Reklama

Reklama

Dovolenkáři

(festivalový název)
  • Velká Británie Sightseers (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tridsaťštyriročná Tina (Alice Lowe) je zamilovaná a hoci jej známosť s Chrisom (Steve Oram) trvá sotva tri mesiace, rozhodne sa s ním podniknúť výpravu karavanom po anglických múzeách, kultúrnych pamiatkach, kopcoch, jaskyniach a kempoch. Avšak udalosti sa sprisahajú proti nim a plánovaná dovolenka naberie trochu iný spád. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (97)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ben Wheatley točí dobré a vtipné filmy. Na dovolenou po anglickém venkově bych s ním ale z důvodu obav o vlastní život raději nejel. Dva dny zpět jsem viděl jeho Down Terrace, kde se mezi sebou vyzabíjeli všichni přátelé i nejužší rodina. Turisté pro jistotu rovnou pozabíjeli všechno, co se kolem nich ještě hýbalo (kromě pejska). Skoro bych řekl, že to není náhoda, ale Whistleyho hobby. A teď nemyslím filmařinu. Ta mu ale jde od ruky. Příští rok přijde do kin jeho první velká produkce s Jeremy Ironsem v hlavní roli. Jsem zvědav, jak se s tím popere. Potřeba tvůrčí svobody je u něj naprosto zjevná, navíc je mu skoro pětačtyřicet. Zvládne přerod ve spořádaného chlapce? :) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Od Wheatleyho jsem viděl zatím jenom Pole v Anglii a to mě moc nenadchlo (byť nutno uznat, že experiment to byl zajímavý). Sightseers mi ale sedlo, už teda hlavně kvůli tomu, že na rozdíl od Pole v Anglii je tady souvislý děj, je to záživnější a taky to něco říká. Horor to v žádném případě není, spíš je to atypická romantická černá road movie komedie s dvěma antihrdiny v hlavních rolích. A navíc se to odehrává v krásné anglické přírodě (kterou - soudě i podle Pole v Anglii - má Wheatley evidentně rád). Jinak to celé je o tom, že chlapi jsou prostě chlapi, ženy jsou prostě ženy, obě ty pohlaví jinak myslí a uvažují a taky to hlavně ukazuje, že ženské často samy neví, co vlastně chtějí (což je perfektně ukázáno hlavně v druhé polovině). Do toho je zde černý humor, který ve vás záchvaty smíchu nevyvolá, ale pár úsměvných momentů se zde najde. Celkově ten film není špatný, jen škoda, že druhá polovina už začne poměrně nudit. 3* ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Alternativní a nízkorozpočtové road movie o dvou všedních lidech s nevšední náklonností k vraždění. Čtvrtá hvězda za nádherně praštěný scénář a roztomile úchylnou poetiku. Přerod submisivní, mírně retardované a zakřiknuté ženušky v amorální vraždící femme fatale, je skvostný. Tina (výborná Alice Lowe) jako by vystoupila ze stránek nějaké dekadentní novely Ladislava Klímy. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Sightseers" lze vnímat jako novodobý ekvivalent britské kultovky "Withnail a já", případně i coby britsky upřímný protipól vůči fanboyovsky vylhané rádoby rebelii amerického "God Bless America". V prvním případě nový snímek přináší další jízlivé odhalení, že cesta z města je ryzí iluze, kde překážkou ke splynutí člověka s přírodou je právě člověk sám. Individualita každého jedince je natolik provázaná s civilizačními neurózami a frustracemi, že odjezd z města nemůže přinést úlevu od nich, ale maximálně tak jejich eskalaci do destruktivní podoby. Namísto melancholie z konce idealistických šedesátých let a probuzení do trudnomyslné reality ve "Withnail a já" přináší "Sightseers" až nihilistický obraz soudobé existence uvízlé v naprostém bezčasí, kde frustrace vychází nikoli ze ztráty osobních ideálů, nýbrž z neschopnosti dostát ideálům společnosti či popkulturou podsouvaným rolím. Útěk do přírody se nedaří právě proto, že i mimo město hrdinové nacházejí personifikace přesně toho, před čím utíkají a nevyhnou se projektování svých úzkostí do okolí. Výsledkem pak je pouze opakovaně zažívaný pocit hněvu, závisti či zklamání. Zabíjení pak není projevem rebelie, ale naopak slabosti a bezradnosti postav. Právě v tomto ohledu představují "Sightseers" osvěžující protipól vůči komunitně pozérskému "God Bless America". Zatímco se americký rádoby rebelský pamflet rochní ve svém zaslepeně velkohubém elitářství, "Sightseers" jasně odhalují své hrdiny jako patologické asociály a autisty, kteří na okolí ventilují frustraci sebou samými. ___ Jen tak mimochodem, ačkoli film vykazuje určité shody s rukopisem a stylem předchozích autorských filmů režiséra Bena Wheatleyho, v prvé řadě je projektem dua scenáristů a hlavních představitelů Steva Orama a Alice Lowe, kteří zde do celovečerní podoby rozvedli dva charaktery ze společných stand-up skečů a Wheatleyho si pouze přizvali k realizaci coby stylově spřízněnou duši na základě jeho debutu "Down Terrace". ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tina je dospievajúca žena, ktorá si konečne našla priateľa. Spoločne sa rozhodnú, že podniknú výlet na karavane za rôznymi múzeami, prírodou či pamiatkami. Tinina matka však z novej dcérinej známosti nemá veľkú radosť. Sú jej obavy z Chrisa oprávnené, robí si starosti úplne zbytočne, alebo je pravda "trošku" iná? Pomerne sarkastický snímok s pár slušnými gore zábermi. Niekoľko krát som sa naozaj z chuti zasmial. Matka dcére: "Vrahu!" Dcéra matke: "To bola nehoda mami". Matka dcére: "Rovnako ako pri tebe!" :D Nič to však nemení na fakte, že tento film, nie je typickým hororom, ktoré sa každoročne objavujú v hojnom počte. Takýchto je ozaj málo. Krvavé dielo posiate chorými, zvrátenými myšlienkami obalenými do rúška čierneho humoru a čuduj sa svete - romantiky. Niet nato keď dvaja spoznajú pravú lasku. Za úplný záver, prihadzujem 1 *. Taký je Sightseers - 70%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení trvalo 24 dní. (Rob Roy)

Reklama

Reklama