Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 887)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Prelet nad kukučím hniezdom"! Čo je to za názov? Čo očakávať od takého filmu? Verím, že sa tu nenajde jediný uživateľ, s právom komentovať filmy, ktorý by si položil tieto otázky. Dokonalé, majstrovské dielo režiséra Miloša Formana, v ktorom hlavnú mužskú úlohu úchvatným spôsobom stvárnil Jack Nicholson, by mal poznať každý, kto zablúdi na tieto stránky. Filmový klenot! ***** ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

"Já těch rukou vidím jen devět, pane McMurphy..." Geniální dílo Miloše Formana přináší jeden z nejsilnějších a nejvyrovnanějších "psychických soubojů" dvou osobností, jaké se kdy na plátně objevily. Souboj mezi vrchní sestrou Ratchedovou a rebelem Randlem McMurphym patří mezi nezapomenutelný zážitek. Minimalistický teror vs. provokace, porušení stereotypu a vytrhnutí z lhostejnosti. Kult, klasika a výjimečný, zářící klenot světové kinematografie. Nadčasový snímek o věčném souboji dobra a zla, o lidských povahách, o odevzdanosti člověka smířeného s tím, jaký je, že je v bezpečí a chráněný před okolním světem tam, kde právě je, a o jeho opaku, o odvaze postavit se systému, bojovat za život, za sebe, i za ostatní a přemoci bezpráví. Jack Nicholson v jedné ze svých největších životních rolí. Louise Fletcher coby chladná, bezcitná, manipulativní, ale pro své pacienty zároveň vlastně velmi "lidská" sestra Ratchedová. Jedny z nejvýraznějších rolí pro téměř všechny "pacienty" psychiatrické léčebny. Christopher Lloyd a Brad Dourif září, v současnosti spíše už však jen "dohasínají" v bezvýznamných a špatných filmech. Vůbec všichni hlavní členové oddělení, které pod svými křídly sestra Ratchedová "opatruje," patří mezi jedny z nejsympatičtějších a nejnormálnějších filmových pacientů. Přelet nad kukaččím hnízdem bude svou výpovědní hodnotou aktuální stále. A nemusí se vždy jednat pouze o prostředí léčebny. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Společně s Amadeusem Formanův životní výkon. Nicholson stejně jako Louise Fletcher v roli hlavní sestry předvádějí úžasné výkony, které jsou doplněny, jak je u Formana zvykem, výbornými herci ve vedlejších rolích. Tento film nemohl natočit obyčejný Čechoslovák, Američan ani nikdo jiný. Tohle je brilantně odvedená práce, která z diamantu pokrytého špínou a nedostatky udělala zářivý a skvostný kousek do sbírky každého milovníka filmů. Nadčasová podívaná, která má své místo v historii navždy rezervované. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Než jsem se chystala psát svůj komentář, schválně jsem si přečetla všechny ostatní...A co zbývá dodat k filmu, ke kterému již bylo řečeno úplně vše? Snad jen jedno : vzdávám hold a tu nejhlubší (a nejuctivější) poklonu Panu Režisérovi Formanovi a ze srdce mu přeji místo v síni slávy, které si tímto filmem získal. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko mi dlouho dobu unikalo až před několika týdny jsem tento skvost konečně sehnal.. A musím říct, že jsem zprvu nečekal žádný zázrak, ale to jak se Miloši Formanovi povedlo vytvořit tak dokonalé prostředí umocněné ďábelskou Luise Fletcher (naprosto zasloužený Oscar) a úchvatným výkonem mého oblíbence Jacka Nicholsona, mi vskutku vyrazilo dech. Ještě mě velmi zaujal výkon Dannyho DeVita, který je zde opravdu roztomilý a doslova k sežrání :). Jen ten závěr mě hodně překvapil, protože jsem čekal něco dojemného, ale že až takhle. Prostě další klasika, která z prostředí psychiatrické léčebny jen těžko bude hledat přemožitele....... ()

Galerie (168)

Zajímavosti (152)

  • Když za Milošem Formanem do USA přiletěli jeho synové Petr a Matěj, aby se s dlouho neviděným otcem mohli podělit o jeho oscarový úspěch, chtěl se před nimi tatínek předvést a nabídl jim, že když budou chtít, může jim zařídit promítání téměř kteréhokoli nového filmu. Tajně doufal, že si řeknou o jeho Cucoo's Nest, které rozhomile komolili na "Kuškuš Next". Kluci se zaradovali... a řekli si o Čelisti (1975). Tatík tedy spolkl svou hrdost a jedenáctiletým klukům soukromou projekci slavného krváku opravdu zařídil. "No, ale jak…," usmíval se v dokumentu Miloš Forman: Co tě nezabije… (2009) Petr Forman: "My jsme se tam pořád chtěli koupat v bazénech. Tak jsme si jeden den – a to si myslím, že nebyla úplná náhoda – šli ráno koupit brejle, šnorchl a ploutvičky. Byli jsme úplně šťastný a táta říkal: 'Hele, půjdeme ke kamarádovi, ten má bazén a tam si v noci zaplavete.' Ale právě ten den nás vzal na ty Čelisti. Takže po tom filmu jsme večer šli, s těma ploutvičkama, do toho osvícenýho bazénu… No, ten žralok tam byl za každou mřížkou, prostě všude! On to nikdy nepřiznal, ale myslím, že to nebyla náhoda." (NIRO)
  • Louise Fletcher cítila, že nemůže být pořád s ostatními herci, protože se jí zdáli příliš zábavní, a to by mohlo „zabít její výkon“. Proto chtěla být v průběhu natáčení ubytovaná jinde. Nedokázala to ale říct před ostatními a nevěřila, že by jí vyhověli. Proto si vymyslela historku, že ji někdo obtěžuje po telefonu. (Pedro72)
  • Miloš Forman se po přečtení knihy a při přípravách hrubého náčrtu scénáře rozhodl, že film by (na rozdíl od knihy) neměl být vyprávěn postavou Náčelníka (Will Sampson): "Vyprávění v první osobě podle mě mnohem více svědčí literatuře než filmu. Literatura je abstraktní říší, v níž věta dokáže vyčarovat zcela svébytný svět. Řetězce slov nádherně odrážejí proud vědomí. Film naopak nahlíží svět zvnějšku, z mnohem objektivnějšího hlediska. Obrazy jsou konkrétní a pouze skrze jejich pravdivost se může filmař pokusit ilustrovat vnitřní život postav." (NIRO)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama