Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Základní myšlenkou filmu je, že střelná rána, která zasáhla Vinnetoua do těsné blízkosti srdce (ve filmu Vinnetou: Poslední výstřel), nebyla smrtelná! Těžce raněný náčelník se zásluhou medicinmana uzdravil a poté žil mnoho let osamocen v horách. Dále se tu můžeme setkat se synem náčelníka Assiniboinsů Tasha-tunky, Tunkou, kterému je zavražděn přítel z jeho kmene. Vinnetou se vydává po stopách vrahů... (cheyene)

(více)

Recenze (101)

Vojcl odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle snad opravdu někdo nemyslel vážně.. Absolutní zostuzení knižní předlohy i předchozí filmové série.. Takovou slátaninu trapnosti a ubohosti by snad nenatočilo ani desetileté dítě!!! Brice si už snad konečně uvědomil, že sláva náčelníka Apačů je dávno pryč a další pokusy o její obnovení jsou jen dalšími hřebíčky do rakve. Tímhle počinem, ale tu rakev definitivně zavřel a zakopal půl kilometru pod zem.. Tímhle u mne jako herec skončil a s ním všichni co se na téhle frašce podíleli.. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Nemusela to být taková blbost, kdyby byl děj zredukován do jednoho TV filmu. Pak by se to možná dalo a taky by to bylo lepší než seriál Můj přítel Vinnetou. Natočená a výsledná podoba dvoudílného filmu Vinnetou se vrací je silně podprůměrná, téměř nedobrodružná, ujetá vzhledem k přežití Vinnetoua a jeho věku (když zemřel v 70. letech 19. století, potom by v tomto snímku muselo jít vzhledem k jeho vizáži o roky 1900-1910 - tehdy již žádní indiáni nežili volně a Divoký západ byl minulostí). Malým kladem filmu jsou někteří skuteční indiánští herci v rolích indiánů. Tohle nemá žádná jiná filmová "mayovka" či vinnetouovka. 20-25 % ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Vysvětleme si základní fakta. Padouch v podání Juraje "Kukurukuků" Kukury se jmenuje, resp. je mu přezdíváno Devil - Ďábel. Jméno je to v angličtině. Vinnetou je z kmene Mezkalerů Apačů, jenž se vyskytuje v jižní části Nového Mexika a tam jak známo silně pronikal vliv španělské kultury, respektive španělštiny. A jak je známo, ve španělštině se písmenko v (uprostřed slova) čte jako b (např. móvil – auto se čte jako mobil atd.). Takže je dost možné, že Vinnetou uměl obstojně španělsky (a díky Old Shatterhandovi i německy, ale to není pro tento případ důležité). Zkrátka, díky tomu, že uměl španělsky si anglické slovo devil přeložil jako debil a tak po celý film mluví o svém protivníkovi jako o debilovi, i ho tak oslovuje. Pro příklad: „Ty Debile. Debile, kde jsi? Byl tu ten Debil?“ apod. Nutno ale poznamenat, že ve španělštině debil znamená jemný, slabý (např. velmi jemně sycená minérálka je zcela oficiálně - mineralizacion muy debil). V konečném důsledku to ale film tak trochu kazí. I když, podle jednání Kukurovy postavy se zdá, že jen Vinnetou nazývá věci pravými jmény (z hlediska českého významu slova debil). Dalším faktem je, že se film natáčel v Tabernas, malém španělském městečku, kde je obří studio zvané Mini Hollywood. Tam se točí většina westernů. Amerických, italských sphagetti a nyní i právě německý Vinnetou, který se „dělal“ většinou v bývalé Jugoslávii v okolí Plitvických jezer. A právě změna prostředí dělá z tohoto filmu prostě jiného Vinnetoua, než na jaký je každý fanda zvyklý. A navíc je to hrozná devilita. ()

Haide odpad!

všechny recenze uživatele

Chce se mi brečet... Idol mého dětství. Když většina mé generace koukala na Pokémony (dobře... Na ně jsem se koukala taky), já jsem už po XX viděla všechny "díly" Vinnetoua. Když jsem se dozvěděla, že vyšlo pokračování, které jsem viděla až před pár lety, čekala jsem tragédii, ale že to bude až takovéhle... O tom se mi nesnilo ani v nejčernějších snech. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Poslyšte příběh: Pierre Brice nosí od poloviny osmdesátých let v kapse scénář. Jak s nezbytným úsměvem dodává, je jeho. Jako postava Vinnetoua. Ta už je jenom jeho, takže si s ní v podstatě může dělat co chce. Nechci se tady dlouho a zbytečně rozepisovat, jenom vím, že ve snímku by měly být všechny barevné postavy pojmenovány Unbekannt Indianer. Staré, a v některých případech i dobré časy jsou už definitivně pryč. Pierre Brice je herec, který by se měl naučit psát scénáře a neměl by prosazovat postavu Vinnetoua do všeho, co dělá. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Myšlenka nechat Vinnetoua znovu ožít pocházela od redaktora ZDF Clause Belinga a berlínské producentky Reginy Ziegler. (hippyman)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno