Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (103)

  • Otec Williama Wallace (Mel Gibson), sir Malcom Wallace (Sean Lawlor), nezemřel, když byl jeho syn ještě dítě. Ve skutečnosti zemřel v roce 1291, kdy byl William dospělým mužem. (Jimmy15)
  • William Wallace (Mel Gibson) byl ve skutečnosti nejen oběšen, ale také vykastrován a rozčtvrcen. (Jimmy15)
  • Film divákovi přináší pocit, že právě přezdívka „Statečné srdce“ náleží hlavnímu hrdinovi Williamu Wallacemu. Skutečnost je však ta, že toto jméno bylo přiděleno Robertu Bruceovi, skotskému hrdinovi, který je ve filmu zobrazen ale jako zrádce. (Jimmy15)
  • Historička Sharon Krossa o filmu napsala: „Události nejsou zachyceny správně, data nejsou správně, charaktery nejsou správně, jména nejsou správně, oblečení není správně, krátce – skoro nic tam není správně.“ (raininface)
  • V čase 16:36, kdy probíhá svatba mezi francouzskou princeznou a anglickým princem, je řečena domněnka, že má-li princezna počít, bude se muset této „služby“ ujmout sám král. Toto tvrzení se ale v českém dabingu vůbec nedozvíme, jelikož tato pasáž není nadabována. Zajímavostí je, že slovenské znění bylo důslednější, tato pasáž do slovenštiny namluvena byla. (Marsik)
  • Syn Eduarda I. byl pravděpodobně skutečně bisexuální, jelikož po dobu manželství s Izabelou, se kterou zplodil 4 potomky, udržoval i intimní vztah s několika svými milenci, což bylo později i příčinou citového odloučení s Izabelou. (ajaxx)
  • Intimní vztah Williama Wallace (Mel Gibson) s princeznou Izabelou Francouzskou (Sophie Marceau) je pouze fikcí, neboť v době Wallacovi smrti bylo Izabele pouhých 10 let a žila ve Francii, tedy osobně se nikdy nesetkali. Manželkou pozdějšího krále Eduarda II. se stala až po smrti jeho otce v roce 1307, kdy jí bylo 12 let. (ajaxx)
  • Bitva u Falkirku ve filmu je spíše spojením několika bitev a potyček dohromady. Ve skutečnosti se na anglické straně irští bojovníci téměř nevyskytovali, tudíž nemohli přeběhnout ke Skotům. Naopak velšští lukostřelci údajně hrozili přeběhnutím kvůli nedostatku jídla. Bitva byla ve skutečnosti mnohem více statická. Robert Bruce v této bitvě vůbec nebyl, v té době byl v Carricku na jihozápadě. Vyobrazení Bruce jako „zrádce“ je spíše odkazem na bitvu či potyčku o Happrew, kde Bruce společně s jinými anglickými rytíři měl za úkol zajmout Wallace a jeho spojence rytíře, Sira Simona Frasera. Stejně tak zrada dvou skotských šlechticů je převzata z jiné bitvy, která se odehrála v době, kdy byl William Wallace ve Francii nebo Římě, kam cestoval žádat o podporu po prohře u Falkirku. (ajaxx)
  • Film ukazuje, že Skotsko bylo v neustálé válce s Anglií, což není pravda. Až do roku 1296, kdy král Jan Balliol povstal proti Eduardovi I., byl mezi Anglií a Skotskem mír. Poslední bitva, ve které Skotové bojovali proti cizím nájezdníkům, byla v roce 1266 proti Norům. (ajaxx)
  • Na začátku filmu je uveden rok 1280 s tím, že Eduard I., král anglický, povraždil skotské šlechtice, když je nalákal k jednání o míru a skotském nástupci na trůn. Historicky je to nesmysl, jelikož v roce 1280 vládl ve Skotsku jako nezávislý král Alexandr III. Ten zemřel až roku 1286 a teprve poté nastalo 6 let bezvládí, kdy zemi spravovali správci. V této době byl ale William Wallace již téměř dospělým mužem. (ajaxx)
  • Ve skutečnosti nezradil a nevydal Williama Wallace (Mel Gibson) angličanům otec Roberta Bruce, ale skotský rytíř jménem John de Menteith. (ajaxx)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. května 1995 na Mezinárodním filmovém festivalu v Seattlu ve státě Washington. (Varan)
  • V ústřední melodii a dalších skladbách soundtracku jsou využívány irské dudy (Uilleann pipes), nikoli typické skotské dudy (Great Highland bagpipe). (Merenre)
  • Málokdo ví, že William Wallace byl svými strýci původně připravován na "dráhu" kněze. (Ainy)
  • Při natáčení byly použity zbraně z gumové pryže, aby nedošlo ke zraněním. Nejvíce je to vidět při zpomaleném závěrečném útoku, například u sekery. (Marator)
  • William Wallace ve skutečnosti nebyl obyčejným farmářským synkem, jak je líčeno ve filmu, ale dalším synem nižšího skotského šlechtice Alana Wallace, jenž byl v područí anglického krále Edvarda I. Ale jelikož mu nenáleželo žádné dědictví, neboť nebyl prvorozeným synem, vydal se cestou skotského válečníka. (CANNIBAL)
  • Pravý William Wallace skutečně v roce 1297 zaútočil a následně zabil šerifa z Lanarku. Nikoliv však kvůli pomstě za zabití manželky, ale z důvodů povstání skotských rebelů v čele se skotským rytířem Richardem z Lundie, jehož byl Wallace komplicem. (CANNIBAL)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama