Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je to jen reklama, pane Cole. To znamená, že vám nechtějí nic důležitého říct." Kdybych byl vybrán jako ideální dobrovolník k cestování časem do minulosti, tak bych osouložením jedné doktorky, meditacemi s dvanácti opicemi a nakrájením jednoho Jeffreyho hravě dokázal změnit budoucnost, i když to prý nejde. Cole na to však nemá pořádné koule, ale za to dokáže do svého dramatického pátrání vpašovat nejeden zábavný moment a to já umím ocenit. Na druhou stranu je to celé na mě příliš chytré a to nemohu ohodnotit jinak než ztrátou hvězdy. Na mě se totiž nikdo vytahovat nebude, protože já jsem nejchytřejší v galaxii a navíc umím dokonale potlačit své ego. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skutečně mistrovská sci-fi pracující s motivem cestování v čase. V důsledku je ona časová smyčka opravdu obludná a hlavní hrdina je skutečný tragéd, a charakter hodný politování. Gilliam natočil jeden ze svých nejlepších filmů a jeden z nejlepších filmů vůbec.Herecké výkony jsou božské, Brad Pitt se vyznamenal a Bruce Willis podává svůj životní výkon. Atmosféra je hutná jak 3 tejdny stará hrachovka a z hlavního hudebního motivu mi dodnes běhá mráz po zádech. Jediným slabším místem je pointa, kterou začne člověk tušit velice brzo. Upřímě... já ji odhad hned... ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Ako mladý chalan optimisticky hľadači do budúcnosti som sci-fi žáner žral, no teraz, keď viem, že to bude stále len a len viac na prd, ulietam skôr na fantasy - ale to len tak na okraj, s výsledným hodnotením to má pramálo spoločného. Čo ma tak prinútilo dať filmu priemerné tri *? Pravdu povediac, sám neviem, proste mi tento film nič nedal, no verte mi, že mi to je skutočne ľúto. Nepopierateľne ide o majstrovský film, skvele natočený, napísaný a hlavne zahraný (Brad Pitt dokázal, že patrí medzi najlepších charakterových hercov nielen tejto generácie, nech si vraví kto chce, čo chce), no jednoducho ku mne prehováral jazykom, ktorému som nerozumel. Škoda, možno keď si to pozriem ešte raz... PS: POMO ho tu prirovnával k Vertigu, čo je viac ako irónia, pretože ani ten film ma vôbec nechytil. Na rozdiel od Dvanástich opíc ho však nepokladám ani za príliš dobre napísaný, ani za príliš dobre zahraný a jediné, čo ma na ňom dorazilo bola réžia pána Alfréda... Neviem, niektoré filmy mi proste nie sú súdené. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The movie never changes. It can´t change. But every time you see it, it seems different, because you´re different. You see different things.“ (A taky něco "something completely different", že Terry..) Svatá pravda, 12 opic týkající se v mém případě obzvláště. Scény, kdy M.Stowe hledá na konci očima po letištní hale malého Jamese či dokonalý odkaz na Vertigo i s původním hudebním motivem Herrmanna mě po letech donutily vidět věci rozdílně a vytahuji hodnocení na zcela zasloužených pět hvězd. Mazaný lišák Gilliam ukázal, že vybičovat herce ke skvělým výkonům není zas až tak velká věda. Willise stačilo utlumit zákazem ocelově modrých pohledů a Pitta naopak nastartovat schováním cigaret.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bravo! Kradou se mi na jazyk téměř samé superlativy, tak aspoň na začátek zmíním jeden tmavší stín, a to v podobě faktické chyby, kdy je Bruce střelený do nohy, kulhá a o pár hodin později běhá jako rybička. Ale jinak filmu nemůžu (a ani nechci) vytknout vůbec nic. Výborná Gilliamova režie (vzhledem k tomu, že jsem od něj viděl jen 2 Monty Pythonovské filmy, tak velké překvapení), napínavý příběh, inteligentní pointa, propracované hrátky s cestováním v čase, nenápadná, přesto dobrá hudba, zajímavý, mnohoznačný konec, ale hlavně HERECKÉ výkony (zaujme určitě David Morse a Madeleine Stowe, ale svým výkonem mě naprosto uchvátili Brad Pitt, jehož dokonalého cvoka jsem fakt žral a Bruce Willis, pro mě ve své životní roli). Film si určitě hodlám v budoucnu pustit znovu, protože na poprvé jsem opravdu nepobral úplně vše, každopádně doporučuju všem, i těm, kteří se úplně neřadí k fanouškům žánru sci-fi. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Film, který na konci filmu Dvanáct opic James (Bruce Willis) s Kathryn (Madeleine Stowe) zhlédnou v kině, je Vertigo (1958) od Alfreda Hitchcocka. Oba hlavní protagonisté sledují scénu, v níž Scottie (James Stewart) a Madeleine (Kim Novak) stojí v parku; Madeleine se dívá na letokruhy padlého stromu a rozpomíná se na události z minulého života: „Tady jsem se narodila… A tady jsem zemřela. (Siriuss)
  • Pavúk, ktorého James Cole (Bruce Willis) chytí v blázinci, je druh rodu Nephila. (Z0oMb3E)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama