Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Belfastský detektiv Chester Campbell přijede do Birminghamu s pověřením vyčistit město od násilných pouličních gangů. (Netflix)

Recenze (92)

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se rozhodl po dlouhé době dohnat můj nejspíše největší seriálový rest, který jsem očekával, že se mi bude líbit a musím říct, že atmosféricky je to jeden velký vibe. Potěší tu známé osobnosti, v čele s dokonale hrajícím C. Murphy a A. Wallis, ale prostor dostávají i takřka všichni z rodiny. Jinak celý příběh není něco extra nového, ale prostě se na to krásně kouká a už jen ta doba, kostýmy, gentlemanství, whiskey... fuu, husina jen o tom přemýšlím. První dva díly jsem si ještě nebyl jistý, ale pak se to rozjelo a pozásluze musím hodnotit nejvyšším hodnocením. 1. série - 95% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Ať pes roztrhá psa!“ Rozvětvená rodina Shelbyových si v poválečném Birminghamu hodlá udržet to své. Cesta na vrchol ovšem bolí, což si Tommy, zasažený několika válečnými šrámy na duši, moc dobře uvědomuje. Právě on (ač má staršího bratra) tahá za nitky v gangu Peaky Blinders. Chudoba, bahno, továrny, hmatatelné odrazy skončené války, ulice plné nebezpečných mafiánů, naštvaných členů IRA či čím dál vlivnějších sympatizantů komunismu. Steven Knight (sám v průmyslovém Birminghamu vyrůstal), který před 20 lety napsal atypickou lovestory Špína Londýna, ale od té doby v mých očích scénáristicky tápe, vsadil na několik antihrdinů, mě ovšem ostrovní atmosféra a zejména tempo nevtáhly. Přidal bych napětí a ubral předlouhé monologové pasáže. Rozvětvené dějové linky kamsi uhnou a už se jim nevěnujeme. Mnohé postavy tu jsou, něco stěžejního pronesou a zmizí. Další děj jen zbytečně rozmělňují. Pak je tu třeba milostná linka. U té by mě docela zajímalo, kde a jak ta obří láska vyrostla. I vykonstruovaný milostný trojúhelník tahá za uši. A když už se schyluje k finální řežbě, předchází jí srdceryvné proslovy, aby se nestalo skoro nic. Kamera, výprava s působivými exteriéry, kostýmy, to všechno šlape, ale chybí tomu šťáva i tak trochu přirozenost. Sága rodinného gangu nicméně i posledním pochybovačům ukázala velký herecký rejstřík Cilliana Murphyho. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série si dává načas, není od úvodu dějově strhující, naopak pečlivě buduje atmosféru a představuje výborně napsané, ale samozřejmě i obsazené postavy. Dokonalý vizuál a trefně dobová špinavost, jsou pouhým pozadím právě pro jejich vývoj, ať už osobní (třeba Thomas, Grace, Campbell, ale i Ada s Freddiem), nebo více než rodinný vzestup. Nakonec čím jsou Peaky Blinders v úvodu a čím v závěru, při nástupu na zúčtování s bandou Billyho Kimbera. U této scény ještě zůstanu, má totiž výbornou kameru, což charakterizuje celou sérii stejně jako to, že ono zúčtování je spíše dialogového ražení. To v případě takhle kvalitních a přízvukově originálně podaných dialogů, není vůbec na škodu. Rozjezd, který slibuje velké věci. 80% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série - (8/10). Začíná se to teprve pořádně rozjíždět, ale už teď musím ocenit kvality, kterými Peaky Blinders disponuje. Ať se bavíme o špinavé atmosféře plné popela, uhlí a prachu. Zapíjené je to plnými hlty whishey, nebo zapálenou cigaretou. Birmingham plný dělníků je zachycen opravdu přesně a autenticky. Cítíte se tam jako doma. Ani nemluvím o parádní hudbě, které vévodí Nick Cave s jeho parádním chraplákem. Zápletka není tak rozmáchlá, aby dokázala úplně uhranout, ale to provedení vezme dech. Cillian Murphy jako šéf tohoto gangu působí nemilosrdně a neohroženě. Jde vidět, že ho válka totálně změnila a podle toho se taky chová. Celá ta skvadra je prostě hrozně cool a badass. Jejich účesy a elegantní obleky ihned uhranou a divák chce nosit to samé. Jejich accect je už jenom perfektním dokreslením atmosféry, který když po nějaké době zase uslyšíte, tak pousmějete a uvědomíte si, jak skvělý je to seriál. Odolával jsem dlouho, ale konečně jsem k tomuto seriálu dokopal. Nelituju, ale hned to hltat taky nebudu.  Nejlepší epizoda: Episode 5 (S01E05) ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonale načrtnutý obraz nynějšího vůdce v pomyslném zločineckém podsvětí našich obrazovek s výraznými barvami realistické syrovosti a uvěřitelnosti jako takové. Skvělá úvodní série, uchopena pevně za uzdu dokonalosti, již si každý správný úvod do většího příběhového koloběhu zaslouží. Podmanivé prostředí protkané několika atmosférami v nichž je cítit správně vykreslený aspekt Británie po Velké válce a to kamerou, jež snímá scény s krásnými kompozičními nápady a citem pro vizuálno, díky němuž si se slinou na líci užijte šlehající plameny odrážející se společně s kouřem v kalužích zabláceného Birminghamu. To vše jest za doprovodu vibračně chutného soundtracku se soundem, jenž vzdává více než jistý hold Birminghamským rodákům Black Sabbath. Vedoucí pozici si zde z povolání krade pro sebe ústřední Cillian Murphy, jehož charisma vás šlehne po slinami zbrocené tváři s ostrostí mnohokrát zmiňovaných žiletek, díky čemuž je jeho stín hereckého umu nejtmavší avšak vystupují z něho mnoho dalších hereckých nadtalentů. Na ploše šesti hodin jsem nenašel vroubek hodný ke zmínění. 9/10 ()

Galerie (99)

Zajímavosti (8)

  • Ve 35. minutě hraje píseň „Abattoir Blues“ od Nicka Cave & The Bad Seeds. (Duoscop)
  • Když John (Joe Cole) přijede na svou svatbu, o které zatím neví, tak má v některých záběrech v puse párátko a v jiných ne. (Duoscop)

Reklama

Reklama