Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Ivo 

všechny recenze uživatele

Tento film je přímou reflexí stěží uvěřitelné a absurdní (nebo snad přímo dementní ?) reality, kdy transportní společnosti investují milióny tolarů do lodě, posádky a zboží, ale nechce se jim už dávat pětistovku navíc na pár chlápků s puškami ... kteří by se jistě bez problému rádi svezli a pár centy nepohrdli ... za situace kdy navíc všichni dobře vědí že na dané trase škodná často útočí. A tak se takto moudře (nebo snad - ehm - multikulti korektně ?) nejdříve ušetří pár drobných, aby se vzápětí rentabilně a velkolepě investovaly záplavy miliónů na hrdinské vyslání půl americké armády, vrtulníků, lodí a raketoplánů k záchraně chudáka Toma Hankse z rukou tří vychrtlých lidoopů ... Make America great again ... Z filmového hlediska ale samozřejmě etuda velmi brilantní .... Jen si člověk celou dobu tak trošku poklepkává na čelo ... ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Kapitán Phillips je thriller dle mého gusta. I přes americký patos si velmi cením námořnického prostředí, realistické uzemněnosti snímku a kvalitně budovaného napětí. Poprvé v životě jsem v Tomu Hanksovi neviděl Foresta Gumpa (tedy až na scénu, kdy plakal), ale roli, kterou v snímku představil. Protože kapitán, který se nebál udělat pro bezpečí své posádky všechno, co bylo v jeho možnostech, a takzvaně byl posledním, kdo by opustil loď, kdyby se potápěla (přestože zde ji ze stejného důvodu opustil jako první), je prostě srdcový charakter. Zážitek tentokrát umocňuje i to, že kromě tří somálských pirátů zde nebyli žádní mrtví, což jenom podtrhuje hodnotu kapitánova činu. A jak jsem již naznačil na začátku, jistě, je to trochu přikrášlené a stylizované, to je ovšem běžná praxe a zde se to (možná až trochu na závěr) velmi povedlo. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

True Based drama s neskutečně gradující atmosférou. Ten konec těsně před poslední střelbou je naprostá pecka a skoro sem se cítil jako u závěru další Greengrassovo pecky United 93. Skvělý obsazení, potřebujem somálce - vezmem somálce! Tak to má bejt. Piráty jsem jim věřil víc než Jacku Sparowovi. A Tom Hanks ve svej klasickej roli civilního hrdiny se srdcem na správnym místě, někomu se může zdát, že už nic jinýho Tom ani nedá, ale mě to rozhodně nevadí. Dokáže někdo líp zahrát kapitána nákladní lodi? ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Ta nutnost Greengrasse natočit i blbé psaní emailu či přestávku na kafe jako akční film, bude asi nějaký osobní kopenzace. Na filmu mě hrozně iritovalo chování Somálců. Bylo to, jako by si někdo titulky domýšlel, jako by vůbec nesedělo, co říkají s tím, co se děje na obrazovce. Jakoby jejich chování nemělo plán za hranici pěti sekund. Neustálý křik a chaos, ale ne záměrný, který má něco budovat. Chaos v konzistentnosti. Postavy křičí, pak dělají divné pohledy, nereagují na ostatní, nechovají se adekvátně, jak byste od člověka čekali. Není to ani o tom, že by to mělo vykreslovat jejich nižší intelekt. To spíš vypadá, jako by jim nikdo nenapsal scénář a na place jim jen řekl "prostě tu buďte a vypadejte strašidelně". A tak tam byli a dělali náhodné věci a říkali zcela náhodné věci. Přesto vše ten pocit, že se toto opravdu stalo, dokázal vytvořit nervy drásající atmosféru. ()

Crysis52 

všechny recenze uživatele

Úžasne strhujúce sedel som v sedadle ako prikovaný , perfektný Tom Hanks ktorý možno si vyslúži aj tú zlatú sošku ... ()

engman 

všechny recenze uživatele

Perfektný film s dôveryhodnými hereckými výkonmi a veľmi emotívnym koncom. Síce príchod amerických jednotiek tej gradácii filmu trochu ubral, ale iným smerom sa dej predsa len ani uberať nemohol. Myslím si, že nomináciu na Oscara ma Tom Hanks istú. ()

peteriko 

všechny recenze uživatele

90% ... Po Zelenej zóne sa Greengrass vrátil k štýlu, ktorý mu dokonale pasuje a ohuruje obecenstvo neuveriteľne presnou réžiou bez jedinej chybičky. Aj keď ešte pred spustením projekcie vieme ako celý príbeh dopadne, dokáže nás film držať v neuveriteľnom napätí. Navyše herecké obsadenia v Greengrassových filmoch sú vždy dokonalé (United 93, Bloody Sunday). Popri excelentnom Hanksovi (tretieho oscara má na dosah) podávajú skvelé výkony aj predstavitelia Somálcov ale aj členov lodnej posádky. Hoci je pravda, že režisér recykluje nápady zo svojich predošlých filmov a prakticky neprináša nič nové, som si aj napriek tomu istý, že nik iný by to lepšie natočiť nedokázal. P.S.: Henry Jackman je skvelý skladateľ a celý film si jeho kompozícia držala neuveriteľné tempo (samotné sa to tiež skvele počúva) a preto nechápem prečo na konci použil identickú pasaž z konca United 93 a prečo tak okato vykradol Zimmerove melódie z Inception (One Simple Idea a Time). ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený a hoooodně napínavý film, který mě svojí atmosférou a hereckými výkony doslova strhl a nepustil až do závěrečných titulků. Tom Hanks odvádí mimořádný herecký výkon a Greengrass nadprůměrnou řemeslnou filmařinu. Syrovost a uvěřitelnost filmu je skvělá a dokonce se obešel i bez nějakých amerických klišé a trapností. 100% ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Slabším divákům by film mohl způsobit mořskou nemoc. Chytrolínům zase epileptický záchvat – při vztekání nad tím, že posádky nákladních lodí nemají zbraně. Jistě, shodit jim žebříček, postřílet černoušky, vždyť na tom nic není, že? Tak si zajďete někdy na střelnici a tam se párkrát proběhněte před terči, do kterých ostatní střílí, jo? Skutečné zbraně jsou totiž trochu jiný level, než ty paintballové... To není legrace ani pro profi vojáka, který to má ve smlouvě, strkat hlavu mezi letící kulky. A námořníky-civilisty, organizované v silných odborech, ty dá práci přesvědčit i jen k pouhému stříkání hadicemi. A ne aby si hráli na Ramba a stříleli po zfetovaných Somálcích. Kteří, na rozdíl od námořníků z bohatého světa, nemají co ztratit! Mě se film líbil a Tom Hanks v závěrečné scéně na ošetřovně, to sedlo. Velmi působivé. ()

MoWeL 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo asi 70%, soundtrack perfektný, tempo greengrassovské len miestami miernučko poľavujúce, herecké výkony nadpriemerné, réžia a scenár taktiež nadpriemerné ako sa od takéhoto based-on-true-events filmu patrí v rukách dobrej produkcie, ale stále mi tam niečo chýbalo a chémia filmu cca v strede filmu poľavovala. Zrejme by sa hodila kratšia stopáž. Napriek mierne nervóznej zadnici z predlžovaného konca sa všetky obavy vytratili poslednými minútami filmu. Tom Hanks salzený a zasoplený alarmoval akademikov že si žiada svojho plešouna. Po niekoľkých dňoch od premiéry s čistým svedomím hodnotím na 90% ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Greengrass servíruje po vzoru United 93 další unašečskou chuťovku a celých 134min si dává pečlivě záležet, aby rozmluvil jakékoli výlety do somálských vod. Bohužel mu ale to napínavé tempo vydrží jen zhruba hodinku, kdy se snaží bránit pirátskému nalodění. Druhá část, odehrávající se ve stísněném prostoru záchranného modulu už mě trochu nudila. Na tak malém místě je nemožné servírovat jakékoli napětí a udržet ho na bodu varu celých šedesát minut a přitom diváka nenudit a nezahlcovat trochu zbytečnými rozhovory, které asi měli přiblížit život takových somálských pirátů/rybářů, ale nedokázala v tom všem "drž hubu" dostatečně zaujmout. A jako chuťovka na závěr je reklama na Navy SEALS, rychlá škrtačka protagonistů a absolutně dokonale zdrcující přednes pána herce Hankse při uvědomění si svého vysvobození - do této chvíle od roku 1994 byl pro mě pořád jen takovým Forrestem Gumpem. Jako celek je film určitě mistrně provedenou prací, ale protože na takové téma je 134min hodně a v druhé půli se tak snímek nemile tááááhne, musím tu jednu * odebrat. ()

ISAJ 

všechny recenze uživatele

Úprimne, od Paula som zvyknutý na väčšie pecky. So všetkým rešpektom voči zúčastneným musím konštatovať že táto udalosť bola doslova nudná. Samozrejme filmu ako takému niet moc čo vytknúť, Greengrass robí čo môže lenže nápis « based on a true story » jasne limituje celkoý rozsah príbehu spolu s hranicami scenáristickej vynaliezavosti. No a Hanks stále vie prekvapiť a svojím výkonom iba obhajuje všetkých tých oscarov. P.S. Na druhý krát som sa po prvej polhodine takmer unudil k smrti. 6.4/10 ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Už jen kvůli závěrečné scéně na ošetřovně je záhodno se podívat na tento biják. Hanks určitě nominace na Oscara, somálští piráti nejsou vykreslení jako 100% záporáci, což určitě přispívá ke kladnému hodnocení. Jen mi trošku vadila ta úvodní část v záchranném člunu, od nástupu námořnictva to zase začlo mít ty správné grády. 80 ze 100. ()

Kofolacik 

všechny recenze uživatele

Dalsie prekvapenie roku... mozno to bolo tym ze som naozaj nic extra necakal, mozno to bolo tym ze som na film isiel cislo len preto aby som si ho mohol odfajknut ako 'videny'... no to je jedno. Keby mi v minulosti dakto povedal ze pri Greengrasovom filme budem mat slzy v ociach tak by som ho fakt poriadne vysmial. Ale stalo sa. Jeto asi viac Hanksom nez samotnym Greengrasom, treba ale uznat ze jeto velmi dobre zvladnute dielo ktore mohlo byt naozaj o dve triedy horsie kebyze je v inych rukach. Takze thumps up, a prosim nominacie minimalne Hanksovi, Greengrasovi a editingu... 9/10 ()

simp23 

všechny recenze uživatele

Ke konci filmu jsem si říkal, že je to po všech stránkách výborný a působivý, ale k dokonalosti tomu přece jen něco málo chybí. To jsem ovšem ještě netušil, že mi Tom za pět minut dvanáct vyrazí dech a zanechá mě v ochromení sledovat závěrečné titulky. ()

smack 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že už každý od začátku ví, jak to všechno dopadne, Greengrass dokázal navodit neskutečnou atmosféru. Reálné až se tají dech a ten závěr fakt třešnička na dortu. ()

Pilník 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem málo, dostal jsem mnoho... drama jednoho kapitána, které člověka vtáhne a při sledování člověka naprosto pohltí a nepustí.. Pro mne a určitě nejsem sám je to velice příjemné překvapení... 9/1O !! ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama