Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (323)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès v španielskom rytierskom westerne je zvláštna kombinácia. Naviac, keď namiesto svojho klasického nervózneho sympatického blázna hraje chamtivého a márnivého nesympatického výbercu daní, tak táto kombináciu u mňa veľmi nefunguje. Zafungovalo iba niekoľko malých vtipov ako umývanie uší alebo slovných prestrelok, ale nebolo to na popukanie. ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem knižní „předlohu“ nečetl, takže netuším, zda je tento film poctou pro Victora Huga nebo jestli ten ubožák malý dodnes rotuje v hrobě :). Každopádně jedna z nejlepších komedií mistra Louis de Funése, srovnávat jeho zákeřného a žlučovitého ministra z přelomu 16. a 17. století s naší současnou politickou garniturou je jako srovnávat indické diamanty s pastelkami pro prvňáčky. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se tohoto filmu bál, ale byl jsem velice příjemně překvapen. Role lakomého ministra Funesovi sedla na tělo a díky velice povedenému a hlavně vtipnému scénáři nepřišla jako třeba v Piti Piti Pa vniveč. k tomu skvěle historické reálie, podbízivá hudba a máme tu další francouzskou komediální perlu. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi jeden z mých nejoblíbenější filmů s Louisem. Skvělý dabing Františka Filipovského už mě nijak nepřekvapuje. Ale tenhle námět, ta hudba, Louisova šílenost. Je to jako vždycky trhlé, s trochou nadsázky. Některé scény jsou extrémně vtipné. Tohle je dnes už klasika, která se prostě musí vidět! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na počátku bylo drama Victora Huga Ruy Blas. Až si ho vzal na paškál Gérard Oury, udělal z toho ztřeštěnou komedii a do role Dona Sallusta obsadil Louise De Funése. Velmi vtipně pojal jeho intriky proti královně (jejíž představitelka je skutečně kus), kam zamotal svého sluhu Blase. Toho výtečně stvárnil charismatický Yves Montand a uplatnil svůj komediální talent. Tam, kde v dramatu gradovalo napětí, zde graduje humor. A myslím, že se mu to podařilo maximálně. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Gérard Oury dostal nápad adaptovat Hugovu tragédii „Ruy Blas“ o úpadku a morálním rozkladu španělské monarchie konce 17. století do podoby filmové komedie už v roce 1960, kdy v této divadelní hře účinkoval v pařížském divadle Comédie-Française. (Komiks)
  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)

Reklama

Reklama