Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díly o Velkém třesku a černých dírách, na další už jsem neměl žaludek. Jen stručně, abych neopakoval výstižné komentáře kirmakX6on a zelvopyr. Tvůrci se vyžívají v katastrofických animacích, s velkou pompézností předkládají vědecké závěry a nevědecké domněnky, které budou nové snad jen pro žáky základní školy, a s vysvětlováním se téměř nenamáhají. Takový dokument dělá skutečné vědě, která je založená na kritickém hodnocení výsledků, medvědí službu. Jediné, co mně zaujalo, byly probíhající a plánované astronomické projekty. Někteří vědci jsou zkrátka prodejné děvky a za peníze půjdu sdělovat svoje moudra i do seriálu této úrovně. Proto jsem vždy oceňoval vědce, kteří s podstatně nižšími prostředky dokáží tvořit nepoměrně kvalitnější dokumenty: http://www.sixtysymbols.com/ Pro srovnání: v pět videích o černých dírách o celkové délce 47 min (odpovídá délce jednoho dílu seriálu) stačili autoři vysvětlit vznik černých děr (Schwarzschildův poloměr), srážku černých děr, evidenci pro jejich existenci, jejich vyzařování a aktuální pohled na pád do černé díry. Pohled na záření černé díry jako na analogii dynamického Casimirova efektu byl pro mne zcela nový. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Po rokoch hladania som mal moznost konecne pochopit "ako funguje vesmir" a to vdaka tomuto serialu. Podobne ako Hawkingova miniseria aj tento serial hovori "ludskou recou" vhodnou aj pre neodborne publikum. Toto by mali povinne pustat na hodinach fyziky :) 10/10 ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený dokumentární seriál, kde jsem nevynechával ani reprízy dílů. Takto má vypdat dokument pro obyčejné lidi. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál. Animace jsou nejlepší, jaké jsem v dokumentech o vesmíru viděl a není to občasný obrázek mezi povídáním odborníků, pohledy na vesmír (vytvořené v počítači) zde tvoří drtivou většinu záběrů. Snaží se to hnát trochu na efekt, epická hudba a vědci popisující fyziku s vykulenýma očima, ale neklesá to do nějakých pouťových atrakcí, jako že "každou chvilkou nás něco sesmahne" nebo "je to strašné, nedá se nic dělat, sbalte si věci, Slunce příští týden asi už dohoří", jak to občas (čti: furt) dělá seriál Universe. Ta efektnost se mi ke skvělému vizuálu hodí, hudba mi to dolaďuje, a když se u toho člověk zamýšlí nad tou vesmírnou dálavou, je to paráda - takový díl o hvězdách a výbuchu supernovy, díky kterým můžeme vůbec existovat, z jejichž zbytků jsme složeni, mě obzvlášť dostal. A je to nové, velmi nové, takže zde nezaznívají nějaké zastaralé teorie, ale vše je up to date, aspoň do té míry, co vím. Čili protože to sleduji, nedozvěděl jsem se nějaké převratné novinky, ale je to skvěle zpracované a já jsem rád, že existuje už i druhá série, na kterou se okamžitě vrhám. Co bych vytknul je, že ačkoliv je to jenom osm dílů, dost se to opakuje, hlavně z dílu do dílu. Jako by chodily po dvojicích a ten druhý vždy hodně opakoval přesně to, co už zaznělo v předchozím. To bylo zbytečné, ale když si člověk dá mezi díly pauzu, tak to neuškodí. EDIT duben 2014: Dokoukal jsem už i druhou sérii. Opět vizuálně parádní, ale fakt se to hodně opakuje. Z prvních dílů jsem byl přímo znuděn, protože to šlo hodně o známých věcech z jedničky, některé záběry se i opakují, ale pak přišly zajímavé díly a já to všechno odpustil. Vědci stále ohromení a vykříkují dokola slova jako "Amazing!" a "Unbelievable!" a tak podobně, všechno se řekne pětkrát a animace k tomu stejně tak, když už ji vytvořili. Ale musím tu pětku nechat, i když už je hodně s odřenýma ušima. ()

chimeracerberus 

všechny recenze uživatele

Nechápem, prečo sa jedná o takto veľmi “zabudnutý“ seriál. Je úplne jedno ktorou časťou seriálu začnete, lebo v každej sa rozpráva o inom. Mňa na prvý pohľad zaujala počítačová grafika. Bola tak názorne jednoduchá, ale pritom tak dejovo prispôsobená, že by som si asi len ťažko vedel predstaviť Slnko, ako pred skonaním svojho života pohltí zem. Ale aby ste si nemysleli, že je všetko v tomto seriáli počítačové. Nájdete tam princípy strojov, ktoré napodobňujú vesmír u nás na zemi. Ako príklad spomeniem tokamak, alebo simulátor magnetického poľa zeme s tekutým jadrom. Všetko to je vysvetlené spôsobom, ktorý podľa mňa pochopí každý. V každom diely Vás nútia rozmýšľať nad našou existenciou a aká veľká súhra náhod stvorila našu Zem. Po prebratí všetkých týchto myšlienok som sa rozhodol nasledovne: HUDBA:7/10 * ORIGINALITA:8/10 * LOGICKOSŤ:10/10 * DEJ:10/10 * EFEKTY:9/10 ()

Pulciik 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů jaký jsem kdy viděl. Vše tak jednoduše vysvětleno, že se to musí pochopit i uplný "lajk". Tento dokument lze jedině doporučit. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

To snad překonává i Hawkingovu sérii. Spousta nových či novějších poznatků podáváná v dobrých přirovnáních pro ty, kdož nedokážou pracovat ve 4 dimenzích a s počty jako 1 00 000 000 000 000 *m*c na druhou. 90% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Srozumitelnou formou podaný vesmír a tématicky dobře rozvržené, škoda jen opakování některých faktů (někdy docela zbytečné). Poznámka k údaji hrají: Mike Rowe není nikde v titulcích napsaný, tak nevím proč je zde uveden. ()

515 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší dokumentární seriál o vesmíru. Všechny díly jsou vydařené, nej je čtvrtý - Stars. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Moderní dokument, nabitý informacemi a počítačovou vizualizací pro lepší pochopení probíraných jevů. Rád bych dal pět hvězdiček, které by si plně zasloužil. Bohužel, vzhledem k dnes módnímu boomu zejména amerických dokumentů vše alespoň pět krát zopakovat nemohu. Hodnocení jednotlivých dílů: 9/10, 6/10, 9/10, 10/10, 7/10, 10/10, 8/10 a 7/10. Body jsem ubíral kromě již zmíněného opakování také za příliš bujnou fantazii ve druhém dílu. Pro sledování doporučuji větší časové rozestupy mezi jednotlivými díly. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale neztotoznuji se s mnoha komentari zdejsich uzivatelu. Dle meho je to typicky produkt urceny americkemu divakovi. Animace jsou samozrejme spickove, ale to je malo. Kazdy dil je koncipovan dle klasickeho scenare: v uvodu se dozvime, co se dneska dozvime (a jak to bude uzasne a neuveritelne), pak nejake ne prilis do hloubky jdouci informace (prolozeny zbytecnyma kecama), vlozka uzasnych animaci, nejaka omacka z kecu a zopakovani jiz recenych informaci (pro ty, co se neumi soustredit?). Nasleduje druha polovina dilu dle uplne stejneho scenare, jako prvni. Serial je imho spise pro sirokou verejnost, kdo uz nejaky ten dokument o vesmiru videl, asi se celkem nic noveho nedozvi. Ostatne za vse hovori ma oblibena hlaska: Doposud to byla záhada, než jeden šílený vědec prohlásil, že za to může něco neznámého. Zlaty o 11 let mladsi Planety. ()

Selixinho 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Ve všech případech, kdy jsem zaregistroval nějaké to slůvko, kterému jsem nerozuměl, v následující scéně bylo hned detailně vysvětleno a já tak mohl vstřebat veškerou tu vědu a výzkum. Opravdu podrobná výprava od začátku ničeho až po stále rozpínající se vesmír. To musíte vidět, doporučuji všem. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Velmi přívětivě zpracovaný seriál o tom, co se všechno děje v jednom velkém nekonečnu. Planety, galaxie, soustavy, supernovy a všechna ta zajímavá tělesa a jejich možné zákonitosti jsou divákovi představována srozumitelnou a vizuálně povedenou formou. Škoda jen, že tvůrci víc nezamakali na záběrech, které se opakují v dalších dílech pořád dokola a dokola. Nicméně prozatím zatím nejlepší dokument o Vesmíru co jsem viděl - 75 % ()

Armageddon 

všechny recenze uživatele

Vždy ma zaujímali veci a otázky o vzniku a chode vesmíru. Seriál vysvetlil celkom zložité témy veľmi jednoducho, zrozumiteľne a pútavo. Bol tu super pocit pozerať to, lebo automaticky ma to vťahovalo dnu. Odporúčam pozrieť každému, kto sa o to zaujíma len ako zvedavec. Zistíte mnoho nových vecí a hlavne aktuálnych. Krásnych 100%. ()

Reklama

Reklama