Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (795)

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný strašidelný animák. Ani jsem neměl ponětí, že film netočil Tim Burton. Příběh je velice citlivý a vše je neodolatelně strašidelné, poeticky morbidní, dojemné a zábavné. Nedílnou součástí je i atmosférická hudba Dannyho Elfmana a dokonale padnoucí písně (hlavně This is Halloween). Až jsem se tomu divil, jak moc mě tahle totálně ujetá podívaná dostala. 100%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se konečně dočkali a známe kompletního Tima Burtona. :o) Ukradené Vánoce se mi líbí přesně o hvězdičku víc než Mrtvá nevěsta. Je na nich vidět pozice "nechtěného dítěte", které se o to víc snaží zasloužit si uznání, když se k němu vlastní rodič (Disneyho studio) nezná. Mrtvá nevěsta už byla hýčkanější robátko s příkladnou péčí, proto sice poslušně splnila očekávání, ale (IMHO) je nepředčila jako tento skvost. Každičký detail v druhém plánu, každá sebenepatrnější akce je vypiplaná a originální, monstra v Halloweenu se chovají indiferentně atd. Tak mě napadá, že kostlivec Jack má cosi společného s Edem Woodem - zoufalou snahu vyrovnat se velkému vzoru (Orsonu Wellesovi, resp. Santa Clausovi) a naplnit velkolepou vizi bez příslušného talentu a elementárních znalostí problematiky ("Vydává se vraždit v saních, těžké pytle svírá v dlaních - Satan Kalous!"), zato s nakažlivým entuziasmem. Nejveselejší film, jaký jsem o Vánocích viděl. 100% ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokud je Mrtvá nevěsta takovým roztomilým nekrofilním polibkem, který potěší masy, příběh Jacka Skellingtona je hnilobný gulášek pro chuťové pohárky burtonovských labužníků. Na prvním místě tentokrát figuruje Danny Elfman, jehož skvělý soundtrack i výtečný vokální projev v hlavní roli dělá z filmu skutečný zážitek. Převelice potěšující je i makabrózní animace, která kaskádami barev, ostrými barevnými rastry i velkými celky jednoznačně Mrtvou nevěstu překonává. Co se hravosti týče, je to mezi zemí nebožtíků a Helloweenovým královstvím plichta. Vizuální vynalézavost tvůrců nezná mezí a malými gagy je film prolezlý jako nebožtíkovo tělo červy (mými osobními šampiony jsou vampíří hokejisté). Příběh je, jak jinak, typicky burtonovský, hlavní postava rozkročená mezi dvěma světy, přičemž do jednoho náleží a druhý se snaží pochopit... funguje to vždy, tudíž i zde. Možná mi trochu chybí větší vřelost, kterou Burton docílil u milostného příběhu Viktora a mrtvé nevěsty. Noční můra si zachovává záhrobní odstup a doopravdy mě rozehřála až zasněžená scéna v samém závěru. Nelze však slevit z absolutního hodnocení, ne pokud je člověk zastydlým milovníkem filmové i literární poetiky pošuka Tima Burtona... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, neustále se přesvědčuju, že animák prostě není můj šálek kávy. Animace samotná nebyla špatná, velká fantazie z ní na mě dýchala v každém záběru, avšak hororové, komediální prvky jsem zde hledal stěží. Co se týček písniček; ty se mi líbily, to zase jo, ale někdy mi ty pěvecké kreace připomínaly spíše rapování za doprovodu hudby, což mi mírně kazilo výsledný dojem z nich. Bohužel na slabší průměr film sráží jeho příběh. Nezačal sice vůbec špatně, ale pořádně mě začal bavit až při nadělování dárků Jackem. Mé srdce plesalo, když byl ten věčně vychechtaný, pupkatý jeliman v červeno-bílém hávu (ano, myslím toho zmetka Santu ;-) ) užuž ve spárech Oogieho Boogieho, když...no, zkrátka pak už mě přestal děj zajímat a nevzrušila mě ani závěrečná romance (ikdyž pěkně nazpívaná). ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velke zklamani. Pripada mi to jako marna snaha o originalni vytvarne hudebni pocin. Vsechno pusobi vykonstruovane, neprirozene, prazdne, temer bez emoci. Asi jsem cekal prilis. Takze hlavni poslestvi meho komentare hledejte v teto rade: "Snazte se od toho cekat daleko mene, nez byste podle vysokych hodnoceni cekali." Ja jsem to neudelal a ve vetsine pripadu to nedelam. U Nightmare Before Christmas se mi to vymstilo a mrzi me to :-( ()

Galerie (91)

Zajímavosti (26)

  • Na filmu pracovalo okolo sta lidí, na devatenácti podiích a s 277 loutkami. (Trainspotter)
  • Studio Disney se postavilo k tématu filmu odměřeně a film předalo dceřinému studiu Touchstone Pictures. Film nedoprovázel ani adekvátní merchandising a v den premiéry byl nasazen jen do čtyř set kin, i když obvyklý počet byl cca dva tisíce. (Trainspotter)
  • Inspirací pro film se údajně Timu Burtonovi stala návštěva obchodního domu, kde v tu dobu nahrazovali halloweenskou dekoraci vánoční výzdobou. (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama