Reklama

Reklama

Transformers: Zánik

  • USA Transformers: Age of Extinction (více)
Trailer 1

Automechanik Cade Yager (Walhberg) se snaží uživit sebe a svou dospívající dceru Tessu (Nicola Peltz) opravováním hodně nepojízdných vraků. Zoufale se mu nedaří, ale jen do doby, než se z jednoho roztřískaného náklaďáku vyklube Transformer a zrovna ten nejdůležitější – Optimus Prime. Cade z toho jen těžko může mít radost, protože Amerika se ještě úplně nevzpamatovala ze souboje „hodných" Autobotů se „zlými" Deceptikony, který na konci třetího dílu zlikvidoval půlku Chicaga. Čtyři roky poté jsou všichni zástupci téhle mimozemské rasy na indexu a elitní vědecké mozky se snaží vytvořit pozemské Transformery, kteří by účinněji čelili podobným hrozbám. Z minulosti ale víme, že cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly, a jinak tomu nebude ani v tomto případě. To však Cadea příliš netrápí. Zatím. Jako nový lidský parťák toho nejslavnějšího z Transformerů se ocitl nejen v hledáčku americké vlády, ale pronásledují ho i Optimovi krajané. Do toho všeho se jeho dcera zamilovala, s čímž jako otec rozhodně nemůže souhlasit. Čtvrtí Transformers kromě Wahlberga v hlavní roli přinesou ještě jednu zásadní novinku – Dinoboty, což jsou mechaničtí tvorové, kteří vypadají jako prehistoričtí ještěři. Vítejte v transformovaném Jurském parku. (Bontonfilm)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (1 142)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Původní Transformers jsou v porovnání se Zánikem komorním drámem od Michaela Hanekeho. Těžko se zbavit dojmu, že je Bay zaslepeně zamilovaný do Godzilly, Man of Steel a Raid 2, načež si řekl, že spojením všech vypsaných filmů do jednoho vznikne nejepičtejší blockbuster všech dob. To se sice mistru prskavkovi na první pohled doopravdy podařilo, minimálně z Daviese ale tahle přehlídka extrémní destrukce udělala v IMAXu namísto nadšeného teenagera senilního, prskajícího důchodce. Ten totiž během závěrečné (devadesát minut dlouhé) výbušné akce toužil po tom, aby se všechny postavičky už konečně někam schovaly a začly si dlouze povídat - vezměte si do sálu aspirin. Optimus Prime svým nepřátelům vyřizuje: "Nechte už Zemi na pokoji"! A já kupodivu horlivě přikyvuji. Přitom je úvodní kouzelná hodinka tak zatraceně fajn a budete se divit, jak moc Bayovi za poslední léta narostly koule... P.S. 3D velmi dobré, po dlouhé době ne zcela zbytečné. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Produkt, na kterém je dokonale vidět, jak důmyslně, detailně a strategicky dnes pracují ti, kteří se pohybují v nejvyšších černých číslech. Frenetické a těžce stravitelné souboje prokládané nostalgickým fetišem a minimálním zájem o cokoliv bez make-upu mě během sledování dohnaly ke třem úrovním čtení. Tím prvním je úvaha, že se jedná o hloupý film, který využívá vybrané formální postupy, ikonická rámování, vyprávěcí prvky a kdovíco ještě jednoduše proto, že jim jeho tvůrci věří a berou je za své, aniž by o nich kdykoliv pochybovali. Druhé čtení říká, že Transformers nejsou ani zdaleka tak hloupí a výše jmenovaným záměrně přepjatě dosahují obdobného efektu, přičemž je za tohle prozření nemůžeme kritizovat. Zvláště pak, když to tvůrcům na focus grupách zakroužkovali a Spielberg to jako výkonný producent schválil. Třetí a poslední možností je, že se jedná o chytrý a podvratný film, který všechny své aspekty dokonale postmoderně vnímá, záměrně je přepaluje v ikonických vyobrazeních (farma, sexy dcera, automobilový závodník, trauma z 9/11 a mimozemského konfliktu, frekvence národních symbolů, tatínek vynálezce) a tím je zároveň relativizuje a legitimizuje. Sám nevím, k čemu se přiklonit. Mám ale za to, že největším úspěchem ďábla bylo přesvědčit lidstvo, že neexistuje. Samotnou franšízu v kině asi nikdy nevynechám, ukazuje totiž, jak vypadá dokonalý studiový film, nad jehož sebemenším detailem strávilo obrovské množství korporátních zaměstnanců obrovské množství času. U ostatních blockbusterů mi to takto evidentní nepřijde. A popravdě, nic bych asi nechtěl víc, než jej vidět obklopen americkými teenagery někde na středozápadě. Už jenom proto, abych zažil "domácí" vnímání oné patologické nedůvěry k institucím, šílenému product placementu a genderové nevyrovnanosti, ze které si pod nánosem testosteronu nebudou mnozí pamatovat víc než lesk na rty a dlouhé vymodelované nohy. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nevíte někdo jak se řekne Čínsky jděte do prdele? No ty woe nevím co se to se mnou děje jestli fakt stárnu a senilním nebo se ze mě stává komerčňák. Každopádně opět jsem vyrazil na film o kterej bych tak před 10 lety ani nezakopnul. Pravda dosud jsem se důsledně vyhýbal původní trilogii měl jsem určité předsudky to nepopírám. Každopádně bylo to zbytečný v dohledný době tu chybu hodlám napravit, ale i tak zase nevěřícně čumím na co jsem to vyrazil a jak jsem to ohodnotil. No nic asi si budu muset upravit svůj text na profilu konkrétně tu část ve které zmiňuji, že jsem alergický na přeplácané digitální blockbustery a hle poslední dobou na ně až na pár výjimek chodím na všechny to jsou věci... Každopádně vyrazil jsem na to hlavně kvůli Wahlbergovi kterej mě opět nezklamal. Opět potvrdil, že je bez problému schopnej utáhnout celej film a, protože se jedná o opakované zjištění, tak je ode dneška čerstvě hrdým příslušníkem mé herecké topky. Ostatní postavy jsou spíše průměrný, ale nebyl tu nikdo kdo by mě tu vyloženě sral. Stejně tu z výjimkou Wahlberga o herce moc nejde jde tu hlavně o monstrózní akci a masakr a ta je prostě bezchybná. Bay opět potvrzuje, že i když za sebou má pár proserů (Armagedon, Pearl Harbor) tak akční scény prostě točit umí jako málokdo. Bitvy jsou krásně přehledný žádná rozklepaná kamera nebo epileptickej střih. Dokonce i když si nepotrpím na spomalovačky, tak tady mi nevadili. Jednak jich nebylo až zase tolik a jednak to je další věc se kterou Bay umí jako jeden z mála opravdu pracovat aby to nerušilo a nejebalo dojem z filmu. Pravda filmem Pain and Gain mě vloni ukázal, že režisérsky má ještě navíc to rozhodně, ale tak od tohoto typu filmu prostě nelze čekat něco oduševnělýho nebo vyjímečnýho. Samozřejmě, že je to totální ptákovina já to nepopírám, ale tohle je prostě koncept, kterýmu se soudě dle tržeb evidentně daří. Tak nějak jsem se prostě pokusil i když jsem pořád hodně oldschol a hodně konzervativní filmovej fanoušek vcítit se do myšlení dnešního diváka a docela překvapivě se mi to daří a sám sobě jsem si opět nachystal největší překvapení. Na druhou stranu vezmu li to svojí optikou, tak jsem doufal jenom v pořádnou řežbu a tu jsem dostal, takže nemůžu mluvit o nespokojenosti. Mám snad jedinou zásadní výtku a ta směřuje k tý přepálený stopáži. Jsem všeobecně znám jako člověk co si na dvouhodinové a delší eposy moc nepotrpí a i když tady nebyla zase nějaká velká možnost se nudit, tak 165 minut je přeci jenom hardcore. to mi neříkejte, že by se to nedalo o půl hodiny zkrátit. Prostě ke konci už jsem se opět nervozně kroutil na sedačce. prostě už je to na mě moc. Jinak se, ale musím plecháčům omluvit za ty předsudky a výsměchy kterými jsem tuto sérii častoval i když jsem z ní nic neviděl. No v dohledný době se to chystám napravit. Každopádně tomu kdo chce vidět pořádnej monstr film z pořádnou destrukcí to můžu vřele doporučit. Pacific Rim a Godzilla se můžou spláchnout do hajzlu.85% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Prostě další TRANSFORMEŘI. Opět úmorná stopáž, opět nudná šablona místo scénáře, opět postavy, které jsou vám v lepším případě ukradené, v horším vás iritují (tak nevýrazné mlaďochy museli hledat hodně dlouho, zlatí Shia a Megan), opět maximálně jedna dobrá hláška/fór ("KDE BYCH ASI TAK SEHNAL POJIŠTENÍ NA VESMÍRNOU LOĎ?"), opět vizuální stagnace (vystříhejte z filmu všechny podhledy a zkrátíte ho tak na polovinu) a opět parádní destrukční orgie, které ale neví, kdy skončit. Aspoň, že se ve finále odskočí od chicagských mrakodrapů k monumentálním hongkongským bytovkám a že se Bay tentokrát skoro obešel bez svých oblíbených vojáčků. Každopádně se divím, že to jeho i diváky ještě pořád baví. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Přes všeobecnou nechuť ostatních fanoušků série mě poslední dva díly Transformerů bavily. Dialogy se sice poměrně zasekávají (útěk v závoďáku budiž mi svědkem), ale jinak je to zábavné. Navíc s přesunem do Číny dojde i k celkem svěží změně prostředí a přibude i trocha toho humoru. Na vypálení mozku vizuálními efekty asi dobrý. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (61)

  • V amerických kinech film vydělal 245,4 milionu amerických dolarů, celosvětově to pak bylo 1104,1 mil. (NIRO)
  • Hugo Weaving, který tentokrát jako Megatron nezazněl, řekl, že k účasti na prvních třech dílech (2007, 2009, 2011) nemá žádný vztah a celé mu to nedávalo smysl. Namluvení robotické postavy zabralo dvě hodiny, herec se nikdy nepotkal s Michaelem Bayem a ani nebyl na place. Tvůrci mu jen dali text, který měl odříkat, aniž by znal souvislosti. Bay na to reagoval: "Nelezou vám na nervy herci, kteří dostanou dvě stě tisíc dolarů za namluvení filmu, které jim zabere hodinu a 43 minut a pak si na svoji práci stěžují? Při všech problémech, kterým čelí dnešní svět, si opravdu tihle reptající umělci myslí, že se lidé, kteří čtou zprávy, zajímají o jejich brblání, že jejich práce není dostatečně umělecká nebo naplňující? Co se stalo se zásadovými lidmi, kteří odvedou práci, dostanou za ni zaplaceno a pak se jen usmívají? Buďte rádi, že tu práci vůbec máte - važte si práce, díky níž jste placeni lépe, než 98 procent lidí v Americe. Mám báječný návrh pro všechny tyhle fňukaly. Mohou dát peníze za práci, se kterou nejsi spokojeni, na skvělý projekt Elephant Rescue. Spadá pod charitu David Sheldrick Wildlife Trust. A já dorovnám jakoukoliv částku, kterou věnují." (ČSFD)
  • Barva očí Transformerů odráží jejich povahu. Autoroboti mají oči modré, nepřátelští Deceptikoni červené a nestranné postavy jako Lockdown (Mark Ryan) nebo Stinger zelené. Stejného barevného rozlišení si lze všimnout i u Dinobotů. (pajik)

Související novinky

Transformers nabírají scenáristy

Transformers nabírají scenáristy

23.05.2015

Čtvrtý díl Transformers utržil 1,1 miliardy dolarů a stal se nejvýdělečnějším filmem minulého roku. Není tedy divu, že bude série pokračovat, a nejen to. Po vzoru úspěšného Marvelu ji čeká rozvětvení… (více)

Need for Speed jede dál

Need for Speed jede dál

09.04.2015

Rychle a zběsile 7 je v kinech necelý týden a už vydělalo skoro půl miliardy dolarů. V Hollywoodu si tak lámou hlavu nad tím, kde vyhrabat schůdnou konkurenci, a odpovědí je pokračování Need for… (více)

Transformeři se rozvětví

Transformeři se rozvětví

28.03.2015

Stará písnička, jiná značka. Když se v Marvelu rozhodli naplánovat několik filmových sérií, které se měly protínat ve velkých týmovkách, byl to velice riskantní plán. Protože ale vedl k Avengers,… (více)

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama