Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Recenze (442)

Johniii 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější pohádka. Za mě nejoblíbenější ze všech. Nádherná princezna, skvělé verše, komický kuchař a v neposlední řadě Kazisvět, hlava pomazaná, z boží vůle král. TOP ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá kamera, slušné herecké výkony, víc než pěkná výprava, všechna čest. Pohádka jak má být. Zlatý český poklad. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Zápletka mi přišla docela naivní – že by k naprostému přestrojení stačil přehoz kožíškem, se jeví jako vysoce neuvěřitelné. ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Zvláštní je, že jako dítě jsem ji ráda neměla. S přibývajícími léty si uvědomuji kvality této milé pohádky. Skutečně až ted docenuji skloubení něžné hudby,baletu, veršů, hlasů a tváří...je to pohlazení po duši. ()

Fajt 

všechny recenze uživatele

Pohádka jak má být, myslím, že pro tuto pohádku bylo převelikým štěstím, že původní princeznu Miriam Hynkovou pro nemoc, nahradila skvělá Marie Kyselková !!!!!!!!!!!!!!!!! ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Klasická veršovaná pohádka, která je ve všech ohledech trochu horší než Pyšná princezna. To tu ovšem není důležité. Důležité je, že se jedná o výborný snímek! 85% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nic naplat, je to pohádka umělecká a takové se prostě počátkem padesátých a šedesátých let točily. Pravdou je, že to umění se projevuje jak na kostýmech, hudbě tak baletu. Těžko bude film konkurovat dnešním pohádkám, ale z tehdejšího pohledu je to romantika jak prase. Hlavně pro pamětníky. Naštěstí není dlouhá, delší stopáž by definitivně zazdila i to, nač se ještě dívat dalo. Například ošklivost princezny je zde vlastně zmíněna jen proto, že má na sobě kožich. Ale je to klasika. Mě se ovšem tahle klasika nikdy moc nelíbila. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarená rozprávka. Princezná je nútena svojim otcom vydať sa za hnusáka Kazisveta. Jej pestúnka jej pomôže ušiť bundičku z myšej kožušiny a utiecť z domova v prestrojení. Dostane sa do iného kráľovstva, kde vládne dobrý mladý fešácky kráľ, zamestná sa v jeho kuchyni a pracuje ako slúžka. Vôbec mi nevadí, že dej je naivný a predvídateľný, vcítila som sa do princezny a žila som tú rozprávku s ňou. Postava šéfkuchára je geniálne vtipná,  scéna s troma šatami je krásna (vybrala by som si tie tretie, čo vyzerajú ako nočná obloha). Najviac sa mi páčilo aký je text veršovaný, rýmuje sa a krásna hodiaca sa hudba. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Nádherná a jednoduchá rozprávka, ktorej sa dá vytknúť jedine jej krátkosť. Dominuje tu Kyselkovej milý úsmev, dokonalé herecké výkony a čo je trochu nevídané - veršovanosť - ktorá tu hravosť ešte zlepšuje. Síce to nie je jeden z Fričových tvorcovských vrcholov, ale tomuto dať menej ako 5* proste nedokážem. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Mi, jako malému vadily ty veršíky, ale pak jsem si nějak zvykl. Hezká pohádka, ale přece jen ta mluva… Letos nevím po kolika letech jsem se na ni opět podíval a to na celou. Je to hezký zážitek, ale každý rok to vidět nemusím. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Ač pohádka je v telce na Vánoce často hraná, její trumf je, že je právě rýmovaná. Princzena Marie Kyselková tak každý rok pravidelně utíká do světa, když spatří v podání Martina Růžka krále Kazisvěta. Ten se s Pepou Zímou v souboji utká a zadostiučinění ho cíleně potká. K tomu Neumann s jasným umem hereckým, co se vařečkou ohání i od prince řádem svým. On ani s Ladou se přitom moc nepáře, a k tomu za prdelí má pořád Vinkláře. ()

Anglicankaaa 

všechny recenze uživatele

Princezna se zlatou hvězdou je pravděpodobně nejhezčí česká/československá pohádka. Přidává tomu i Marie Kyselková, která je taktéž za mě naše nejhezčí princezna. Tím, že pohádka je vlastně veršovaná, jí jen dodává na kráse. Měla jsem příležitost ji loni (2023) na Vánoce vidět v kině a byl to krásný zážitek. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľné rozprávky, ktoré sú pozeratelné temer aj po 70 tich rokoch od natočenia. Hlšky z filmu sú nezabudnuteľné a dej je podaný pre romantickú dušu. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Jedna z pohádek, která mi přirostla k srdci časem. Martin Růžek v roli krále Kazisvěta je výborný nebo František Smolík:) ()

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama