Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Claude Bukowski (John Savage) má brzy narukovat, a tak si chce poslední dny v civilu v New Yorku užít. Náhodou potkává skupinku hippies a dámu na koni – Sheilu (Beverly D´Angelová), která se mu okamžitě zalíbí. Hippies jej přivedou k drogám a druhý den jeden z party zjistí, kdo je ona dáma na koni. Vetřou se na oslavu, jíž se Sheila účastní, ovšem jejich anarchistické chování vyústí v zatčení a soud. Mají na výběr třicet dnů káznice, nebo zaplatit padesát dolarů. Hippies pochopitelně peníze nemají, ale Claude ano. Stačí pouze na kauci pro jednoho z nich, a tak od soudu odchází šéf hippies Berger (Treat Williams). Ten slibuje, že další peníze přinese. Claude s Bergerem se stanou velkými kamarády a skamarádí se i se Sheilou, jenže za dveřmi je strašák války ve Vietnamu. (AČFK)

(více)

Recenze (681)

kinej 

všechny recenze uživatele

Vlasy natočil Forman v době kdy byl (dlouhodobě) ve skvělé formě. A je to znát. Film je natočen skvěle zejména díky tomu, že působí velice autenticky. Forman dokázal natočit nejen dobrý muzikál ale i kvalitní vizuální sondu de světa hippies. Vlasy stojí na u Formana tradičně skvělém castingu, kdy herci působí ve svých rolích velice přirozeně, žádný však na sebe nestrhává až příliš pozornosti, a tak je film sourodý velice vyrovnaný celek. Na to že mám vůči muzikálům vžitý odpor, protože je považuju za rádobyumění (hlavně díky české muzikálové stoce), jsem se skvěle bavil. Přeci jen hudebně patří tento muzikál k těm nejlepším a hlavně texty jsou velice dobré. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Muzikál, ktorý nie je len o hudbe, ale o posolstve a miernej provokácii, hlavne v tom čase, v ktorom vznikol. I napriek tomu, že muzikály nie sú veľmi pre mňa, Formanov štýl a odkaz je tu tak svojrázny, že sa nedá hodnotiť nižšie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Co se týče muzikálů a teď myslím hlavně ty filmové (to co dělá Soukup, Ledecký a spol .. to nejsou muzikály) jsem těžká konzerva. Klasikou pro mne je Singing in The Rain a Finians Rainbow... Z těch modernějších jsem ještě schopen zkousnout Skycraper, Producents nebo South Pacific... Takže je vám jistě jasné, že když jsem poprvé zhlédl tenhle film s kupou mániček, byl jsem mírně v šoku stejně jako z nich byla tehdy v šoku ta slušňácká část USA... :-). Jenže pak přišel přijímač a závěr... Byl jsem otřesen, ten konec jsem nečekal ač to vlastně k němu celé směřovalo. A tak stejně jako Jesuse jsem si tenhle těžce protiválečný muzikál oblíbil. U těch některých starších z nás pak delší vlasy (možná i díky Vlasům) vyjadřovaly touhu po svobodě, nespoutanosti a byly jistou formou odporu či ukázky postoje. Snad proto komančové tak zuřivě pronásledovali vlasatce a některé mladší dokonce pod různými pohrůžkami nutili k ostříhání. Film vás zcela pohltí, jako proutkem se přenesete do šedesátých let, freelove a kuřivo (případně něco tvrdšího)bylo nedílnou součástí života mladých. Ovšem jen do doby než vám přišel povolávací rozkaz k nástupu na výcvik, po kterém vás čekala věčně vlhká džunglí zarostlá země na druhém konci světa... Doporučuji sehnat si samostatně i OST! Tak Good Morning Starshine... * * * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

njn, žádnej půst, musej ´ růst !!! ...těžko hledat lepší muzikál... 100% edit: prostě jsem si musel půjčit z nějakých stránek na netu: Vlasy, jeden z nejvýznamnějších muzikálů druhé poloviny 20. století, zaujal bezpochyby Miloše Formana nejen nabízející se možností natočit výpravný film s choreografickými čísly, moderní hudbou a provokujícími texty, ale především svými přesahy za obvyklé hranice muzikálového žánru. V době svého vzniku byly Vlasy dílem politickým a vyhroceně sociálněkritickým, odsuzujícím válku ve Vietnamu a maloměšťáckou lhostejnost vůči této tragédii. A také dílem romantickým vzýval hippies a všechny formy jejich rebelie proti zbytnělému konzervatismu. Formanovi nečinilo žádné potíže najít si vztah k těmto ryze americkým tématům, vždyť jádrem tam byly problémy, na něž se soustřeďoval ve všech svých českých filmech: generační konflikt, naivní a čistá touha mládí po lásce a svobodě a rovněž protest proti konvencím a předsudkům, které tyto iluze bezcitně ničí. Ondříček měl tentokrát před kamerou daleko různorodější a temperamentnější reprezentanty mládí, než na jaké byl zvyklý doma, a také toho náležitě využil. Snímá je téměř nepřetržitě v akci a dynamickém pohybu, nevšímá si jen řeči tváře, ale celého těla, mladí muži a ženy v jeho podání jsou živelní a draví, strhující svou spontaneitou. Jistě i jeho zásluhou je tento film především nakažlivou oslavou vitality a radosti ze života. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Celkem pěkný příběh, dobré herecké výkony, parádní konec a otřesné, nudné písničky. Kdyby to Forman nenatočil jako muzikál, líbilo by se mi to víc... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádhera. A kultovní záležitost. Kdysi prý Miloši Formanovi tvrdili, že je to pořád ještě příliš evropský film. Samozřejmě, nejsa Američan, to nemůžu tak úplně posoudit. Ale mám dojem, že film o svobodě může mnohem lépe natočit ten, kdo přichází z komunistického Československa, než ten, kdo se rochní v americké svobodě, a pro její permanentní přítomnost si ji naplno není schopen uvědomit. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Má zamilovanost do muzikálů sice není moc dlouhá, ale o to je intenzivnější a Hair na ní nic neubralo. Některé písně se mi sice moc nelíbily a prostřední část lehce nudí, ale zato dokonalý závěr, ten mě přímo rozbrečel. ... Éra hippies nemohla chtít lepší pomník než je tento film. ... Let the Sunshine in. 8/10 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Pokus o návrat do květinových šedesátých let. Žel už nějak nedokážu cítit sympatii k hippie ideálům té doby. Všichni byli v pohodě, žili jen pro dnešek, milovali volnost... Ty hodnoty znějí tak lidumilně, ale přitom klamou zevnějškem. Byla to také kultura sobectví, dětinské nezodpovědnosti, naivního pacifismu, sebezničující vzpoury. Nemám potřebu si ji idealizovat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Formanovo pojetí Vlasů je mi nejbližší a je mi úplně jedno, že na něj autoři původního muzikálu kvůli němu nevraží. Formanovy Vlasy mají myšlenku i spád a jsou jednoznačně protiválečným filmem, který mimo jiné oslavuje tu nejobyčejnější radost ze života. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Vtipný, prostě, ale přesto působivě, natočený muzikál s vnitřní energií, který i leccos nakrojí a hlavně zajímavě skončí. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Tvrdě protiválečný muzikálový Klub rváčů (konce) 70. let. Některé písně a scény dodnes nemají chybu (závěr utkví asi nejvíc, ale film rozhodně nestojí jen na něm). Forman sice má na kontě ještě lepší filmy, ale ani tady český génius nikterak nezapřel svoje velké sympatie k svérázným, nonkonformním rebelům... 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Síce sú Vlasy z roku 1979, ale sú filmom hippises z desaťročia predtým a sú akousi výpoveďou generácie. Presne takéto filmy mi dnes chýbajú. Také, aké by charakterizovali dobu a cítenie mladých, prípadne aj všetkých ľudí tejto doby. Možno by niečo také mohol natočiť ešte Forman. Alebo možno sme všetkým otupení, na spievanie, tancovanie ani vzdor nemáme chuť ani odhodlanie a dobre nám tak. Škoda zaradenia harekrišňákov, tí stále, čiže aj po bratislavských uliciach a aj v tomto filme spievajú stále tú istú melódiu, sú v tom istom (ako kontrast k rozmanito oblečeným hippises) a lezú mi na nervy. Forman prvoplánovo neoslavuje, ak sa niekto chová nezodpovedne k rodine, je to blbec aj ak je dieťa kvetov. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Už jsem si v hlavě vybíral vulgarismy, kterými tento film znehodnotím. Bohužel ale přišel moc pěkný závěr, který byl jediným pěkným momentem, a proto se budu muset s vulgarismy kontrolovat. Ovšem označit zhruba 105 až 110 minut za totální pičovinu s vykurveně špatnými songy si ještě dovolit mohu. Vlasy jsou třetí film, který jsem od Miloše Formana viděl. Vlasy jsou zároveň naprosto jednoznačně nejhorší z těchto třech filmů, respektive jediný nekoukatelný, zato ale nekoukatelný totálně. Nechce se mi ani věřit, že fanklub k dnešnímu dni tvoří neuvěřitelných 781 chudáků. To mi vážně někdo chce namluvit, že tahle sračka je jedním z deseti nejlepších filmů, které za svůj život viděl? To tedy měl na filmové zážitky život dost chudý...OŠKLIVÝ ODPAD! Jako muzikál bych tuhle sračku řadil k totální muzikálové spodině typu Moulin Rouge a další zbytečné sračky. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Film nabitý obrovským množstvím pozitivní energie. Ačkoli jsem byl vždy svým založením dost konservativní, v poslední době mi takovýto druh volnomyšlenkářství a impulsivního chování poměrně imponuje. Nemusí to nutně zahrnovat drogy, ale prostě cestovat, užívat života, nedělat si starosti. Ono to už nějak dopadne. V tom jsou hipíci přeborníci (akorát včera jsem se nechal ostříhat tak na dva centimetry)... 80% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mě tenhle Formanův muzikál ochromil. "'I know who the father is.' 'Yeah, you know that, you know a lot. If the baby comes out all white and squishy-like, crying his ass off, then we know Woof is definitely the daddy. But if he comes out all beautiful and chocolate brown, that's mine!'" ()

meave 

všechny recenze uživatele

Vlasy ako prejav slobody, takej, po ktorej bažíme všetci, oslobodenej od balastu, peňazí i zodpovednosti. O túžbe vo vnútri človeka aspoň občas urobiť niečo úplne bláznivé, ale aj o cene, ktorá je vysoká, o odvahe, ktorá sa vytráca vekom, o konvenciách, mieri. O deťoch kvetín, ktoré ešte nevedeli, že sú súčasťou čohosi jedinečného a neopakovateľného. Skvelá hudba, farebnosť a silný príbeh ma dostal ako šestnástku a jeho čaro sa nevstrebáva vekom ani počtom zhliadnutí. Stále neprestávam čudovať, že nič nedokáže ľudstvo odvrátiť od nutkania znovu a znovu sa púšťať do rovnakých, vopred prehraných, bitiek, do chuti zabíjať životy, lásky a ilúzie rovnako, ako to niekto predtým urobil nám. Je to môj prvý muzikál z veľkého plátna. Obsadil prvú priečku a drží sa. Milujem rovnako zodpovedného Clauda ako aj Bergera a viem sa stotožniť s oboma. A keby v parku požičiavali kone, minula by som zaručene všetky drobné :o) Skvelé. ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama