Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Filmu jasně vévodí pan Neumann v roli kuchaře... Veršovaný způsob dialogů je sice zajímavý, nicméně na druhou stranu je toto asi největší kámen úrazu, byť verše to jsou pěkné... Navíc Josef Zíma mi jako princ také nesedí... Jinak ovšem velmi zajímavý a hodnotný počin... 70% ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika s dnes již proslulým králem Kazisvětem, který chce Myší kožíšek a neví o tom. Sice nevím co by s ní takový křupan dělal, ale jako dítě jsem to miloval. Stejně tak Pepíku Zímu, u kterého jsem netušil, že se dal na dechovku.... bohužel. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ja bych mel daleko elegantnejsi reseni. Vzal si krasnejsi Florindellu - Kvetu Fialovou, ktera ma navic pozitivni vztah ke konim, Ladu dal Kazisvetovy a ziskal tak mocneho spojence (Ruzek tam pomalu hajluje a ma Zelezny kriz) ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Klasika!!! Ničím jiným se tato pohádka nedá vystihnout. Na pět hvězd to sice není, ale i tak je opravdu krásná. 80%. ()

Paldiny

všechny recenze uživatele

Veršíky v dialógoch neobľubujem, takého Hamleta som kvôli nim zapichol po 5 minútach, ale pri tejto princeznej sú na správnom mieste. Zvlášť keď ich prednášajú milé postavičky, z ktorých aj ten najzlejší je veľkým klasikom. Princezná navyše kočka čo nedokáže zakryť ani osudový plášť. Možno len toho baletu tam bolo príliš // Niečo zo života, pred cca 10 rokmi s ňou zopár slov prehodil strýko, s ktorým pracovala na internáte. Prezradila mu, že kvôli princeznej Lade nepokračovala v kariére herečky. Vedela totiž, že nálepku hviezdičky zo seba nezlepí, nech zahrá čokoľvek. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Snad najviac omielana rozpravka v socialistickej tv. Ale ako sa hovori... kazde jedlo ked sa casto podava nakoniec zachuti a tak 4 hviezdy za spomienky na "stare dobre" casy :) myší kožíšku ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

je to klasika, která má sice své mouchy, zejména co se děje týče, ale já se na ni vždycky rád podívám a užiju si ji zejména při vánoční atmosféře... ()

Kusik 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit jinak než jako mistrovské dílo. Je mi líto těch, kteří to nedokáží ocenit, protože to svědčí o zcela jedinečném vlastenectví v naší zemi a nedoceněném umění v důsledku globalizace :-( ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Veršovaná, barevná (1959!) filmová pohádka. Král Kazisvět 1. z Boží vůle král je majstrškyk Martina Růžka. SPOILER: Dobro zvítězí nad zlem ;-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama