Reklama

Reklama

Hluboko v oregonských lesích se ukrývá dobře vycvičený zabiják Aaron Hallam (Benicio Del Toro), který utekl ze služby u speciální vojenské jednotky. Když brutálně zavraždí čtyři lovce, zvláštní agentka FBI Abby Durrell (Connie Nielsen) požádá o pomoc L. T. Bonhama (Tommy Lee Jones). Ten jediný jí může pomoct. Bonham je v důchodu, a tak zpočátku váhá. Roky strávené u speciálních jednotek tím, že učil ostatní vojáky, jak zabíjet, nechal daleko za sebou. Ale pak si uvědomí, že vrahem je jeden z jeho bývalých „žáků“. Musí ho zastavit, a proto se vydá do lesů úplně sám. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (316)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V prvom rade poteší skutočnosť, že Tommy Lee Jones v úlohe L.T.Bonhama dokáže aj napriek na prvý pohľad možnej príbuznosti s postavou Sama Gerarda z filmu Utečenec (1993) a Šerifovia (1998) zahrať úplne iný typ samotárskeho lovca. Herecká kreácia Benicia Del Tora svojimi nespornými hereckými kvalitami jej dokázal vtlačiť výbornú charizmu a dôveryhodnosť. Čo sa mi na Štvancovi najviac páčilo, je forma vyrozprávania príbehu. Z každého políčka filmu cítiť návrat ku klasickému spôsobu vyobrazenia akčnej krimidrámy z obdobia 70. a 80. rokov minulého storočia. Žiadna zbesilá jazda kamerou, neuveriteľné rakurzy, dynamický strih, slow-motion prípadne bullet-time. Namiesto toho stabilná, miestami až realistická kamera zachytávajúca osudné súboje s takou mierou autenticity, že často krát až sami cítite tie smrteľné zárezy nožom. Tento dojem umocňuje aj samotná hudba, ktorá v tých najdramatickejších okamžikoch počas súboja na chvíľu úplne stíchne. Jedinou slabinou týchto súbojov je iba ich nízky počet v celom filme. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to příběhově klišovité a poněkud blbé. Nad pohnutkami postav radši moc nepřemýšlet, avšak Benicio Del Toro jako zmagořená mašina na zabíjení a Tommy Lee Jones jako jeho bývalý učitel a mentor, který však nikdy nikoho nezabil, jsou oba výborní. Tu spjatost jejich duší s přírodou jsem sežral, nehledě na neotřesitelnost jejich pozic ve filmu, nehledě na jejich nezničitelnost, přehnanou dokonalost. Prostě duel lovce a stopaře, kterému Friedkin dodal ten správný naturalistický drajv. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Štvanec je natočen pouze z jednoho důvodu. Tommy Lee Jones s vousy chtěl ukázat Benicio Del Torovi, kdo je větší zálesák a jestli žák dokáže překonat svého učitele. Film to není rozhodně špatný, pomalý děj, který není ničím krom souboje dvou mužů vylepšen často ztrácí na zajímavosti a spadá do nudy. tento stereotyp se snaží přerušovat akční/dobrodružné scény, v kterých se buď oba muži mlátí, pronásledují nebo plazí v opravdu škaredě vypadajícím sajrajtu někde v lese. William Friedkin pro mě nikdy nebyl extra kvalitním režisérem, ale na tomhle filmu neměl ze svého postu, co zkazit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Snad až příliš oldschoolová rambovská variace o dvou zásadových skautech, vyvedených z míry světem, který žádných zásad nedbá. Učitel a žák, jasná páka, jenže kdo je kořist a kdo lovec? Tyhle dvě role jsou střídány výrazně častěji než výrazy na tváři Benicia Del Tora (oproti Slyovi je ale stále žabař). V tomhle přímočaře nalajnovaném střetnutí dvou mužů není místo pro nýmandské poldy z města, kteří jsou jenom palivem pro Del Torovu kudlu. Ten zjišťuje, že vám sebedokonalejší zvládnutí pravidel bude houby platné, nebudou-li pravidla dodržována. Mít více scén grády té závěrečné, kdy se chlapci celkem věrohodně řežou, a méně onen punc posttraumatické retardovanosti („jsem zlej magor, protože válka“), s chutí jednu hvězdičku přisadím. 65% Zajímavé komentáře: POMO, tron, Eddard, Jordan, cheyene, JohnFarst ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než pravíte "Benicio", otevře si drobnou kovářskou dílnu, vám otevře stehenní tepnu, propíchne plíci a zmizí jako prd ve větru. Ten člověk má trauma a dostat z něj ho může jen jeho osobní "Trautman" T.L.Jones.. Friedkin tradičně syrový, naturalistický, ničím se nezdržující a nabízející jeden z nejlepších filmových soubojů na nůž (a pazourek) v historii. Řeknu vám, vydat se do oregonských lesů na houby musí být pěkně o hubu.. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama