Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojdielny televízny film nakrútený podľa bestselleru Kate Mossovej Labyrint.   Hlavnými hrdinkami celovečerného filmu sú dve inteligentné ženy: 17-ročná Alaïs Pelletierová z francúzskeho mesta Carcassonne 13. storočia a mladá doktorka Alice Tannerová zo súčasnosti. Ich dobrodružstvo jedinečným spôsobom prepojí ich životy naprieč stáročiami histórie. Na obe čaká spoločný osud, náročná úloha, pri plnení ktorej budú musieť preukázať odvahu, výdrž a odhodlanie.
V stredovekom aj modernom juhozápadnom Francúzsku sa postupne odhaľujú dávne i nové tajomstvá, ktoré nikdy nemali vyplávať na svetlo sveta. Každé z nich sa sústredí na tri ukryté knihy - Knihu slov, Knihu jedov a Knihu čísiel. Tieto knihy spoločne ukrývajú kľúč ku Svätému Grálu, ktorého pôvod sa odvíja od čias starovekého Egypta tisícky rokov pred narodením Krista.
Alaïs a jej najbližší bojujú v 13. storočí za uchovanie tajomstva. Mladé dievča rýchlo pochopí, že nikomu nemôže dôverovať a že jej krutá a manipulatívna sestra Oriane je jej najväčšou nepriateľkou. Alice medzitým v modernom svete podstupuje preteky s časom, aby spojila jednotlivé časti skladačky, ktorá ukrýva dlho utajovaný príbeh o jej pôvode a histórii jej rodiny. (Incantator)

(více)

Recenze (25)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poté, co Dan Brown vypustil do světa Šifru mistra Leonarda, vyrojila se řada odborníků na křesťanskou mytologii a Svatý grál či templářský řád. A s nimi ruku v ruce začaly vznikat, až na výjimky, mizerné knížky a ještě mizernější filmy. Román od Kate Mosse jsem nečetl, ale vzhledem ke stavbě příběhu se nemám důvod domnívat, že by z toho šedivého průměru nějak vybočoval. Nicméně film jsem si docela užil. Katarská problematika mě dlouhodobě zajímá a tady moje vnímání historie nebylo nijak uráženo. Prolínání minulosti a přítomnosti, jakkoliv časté, nepůsobilo zmatečně, což je také plus. Na televizní film tu byla i solidní výprava. A konečně zajímavé bylo i herecké obsazení, přičemž mě bavil hlavně Tony Curran, který si ve vedlejší roli střihl, po Štěpánovi z Blois v Pílířích Země, dalšího středověkého hnusáka. Samotné rozuzlení sice bylo trošku rozpačité, protože ta láska se mi tam moc nehodila, stejně jako ten fantasy prvek, ale nakonec jsem nad tím mávl rukou. Pro mě příjemné překvapení. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Naprosto neovlivněná četbou knihy jsem se ocitla v říši fantazie a tak trochu pohádky, kde nechybělo zlo a dobro, zrada, spiknutí, bitva, zbabělost, ale i víra, sebeobětování a hlavně ta všudypřítomná "láska". Ach jo, zase ta poslední tečka, ale tyhle příběhy tak přece musí končit:) Krásná a dnes použiji ten výraz "dechberoucí" vizuální podívaná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočené, aj keď ide o TV seriál. Film je síce bez bombastických efektov, ale všetko nahrádza pútavý dej a zaujímavá zápletka. Ja som bol spokojný. Zaslúžené 4 hviezdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, lokace jako Carcassone jsou moc hezké, ale za celé ty tři hodiny jsem nepřišel na to, oč těm lidem vlastně jde. Ani na to, kdo je kdo a co chce nebo nechce. Chvíli to vypadá na organizaci znovuzrození katarů, pak že jen jedna extrovertní ženská chce žít věčně, a mezitím sledujeme příběh ze středověku, kdy katolická církev se snaží katary vyvraždit, ale jedno statečné děvče i přes úklady své sestry a částečně manžela všechna tajemství ochrání. Abychom na konci zjistili, což ani neoznačím jako spoiler, jak povrchní kyd to je, že skutečným svatým grálem je Láska a příběhy zapsané v kameni. Dokonce ani na ten labyrint nedojde, vše se odkecá v jedné jeskyni a je konec. Mystické to moc není, ale pár hereček ukáže kozy a zadky. Ale protože jsou to německé herečky, mají zadky velké a prsa povislá. A herečka Alais fakt na 17 let nevypadá. Prostě docela zmatené v ději, zamření i v tom, co chce říct, a nakonec to vypadá, že si celý ten příběh bere kulisy středověku jen pro odvyprávění přihlouplé červené knihovny. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byla poměrně zklamaná, z nějakého důvodu jsem čekala trochu víc fantasy, ale byla to prostě nuda. Druhá část byla o málo lepší, ale vlastně nevím, o co tam celou dobu šlo, ten příběh mi nebyl jasný. Toma Feltona jsem čekala víc. To velké odhalení na konci jsem uhodla poměrně brzo, takže to pro mě bylo akorát potvrzení. No, nebylo to špatný, jen zdlouhavý a už se na to asi nepodívám. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Není to zas tak špatná adaptace, ale něco podstatného tomu chybí. Příběh byl zjednodušený místy až příliš a ubralo mu to na tajemnu a atmosféře. Závěr darmo mluvit. Přesto je to dílko jinak vcelku zdařilé, a to především ztvárněním historické části příběhu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jaká by to byla paráda, kdyby hlavním scénáristou byl život sám....neboť život (v tomto případě historie) sám píše ty nejlepší scénáře, které žádná vopice u psacího stolu nevymyslí. Telenovela ze 13. století je dvoudílný film, oproti němuž je Da Vinci kód nerozluštitelný hlavolam. První díl ještě trochu drží pohromadě, ale druhý je totální bezradnost. Proč tam vlastně je ten středověk? A kataři? O co vlastně v tom filmu vůbec jde? Já blázen se nechal nalákat na historický film a dostal moderní fantasmagorický blábol popírající všechna historická fakta, zejména středověké vnímání světa. Nereálné, nedůvěryhodné a nesmyslné. Naprosto skličující výsledek a vyhozené peníze. Srdečně zdraví cestovní kancelář Carcassonne Tour!!! 20% ()

Ryuuhei odpad!

všechny recenze uživatele

Totální filmový exkrement. Dle popisu jsem očekával něco zajímavého, kde třeba hrdinka skutečně vstoupí do onoho světa 13. století, ale ono velké houby. Nuda, film absolutně o ničem, primitivismus nejvyšší míry a k tomu jedna velká amatéřina na německý způsob. No, hrůza. O to víc mě zaráží zdejší hodnocení. Pardon, ale tohle mi skutečně nepřijde jako něco povedeného. Ani zdaleka ne. Knihy nečtu, ale pokud je předloha skutečně takový bestseller, zřejmě je celá tato adaptace jen jednou velkou srajdou. Inu, tak to občas dopadá. ()

Ashar 

všechny recenze uživatele

Tak jak si pročítám místní pisálky, sleduji, že u některých nebyly splněny jejich představy o tom, jak se měl děj vyvíjet, tak film poslali rovnou do kytek. Mně naopak se film velmi líbil a splnil veškeré mé očekávání. Bylo tam vše, láska, zrada, hnusní zrádní křižáci a tajemno. Uděluji plný počet. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

DanoBrownovina napsána ženou, a tak tam máme víc romantiky než konspirací. Každopádně děj je prorostlý rakovinotvorným klišé (záporáci se pomordují navzájem) a víceméně nemá čím překvapit. Současná linka je podprůměrný thriller a film zachraňuje pouze středověká linka s hezkým prostředím a kostýmy. Romantika tentokrát morálně vítězí nad jinými žánrovými prvky. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný televizní příběh na pomezí fantazie a reality překypuje zoufalým natahováním děje, pomalým vyprávěním a absenci alespoň náznaku nějakého napětí. Spíše se jedná o romantizující příběh než o očekávané dobrodružství. Nezaujme tu prostě vůbec nic. A je to škoda. Téma má ohromný potenciál a tak si rozhodně zaslouží daleko lepší a hlavně svižnější zpracování. Tohle nudí, což je ohromná chyba. ()

Eilean Donan 

všechny recenze uživatele

Som celkom prekvapená, akým spôsobom je poňatý film. Triezvo, bez pátosu, či zbytočnej dramatizácie. Je jasné, že nemožno zobraziť všetko, čo bolo v knihe (ktorá bola, mimochodom, úžasná), ale to, čo si vzali za nosné sa im darí. Po prvej časti môžem povedať, že som spokojná. Aj s vyváženým castingom, aj s kulisami. Trošku mi prekážajú prestrihy medzi obdobiami - akési sú nesúrodé - ale celkovo vzaté, potiaľto... nemám väčšie výhrady. ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Na TV film to docela šlo. Ale historická část byla o třídu lepší a mnohem více mě bavila než ta současná linka, ta byla extrémně nudná a celkově děj nebyl nic moc, ale právě ta historická linka to zachránila. Konec opět samé klišé a nic převratného, ale i tak je hodnocení na rozmezí tří,čtyř hvězdiček. 70% ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

Písmeno „e“ zachraňuje strašidelné pocity, že to snáď napísala oplzlá a škaredá quasimodelka Moss. Následne však ani Mosse nevytvára dojem dokonalosti. PR manažérstvo dávno vyhynutým a zabudnutým katarom je nepotrebné, dnes medzi mladými a „osvietenými“ bežia ilumináti a nejaký NWO, o ktorom nikto nepočul, takže bude ozaj tajný. Knihu som nečítal a zrejme to bude problém pri minisérii, ktorá niekedy značne znásilňuje, dej v priestore a čase. Kto zrobil čo prečo, ako sa obrátil, čo sa stalo s tým oným a tak....Režisér a štáb si pre formu vypomohli všetkým – od Pilierov Zeme až po Da Vinciho kód (sebapoškodzujúci kňaz). Ale stále je to pozerateľné viac ako jemne priteplení hľadači pokladov (od Huntera, Noaha, hrobiek Šalamúna... etc.), tobôž ak záver síce zbúra vytvorený scenár, ale formálne hádže v carravagiovských odtieňoch jednu scénu za druhou na chladnú ostrú čepeľ. Obnoviť PR duel Katari vs. stredoveká RKC (neviem ktoré kolo ukazuje prsnatá blondína) neprospeje ani jednej strane. Rovnako však neprospeje ani odkaz filmu a knihy hľadačom Grálu ako kalicha či krvi či osoby -nevedia sa ujednotiť- lebo teraz začnú veriť minulosti, že je v nich, alebo v niekom z nás, teba, mňa, budú obchytkávať francúzske hrady...Záver ostáva, kedy otvoria Foucalta od Taliana. (videné 02.03.2013, JOJ archív) ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

docela dobrej seriál ale co mě spíš zaujalo tak spíš historická část ostatní už bylo jaksi takový podprůměr . ()

Margerie 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi dobrá filmová adaptace mého oblíbeného románu. Kate Mosse je vynikající současná spisovatelka, která mě svojí trilogií Languedoc opravdu okouzlila. Proto jsem si nemohla nechat tenhle film ujít. A jsem ráda, že se ještě dělají takhle kvalitní filmy podle knih. Na to, že se jedná o německý televizní film s omezeným rozpočtem je to totiž překvapivě působivé. Labyrinth zachycuje vše podstatné z knihy, nesnaží se v divákovi vzbudit falešné emoce a nic se v něm zbytečně nepřehrává. Prostě příběh dvou žen, které od sebe dělí řada století - přeberte si to, jak sami uznáte za vhodné. Až na ten zbytečně kýčovitý konec to byla skvělá podívaná a třech hodin strávených před obrazovkou rozhodně nelituju. Nejúžasnější bylo pro mě asi to, jak moc vystihl režisér moje vlastní představy o tom, jak vypadají jednotlivé postavy, scény a scenérie, které jsem si při čtení knihy vytvořila. Za mě velmi příjemných 70%. Vzkaz pro uživatele Acrobat: Jedním dechem říct, že Mosse nepůsobí dokonale, ale knihu jsi nečetl, to je opravdu výrok hodný kulturního znalce, na kterého si ve svém komentáři hraješ. Ach jo... ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to TV formát, má to dobrú nosnú myšlienku a netrpí to ani nahlúplimi dialógmi. Historické prostredie prechádza veľmi príjemne do súčasnosti a nemáte pocit nudy. Je to niečo podobné ako Timeline, len sa tu jedná o inú historickú dobu i keď fiktívnu. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

S knihou jsem se docela trápil, lákavé téma, ale to prolínání časových rovin jen umocňovalo nudu a konec jako takový no, hmmmm. Zkusil jsem tedy toto filmové dílko, jestli to třeba nebude mít lepší náboj. Bohužel, filmové zpracování jen umocňuje všechny neduhy z předlohy. Vlastně vůbec nevím, proč jsem to dokoukal. Zmatek, nelogičnosti a natahovaná nuda, tohle několik německých povislých ňader a prdelek fakt nezachrání, v tomto ohledu znám taky lepší filmy. Snad jen některé středověké lokace stály za to, ale je spousta dokumentů, které tuto úlohu splní mnohem lépe, řekl bych mnohonásobně. ()

Reklama

Reklama