i své vlastní zdraví. Někdo, pro něhož bychom se stali navždy jeho součástí a on zase naší... někdo na koho se nezapomíná. Mijazaki má neuvěřitelnou schopnost přesně taková pevná přátelství zobrazovat, což je sice strašně hezká emotivní záležitost, ale člověk potom častokrát trpí pocity méněcennosti, protože něco takového nezažívá ve svém reálném životě. Není to fér, já chci taky svého Šó! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Není to taková pecka jako Myziajakovi nejlepší kousky, ale ta grafika je hodně podobná. Příběh taky hodně podobný a celkově to do sebe hezky zapadlo. Zajímavý na tom je, že dcerka to viděla už tak 3x, já zatím jednou na tři pokusy :o). Ale nápad s pidilidma fakt pěknej. A k tomu taková ta lidksá ochota a dobrost + spousta ponaučení... ()

Galerie (56)

Zajímavosti (4)

  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Pidilidi“ britské spisovatelky Mary Norton. Knižní předloha se může pyšnit například významným oceněním Carnegie Medal. (Rominator)

Reklama

Reklama