Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (220)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Občas mám u podobných filmů pocit, že škatulka "příběh ze života" pouze maskuje to, že na filmu nepracovali žádní maskéři, ani osvětlovači a že úlohu kameramana dostal prostě ten, co si z domova přinesl vlastní kameru. Navíc tam, kde jsem čekala začátek a odvíjení hlavní zápletky, byl vlastně konec celého filmu a závěrečné titulky. I tak ale celkem příjemný film. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tam, kde by sa „normálny“ film po prvých 20tich minútach začal rozbiehať, tento po 80tich minútach končí. Lukas Moodysson spolieha na jednoduchosť, úprimnosť a důveryhodnosť emocionálnych situácií. A tiež na obe herečky, ktoré excelujú. V sedemnástich by som sa s tak citlivo zobrazenými teenagerskými problémami stotožnil a film by ma dostal. Dnes som ho zhliadol bez väčšieho emocionálneho výkyvu. Azda len spontánnosť scény bozku v aute (chytro zosilnený soundtrack) ma naozaj potešila. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Překvapivě milý a nepodbízivý snímek. Vynikající výkony obou mladých představitelek zamilovaných děvčat. Doslova a do písmene je tohle "ze života", přestože až tak často se podobné příběhy asi nestávají, ale docela klidně se mohou udát i ve vašem okolí. Z chování spolužáků obou dívek je vidět, že jejich vztah neberou, ale přesto mám dojem, jakoby v některých očích občas zableskla jiskérka touhy zkusit nepoznané... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film o nactiletych lesbickach - no to bude asi dalsi pokus o trapny teeneger film - a hle, vyklubal se z toho uzasny, mily film, ktery musi zaujmout kazdeho, kdo ma rad pribehy ze zivota - o tom to je. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lukas Moodysson .. Now show me love. Show me love, show me life. Baby show me what it's all about. You're the one that I ever needed. Show me love and what it's all about, alright... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Skvely film o "zakazanej laske", ktory sa na nic nehra a ukazuje zivot pubertakov tak, aky naozaj je. Alkohol, promiskuita, nestastne lasky, sikana, rozdelenie na popularnych a nepopularnych atd. Elin je fakt na zabitie, ale ma svoje caro, holka jedna nepodarena :) Plus svedstina je naozaj podmanivy jazyk :D ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Milý komorní, možná ale trošku natahovaný snímeček, který rozhodně potěší nejedno okoralé srdíčko. Jenom mě napadlo to stejné co Funky Figa... Jo a hodně se mi líbilo, že život teenagerů je zde ukazován ve své skutečné podobě - tedy sprostá mluva, párty, chlast, sex a tak. Seveřané si holt nemusí nic nalhávat... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ani náznak podbízivosti, angažovanosti a politické korektnosti. Pokud zpracovávat takovýhle téma, tak takhle. Život puberťáků jaký je, žádná emerická vyžehlená High School. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Tak mám otevřít?" Neamericky obyčejný a neobyčejně podmanivý příběh milostného sbližování dvou náctiletých dívek, introvertního ošklivého káčátka Agnes a znuděné třídní krasavice Elin. Dvě navenek maximálně rozdílné dívky ale spojuje náklad obav a slepá ulička jejich vztahů - Agnes se bojí, že nikdy nebude mít kamarády a ani její láska k nic netušící Elin nevypadá, že by došla naplnění, a Elin se bojí zkejsnutí v Amalu, který je jí malý a ačkoli může mít kohokoli, toho pravého ne a ne najít. Až jedné noci se jejich světy střetnou a nenápadná Agnes otřese světem divoké Elin, když s ní nejen dokáže držet krok v její divokosti, ale také jí porozumět. Obzvlášť kouzelný je závěrečný coming out. Vděčná témata platonické lásky a střetu zástupců dvou školních "kast" (populární a nepopulární), zrnitá dokumentární kamera, výborná hudba a především perfektně vybrané dívčiny v hlavních rolích, speciálně vynikající výkon Rebecky Liljeberg jako Agnes. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a zdejší hodnocení mě hodně lákalo. Ale už od samotného začátku mě rozčilovala nedokonalá kamera a měl jsem silný pocit, že si režisér prostě vybral 2 holky (už jen vzhledem odlišné), nastínil jim jejich charaktery a pak jim řekl, ať si akorát představí, že jsou schopné se do sebe zamilovat a jinak mají hrát, jak je napadne (za podpory "křoví", tj. rodiných příslušníků a vrstevníků). To mi dost zavánělo nepříjemným amatérismem, takovým, který si hraje na autenticitu (což jsou 2 pojmy, které někteří filmoví tvůrci rádi a docela často zaměňují). Ale postupně mě to k mému překvapení začalo bavit. Těm holkám jsem začal jejich postavy věřit a i tu lásku v určité míře akceptovat. Jenže když už vyšly s barvou ven a já čekal vyvrcholení filmu, přišel náhle konec, a to velmi neuspokojivý. Taky se mi moc nelíbilo, že při davové scéně před záchodem přišel učitel, od kterého se dalo čekat razantní řešení a najednou tam v další scéně vůbec nebyl (jsem si takřka jistý, že by to nenechal jen tak a mohl z toho být pro obě dívky slušný průšvih, zvlášť v takové malé díře jako Amal). Tento film mi příjde, nevím sám proč, přespříliš dětský a jeho forma mě zklamala. Za relativně slušný příběh (i když useklý) a výkon obou hrdinek to budou lepší 3*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám zjišťovat, že mezi evropským filmem nevynikají například Francouzi či Italové, ale s přehledem severské země. Na teenagerský film jsem díky americké produkci zanevřela, ale Lukas Moodysson mě přesvědčil, že i v tomto subžánru se dá stvořit malý zázrak. Přesně obsazené, přesně zahrané, scénář vypilovaný. Možná bych měla drobnou výtku k závěru, ale přesto jsou to zasloužené 4*. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografie se leckdy snaží o naprostou upřímnost, ale nakonec z toho vychází dosti falešně. Narozdíl od ní ta evropská se netváří nijak, přesto vypadá naprosto skutečně. A to je právě příklad tohohle skvělého filmu. Téma dospívání, teenagerovského věku se dá spláchnout pubertální komedií, dá se vložit do komorního dramatu, ale snad prvně jsem ho viděl z tak otevřeného, dalo by se říct až skoro dokumentárního pohledu. Švédský styl, ta severská chladnost je příběhu vlastní. Nic není zabalováno do třpytivého pozlátka tak, aby divák bral vše s rezervou. Život taky nikdo do ničeho nebalí, takže tady máte upřímný pohled do duší dospívajících dětí, pohled na cestu po které kráčí a občas si na rozcestích nevědí rady. Herecké výkony jsou naprosto reálné, jak u hlavních hrdinů, tak i u rodičů, učitelů i u toho malého chlapce, jenž mamince jedné z hlavních hrdinek položí takovou zvláštní otázku. Další devizou je skvělá hudba, taková co k filmu naprosto pasuje. Myslím, že symfonická skladba by v nastínění světa mladých asi zabrala stejně, jako krasobruslařka v brance hokejového týmu. Punkové a rockové melodie pro tuhle generaci sedí mnohem víc. A hlavně, pocity, skutečná hra pocitů, nevyumělkované lidské stavy, které má divák tu možnost na obrazovce sledovat. Těch 5ti hvězdiček nelituju. I když film má pár slabších míst, absolutně je válcují ta ostatní. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Suverénní rebelka Elin, outsiderská introvertka Agnes. Společně v tomhle ospalém městečku, do kterého se jedna přistěhovala a druhá se v něm permanentně nudí, našly svou první zakázanou lásku. Začalo to pusou z hecu, skončilo přešlapováním na toaletě, před kterou se shlukuje půlka školy, která se raduje, že se v tomhle Fucking Åmålu zase konečně něco děje. Dospívání je otravná fuška i podle pánů ze Švédska, kteří toho času poměrně nesměle upozorňovali na problémy homosexuálů a jejich opovržení ze strany společnosti. Divák nebude zase tolik donucený se nad tématem zamyslet, určitě si ovšem užije poměrně sympatickou atmosféru, otázky křehkého dospívání bez přikrášlování a hlavně herecké výkony v čele od Alexandry Dahlstöm a Rebecky Liljeberg. Upřímné, severské, jiné.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Sám o sebe (napr. vyrobený v USA?:-) by bol pre mňa tento film tak za 3*, ale jednu hviezdičku pridávam Lukasovi Moodyssonovi za nádherne vnímavé a zároveň vierohodné vykreslenie chápania sveta očami adolescentov. Akokoľvek podobne alebo odlišne od hlavných hrdinov Fucking Amal vyzerala naša puberta, akokoľvek môžeme v niektorých situáciách ich správanie neschvaľovať, uvedomujeme si, že každý sme si to prežili... a tým istým prejdú ďalšie generácie detí. Výborná sonda do života násťročných, keď ich ovplyvňujú hormóny, kamaráti a revolta proti celému svetu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jedna z vyjjímek, kdy český název nesouvisející s původním je skvěle vybrán. I když nevím, co bylo dřív, jestli písnička Lucie Bílé, nebo název filmu. Velmi zajímavé nahlédnutí do zmatků v životě -náctiletelých ve Švédsku, které jsou patrně dost universální. Trošku z mého pohledu je nevěrohodné, že by holky, které samy ještě nemají ve svém vztahu jasno a prakticky spolu ještě ani nezačaly "chodit" a ještě v tomto věku byly donuceny k veřejnému "coming out-u". ()

petero 

všechny recenze uživatele

Výborný príbeh dievčaťa ktoré sa zaľúbi do svojej spolužiačky a tá postupne prichádza na to že žiadny chalan jej nemôže ponúknuť to čo práve táto jej nová kamarátka. Trošku som sa bál roztrasenej kamery ale nakoniec to bolo úplne v pohode. ()

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama